MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Filinta dizisinin maliyeti tartışma yarattı

Gazeteci ve TV eleştirmeni Mesut Yar TRT 1'in osmanli polisiye dizisi Filinta hakkında bir yazı kaleme aldı. İşte o yazı...

Filinta'nın maliyeti ne kadar?
En sıcak tartışmadan başlayalım. Ama bunu işi politikaya bulaştırmadan yapalım. TRT 1'de yayınlanan "Filinta" isimli dizinin bölüm başı 4 ila 15 milyon TL arasında bir para aldığı söylendi, tartışıldı, tartışılıyor... Öncelikle bir detay not düşelim; dünyanın en çok takip edilen ve yapım görseliyle büyüleyen dönem dizisi "Game Of Thrones" bölüm başı 6 milyon dolara mal oluyor. Her bölümü dünya çapında konuşuluyor... Ama böyle bir karşılaştırma yapmak yanlış. Bizim pazarımız yakın coğrafya ülkelerini henüz aşamadı.

Neyse; ismini veremeyeceğim bir TRT yetkilisinden aldığım bilgiye göre "Filinta" dizisi kanala "bahsi geçen rakamların 10'da birinden az bir bütçeye" mal oluyormuş... Ekranda benzer bütçeli en az 5 dizi var. Kimi maliyetini karşılıyor, kimi hesabı veresiyeye yazdırıyor. Ne olursa olsun hepsinin bir şekilde alıcısı mevcut... Diyeceğim o ki, siyasi bir tartışma konusu yapılmasından öte, gerçekçi maliyet analizi yapmak gerekirse TRT kanallarının (küçük çaptaki) hiçbirinin bütçesi yıllık olarak telaffuz edilen bu bir bölüm parasına erişemiyor bile... Hâl böyleyken bir televizyon kanalının yüzünü yıl sonunda "kâra geçtik" diye gülümsetebilecek bu olmayan rakamın tartışılmasını yersiz zaman kaybı olarak görüyorum!

Vitrin


En Çok Aranan Haberler