HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Zeytinburnu'ndaki patlama davası

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

İSTANBUL (A.A) - Zeytinburnu'nun Davutpaşa semtindeki bir iş merkezinde meydana gelen patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılandığı davada sanık Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, kaçak yapıları öğrendikten sonra Zeytinburnu'nda iş yeri ve bina anlamında tespitle ilgili bir birim çalışmaya başladığını belirterek, "Bu nedenle zabıta müdürlüğümüzün ve ruhsat müdürlüğümüzün görevini yapmaması mümkün değildir" dedi.

Davutpaşa'da bir iş merkezinde meydana gelen ve 21 kişinin ölümü, 116 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan patlamaya ilişkin 10 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Bakırköy 6. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, Zeytinburnu Belediyesi Zabıta Müdürü Feruz Kutsal, Ruhsat ve Denetim Şube Müdürü Rüstem Tekin, eski İmar ve Şehircilik Müdürü Servet Kırna, eski İmar Müdürü Hatice Küçükakyüz ve eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış, Şevket Yıldırım ile patlamanın olduğu atölyede işçi olarak çalışan Hasan Altay ile avukatlar katıldı.

Danıştay 1. Dairesi'nin soruşturma izni veren kararının ardından hakkında dava açılan ve hakkında ek iddianame düzenlenen Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın, sanık sıfatıyla ilk kez ifade verdi.

Tutuksuz sanık Murat Aydın, aleyhine olan hususları kabul etmediğini, belediyede birçok birim olduğunu, Zeytinburnu'nda 40 bin iş yerinin bulunduğunu ve bu iş yerlerinin sürekli olarak el değiştirdiğini söyledi.

Aydın, 10 yılda 5 bin kaçak yapının yapıldığı dönemleri bildiklerini "Bu kaçak yapıları öğrendikten sonra Zeytinburnu'nda iş yeri ve bina anlamında tespitle ilgili bir birim çalışmaya başladı. Bu nedenle zabıta müdürlüğümüzün ve ruhsat müdürlüğümüzün görevini yapmaması mümkün değildir" dedi.

Zabıta müdürlüğünün görevini yerine getirdiğini, teknik konularda denetim usul ve esaslarda mevzuatın belirlendiğini bu mevzuata göre de denetim yapıldığını ifade eden Aydın, şunları söyledi:

"Zabıta görevlilerine denetleme yapmama hususunda bir karar verdiğim düşünülemez. Yasaların emrettiği görevleri zabıta yerine getirir. Zabıta ve ruhsat müdürlüğü görevlilerinin sayısının az olması mevzuat ve usullere göre belirlenmiştir. Kadro sayısı da buna göredir. O tarihte zaman zaman personel eksikliği nedeniyle talebimiz olmuştur. Bir çok kez bu talebimizi yeniledik. Bu husus belediyemizde kayıtlarla mevcuttur. Ruhsat müdürlüğünde ben göreve geldikten sonra çalışan kişi sayısını arttırdık."

Şu anda belediyede 370 kadrolu memur olduğunu dile getiren Aydın, mevzuatın emrettiği şekilde eğitimlerin yapıldığını, belediyelerin faaliyetlerinin yasalar çerçevesinde denetlendiğini ve ruhsat ile zabıta müdürlüğüyle ilgili stratejik planları olduğunu ve planları mahkemeye sunabileceklerini söyledi.

Mahkeme heyeti, sanık Murat Aydın'ın duruşmalardan vareste tutulmasına, dosyanın bilirkişi incelemesi için toplam 7 kişilik heyet oluşturulmasına karar vererek eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.

-Davanın geçmişi-

Davutpaşa'da beş katlı Emek İş Hanı'nda, 31 Ocak 2008 tarihinde meydana gelen patlamada 21 kişi hayatını kaybetmiş, 116 kişi yaralanmıştı.

Ruhsatsız havai fişek atölyesinde meydana geldiği belirtilen patlamayla ilgili yürütülen soruşturmanın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan iddianamede, Zeytinburnu Belediyesi'nden 5, bina sahibi 2 ve patlamanın olduğu atölyenin bir çalışanının cezalandırılması istenmişti.

İddianamede, Zeytinburnu Belediyesi çalışanı 5 kişinin "görevi kötüye kullanma" ve "taksirle öldürme", diğer 3 sanığın da "taksirle öldürme" suçunu işledikleri iddia ediliyor.

Ayrıca hakkında ek iddianame düzenlenerek bu davanın sanıkları arasına katılan eski Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı İstanbul Bölge Müdürü Atakan Tanış'ın da "görevi kötüye kullanmak" ve "taksirle ölüme neden olmak" suçlarından cezalandırılması talep edilmişti.

Belediye Başkanı Murat Aydın hakkında da, Danıştay 1. Dairesi'nin, İçişleri Bakanlığı'nın soruşturma izni vermemesi yönündeki kararını kaldırmasının ardından dava açılmıştı. Aydın hakkında "taksirle ölüme ve yaralamaya neden olma" suçundan 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler