MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Diriliş Ertuğrul dizisi borsaya giriyor

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, başarılı dizileri borsada işleme açmayı düşündüklerini açıkladı.

Yerli diziler, borsaya açılabilecek, vatandaş getirisine ortak olabilecek. Borsa İstanbul, Diriliş Ertuğrul dizisi ve bir otomotiv şirketiyle temasta.

Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Popüler diziler ve köprüler dahil, onların getirisini yatırımcıyla paylaşabileceğimiz modelleri çalışıyoruz. borsada araba satacağız mesela. Türkiye'de üretilen bir Otomobilin üretim projesinin maliyetine geliriyle beraber ortak olabileceksiniz" dedi.

Karadağ, dün basın mensuplarıyla bir araya geldiği toplantıda, bu bahar bol bol yeni ürün, lansman ve halka arz konuşmayı dilediklerini söyledi.

Hisse piyasasında şu an yaklaşık 76 milyar dolar olan büyüklüğü ilk planda minimum 600 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini belirten Karadağ, bu yıl halka arz için 10'a yakın firmayla görüştükleri bilgisini verdi. Karadağ, yeni ürünlere yönelik ise şunları söyledi:

"Prestij projeleri satmak için çalışıyoruz. Popüler diziler ve köprüler dahil, onların getirisini yatırımcıyla paylaşabileceğimiz modelleri çalışıyoruz.

Genelde tezgâh üstü piyasalarda işlem gören özel sektörün eurobond'larının önümüzdeki dönem Borsa İstanbul'da işlem görmesini istiyoruz. Finansal modelleme, menkul kıymetlendirme doğru uygulandığında o kadar tatlı ürünlere dönüşüyor ki... Birkaç firmayla görüşüyoruz, borsada araba satacağız mesela. Yani doğrudan bir ürünün finansmanında kullanılan bono satacağız. Ama bono o ürüne ucuz yolla dönüşebilir de olacak.

Örneğin Türkiye'de üretilen bir otomobilin üretim projesinin maliyetine geliriyle beraber ortak olacaksınız. Dilerseniz sertifika o proje adıyla borsada alınıp satılacağı için ikinci el değer artışından yararlanacaksınız.

Dilerseniz de Ar - Ge aşamasında gireceksiniz, üretime başladığında o araçtan indirimli alabileceksiniz. Otomobil sektöründe böyle bir görüşmemiz var."


'Risk az, getiri iyi'

Karadağ, TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dahil birkaç dizi için görüşmeler de yaptıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Bizim satmamız için diyelim ki 40 bölüm bir hacim olması lazım. Diyelim ki A dizisi 2 yıllığına 40 bölümlük diziyi, kanalla bölüm başına 2 milyon liraya anlaşıyor.

2 yıllık hibrit bono gibi düşünelim, 80 milyon lira. Onun indirilmiş nakit akımı, yüzde 50'sini satsak, 40 milyon liralık büyüklük yapıyor. Onu alan yatırımcı vade sonunda, bir, o sabit getiriyi alacak; iki, belki reyting veya yurtdışı satışa duyarlı bir gelir dilimi de koyacağız oraya. Atıyorum, yüzde 10 artı reytinge duyarlı bir gelir elde etmiş olacaksınız diziden. Modelleme çok güzel. Ama o modellemeyi biraz daha öngörülebilir kılmaya çalışıyoruz. Orada getirisi garanti bir gelir akımı var. Bir şekilde finansal tüketiciye hem popüler, hem riski az ve iyi getirinin olduğu ürünleri yakalayacağız."

Vitrin


En Çok Aranan Haberler