MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

UEFA Türkiye'ye ceza vermesin

Futbol Federasyonu'nun aldığı kararların tartışma yarattığı ortamda, kulislerde konuşulanlar.

"Camia ikiye bölündü. Ben de iki gündür önce Federasyon'dan başlayarak bütün büyük kulüplerin yöneticileriyle görüştüm ve 'Neler oluyor?' sorusunun yanıtını aradım..."

Akşam Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Küçükkaya, bugünkü yazısını 'şike'ye ayırdı.

"Federasyon'un vakti kalmadı bu iş pazara biter" diyen Küçükkaya'nın bu saptamayla ilgili ifadeleri şöyle:

"En son kulisleri toplarken, Federasyon'un hangi kararı neden aldığını ve neler yaşandığını, bundan sonra hangi adımların atılacağını öğrenmeye çalıştım.

Futbol Federasyonu Başkanı Yıldırım Demirören, Antalya'daki basın toplantısından hemen sonra Disiplin Kurulu Başkanı'yla görüştü ve 'Takvim çok sıkışık. Sizden ricamız kararınız her ne yönde olursa olsun, bu hafta sonuna yetişsin' dedi.

Federasyon, aylardır süren şike soruşturmasıyla ilgili tutumunu Süper Final öncesinde netleştirmeyi ve UEFA'nın takvimine yetiştirmeyi planlıyor. 1 Haziran'a kadar UEFA turnuvalarına katılacak takımların listesinin kesinleşmesi gerekiyor. Geçtiğimiz yıl benzeri bir sorun yaşandığı için bu kez işi sıkı tutuyorlar.

Demirören yönetimi iki ayaklı bir prensip çerçevesi oluşturmuştu. Buna aynen uyduğunu düşünüyor:

— Takımlarla şahıslar ayrılsın
— UEFA Türkiye'ye ceza vermesin

Bu, minimum yan etkili reçeteydi.

Disiplin Kurulu'nun pazar günü açıklayacağı kararlar, içinde bulunduğumuz sezonda uygulanacak. Eğer Fenerbahçe'ye ceza verilirse şampiyonluk düğümü bire bir etkilenecek. Hatta ikinci olacak takımın Şampiyonlar Ligi kaderi de burada belirlenecek.

Yönetim, cezaların uygulanmasında 5 yıla kadar tehir sistemi getirirken, UEFA mevzuatını göz önüne almış. Bu, mutlaka uygulanacak anlamında değil. Sadece puan silme veya küme düşmeyle sınırlı da değil. Bütün cezalarla ilgili genel bir prensip. Bence Federasyon burada hata yaptı ama kabul etmiyorlar. Disiplin Kurulu ceza verir de yönetim bunu ertelerse vahim sonuçlar doğurabilir.

SON HÜKMÜ UEFA VERECEK
'Fenerbahçe bir yıl Avrupa'ya gitmeyerek cezasını çekti' görüşü hakim. Puan silme veya silmeme durumunda dosya UEFA'nın önünde olacak.

Federasyon Fenerbahçe'nin Avrupa'ya gidip gitmemesi yönünde bir karar vermeme eğiliminde. Yönetimin yaptığı değerlendirmelere göre bu konuda UEFA belki en çok bir sezon daha sarı lacivertlilere Avrupa defterini kapatabilir. Ülkeye ceza gelmesine ihtimal vermiyorlar, bunun gerekçesi olarak da 'UEFA'nın dediği gibi yetkili kurulların kararına bıraktık' argümanını kullanıyorlar.

Türkiye'nin tutumundan rahatsız olunursa bile TFF sonuçta herhangi bir yaptırım için UEFA Disiplin Kurulu'na sevk edilecek. Oraya gidip 'TFF Disiplin Kurulu kararı bu yöndedir' savunması yapılacak...

Vitrin


En Çok Aranan Haberler