MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'Kızıma dizilerimi izletmem'

Turki Extra programının konuğu olan Gürkan Uygun, Türkiye'deki dizi sektörünü ve oyunculuk planlarını anlattı.

Türkiye ve Ortadoğu ülkelerinde 'Kurtlar Vadisi' dizisinde 'Memati' karakteri ile tanınan Gürkan Uygun, dizilerin yayına girmesinden önce hangi yaş grubuna uygun olduğuna dair işaretler bulunduğunu, buna rağmen 'Şiddete özendiriyor' eleştirileri ile karşılaştıklarını söyledi. Dizilerdeki şiddet sahnelerini kızına 'Yaşı küçük' olduğu için izletmediğini anlatan Uygun, bir soru üzerine ileride komedi dizisinde rol almak istediğini ancak, şimdilik 'Karizmatik davranmaya' çalıştığını söyledi.

Uydu aracılığı ile Ortadoğu ve ABD'ye yönelik Birleşik Arap Emirlikleri'nden yayın yapan MBC4'te Liana Dahdouh'un İstanbul'da hazırlayıp sunduğu 'Turki Extra' programında Türkiye ve birçok ülkede 'Kurtlar Vadisi Pusu' dizisinde 10 yıl 'Memati' karakterini canlandıran Gürkan Uygun ile röportaj yapıldı. Son dönemde birkaç bölüm için Muhteşem Yüzyıl dizisinde Mimar Sinan karakterini son olarak halen 'Kaçak' dizisinde 'Serhat Hakeri' karakterini canlandıran Uygun, ekrandan şiddeti teşvik ettikleri gerekçesiyle ceza aldıklarını söyledi. Gürkan Uygun, bazı sahnelerde aşırı sert karakterlerin tutumunu beğenmeyebildiğini ancak, senaryoya uymak zorunda olduklarını anlattı. Uygun ekrandaki şiddet sahnelerine ilişkin şöyle dedi:

TERSTEN ÖRNEKLEMEYİ SEVİYORUZ

"Ekranda '+13' veya '+18' diye yazdığınızda 'Bunun içinde şiddet var' demek istiyorsunuz. Uzak durma tercihini seyirciye bırakıyoruz. Oyuncuların yapabileceği çok fazla şeyler yok bunda. Senaryoyu değiştiremiyoruz tabii ki. Zaman zaman kantarın topuzunun kaçtığı olabiliyor. Kurtlar Vadisi serüveninde de yıllarca böyle oldu. 'Şiddeti özendiriyorsunuz' dediler. İnsanlar bunu seyredip 'Mafya kötü bir şeymiş biz bunun içine girmeyelim' demedi. Biz biraz tersten örneklemeyi seviyoruz. Yani; 'Bu dünya çok kötü. Uzak durmak lazım' demek yerine içine girmeye çalışılıyor. Biz bir hikaye anlatıyoruz. İnsanların biraz kendini kaptırması pek bizim günahımız değil gibi geliyor bana."

ÇOCUĞUMA İZLETMİYORUM

Gürkan Uygun, şiddet sahnelerini çok küçük olduğu için çocuğunun izlemediğini, kendisinin de izletmeyi tercih etmediğini kaydederek, "Arada bazen fragmanlar dönerken beni görüyor ama o sahnelerin içinde görmüyor. En azından artık oyuncu olduğumu biliyor. Küçük yaşta ama seyrettirmediğim için etkilenmiyor. Dizilerin çoğu çocukların ya da belli yaş aralığının yattığı saatten sonra yayına giriyor. İnsanların tercihen bunu seyretmesi ve sonra şikayet etmesi bana biraz tuhaf geliyor" diye konuştu.

1-2 KEZ KAVGA ETTİM

Dizilerde 'canlandırdıkları karakterden çıkamayan' oyuncular olabileceğini ancak, kendisinin spor giyinen, 'Gayet relaks' biri olduğunu, kavga ve silahı hiç sevmediğini ifade eden Gürkan Uygun, Kurtlar Vadisi sürecinde birçok mafyavari, mafya tipi, birçok insanla karşılaştığını ancak, bunlardan uzak durmayı tercih ettiğini söyledi. Uygun, "Rol gereği bağırarak çağırarak, vurarak- kırarak enerjimin büyük kısmını sette bırakıyorum. Eve geçtiğimde eşimle kızımla mutlu yaşamaya çalışıyorum. Hayatımda 1- 2 kere kavga ettim. O da öğrencilik yıllarıydı. Erkekler niye silah kullanır anlamam" dedi. Gürkan Uygun, "Türkiye'de, İstanbul'da mafya var mı?" sorusuna şu yanıtı verdi:

TÜRKİYE'DE MAFYANIN GÜCÜ KALMADI

"Bundan 10 sene önce biz Kurtlar Vadisi'ne başladığımız dönemde çok daha fazlaydı mafyanın gücü. Türkiye içinde çok daha etkinlerdi. Daha müdahale edebiliyorlardı birçok şeye. Yani; müdahale görmeden de yaşayabiliyorlardı, Son 10 senedir o eski şeyi; mafyanın gücü kalmadı. Bu da iyi bir şey bana sorarsanız. İnsanlar adalet yoksunu bir ülkedeyse ve adaleti kurumlarla bulamıyorsa bir şekilde mafya ile çözme yöntemine gidiliyordu. Çok şükür bunlar kalmadı. Bu demek değil ki, adalet sistemimiz mükemmelleşti, hayır öyle bir şey olmadı."

Uygun, komedi filmi veya karakterinde oynamayı isteyip-istemediğine ilişkin, soru üzerine 'Eşkali bozuk olduğu için' sürekli kendisine bugünkü rollerin geldiğini anlattı. Uygun, şöyle devam etti:

KARİZMATİK BİR EŞKALİM VAR

"İnsanların isteği doğrultusunda hareket etmeye çalıştık. Seyirci, beğenen insanların, hayranların, isteği doğrultusunda hareket ediyorum çoğunlukla. İleride komedi film veya dizilerinde oynamayı tabii ki isterim. Ama bu an için zor görünüyor. Maalesef. Sesimi biraz geriye atarsam daha ciddi olur. İstenirse sesim daha ince olabilir. Şimdilik daha karizmatik davranmaya çalışıyoruz. Ne kadar karizma içeriyor bilmiyorum ama onun dışında televizyonda, ekranda roller öyle gerektirdiği için 'Karizmatik bir eşkalim var' diyelim. Kişiliğim insanlara ne kadar karizmatik, basit gelir bilemem. Evet biraz öyle biraz makyaj, boya ile evet karizmatik olabilirim."

Kaçak yeni bölümüyle 18 Mart Salı akşamı saat 20:00'da atv'de...


Vitrin

En Çok Aranan Haberler