MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Muhteşem Yüzyıl Kösem'de Sultan Ahmed öldü bir devir kapandı

Star TV ekranlarının sevilen dizisi Muhteşem Yüzyıl Kösem'de Sultan Ahmed öldü bir devir kapandı.Sultan Ahmed 'in ölümü sosyal medyayı salladı.

Star TV'nin sevilen dizisi Muhteşem Yüzyıl Kösem'de bir devir kapandı. Sultan Ahmed yakalandığı hastalık nedeniyle öldü. Dizinin son sahnesinde Sultan Ahmed Kösem Sultan'ın kollarında can verdi ve Ekin Koç da diziye 24. bölümde veda etmiş oldu. 24 yaşındaki genç oyuncu Ekin Koç'un ilk bölümden itibaren başarıyla canlandırdığı Sultan Ahmed'in ölümü sosyal medyada büyük yankı buldu. Twitter'da #SultanAhmedinVedası etiketiyle yorum yapıldı.

SULTAN 1. AHMED KİMDİR?

Sultan I. Ahmed Han, 18 Nisan 1590 yılında doğmuştur. Babası Sultan III. Mehmed, annesi Handan Sultan'dır. Babasının vefatı üzerine 21 Aralık 1603'te Eyüp Sultan'da kılıç kuşanarak tahta geçti. Sultan I. Ahmet, Kanuni Sultan Süleyman'dan sonraki padişahlar içinde devlet işleriyle yoğun şekilde uğraşan ilk padişah olarak kabul edilir.

Yıldırım Bayezid döneminde başlayıp, Fatih Sultan Mehmet (II. Mehmed) döneminde kanunlaşan kardeş katli yasasını kaldırmıştır. Yerine ekber ve erşet (ailenin aklı başında olan en büyük üyesi) sistemini getirmiştir. Böylece oğullarından üçü padişah olmuştur. Bunlar sırası ile; Genç Osman, IV. Murad ve İbrahim'dir. Ayrıca kardeşi Mustafa'yı da önceki padişahlar gibi katletmemiş, yaşamasına izin vermiştir. Nitekim kardeşi Mustafa da padişah olmuştur. Bu yeni kanun, kardeş katlini önlemesi açısından Osmanlı tarihinde büyük bir önemi haizdir.

4 Ocak 1610'da altı büyük minareli ve 16 şerefeli Sultanahmet Camii'nin temel atma merasimi yapıldı. Dinine bağlı bir insan olan Sultan I. Ahmet, caminin temelleri kazılırken eteğinde toprak taşıdı. 9 Haziran 1617'de inşaatı biten Sultanahmet Camii ibadete açıldı. Ayrıca Şehzadebaşı Kuyucu Murat Paşa Külliyesi, İstanbul Mesih Paşa Camii, Elmalı Ömer Paşa Camii onun zamaninda yaptırılan önemli mimari eserler arasındadır.

Sultan I. Ahmet yakalandığı tifüs hastalığından kurtulamayarak 21 Kasım'ı 22 Kasım'a bağlayan gece 1617 yılında 27 yaşında vefat etti ve Sultanahmet Camii yanındaki türbesine defnedildi.

Ailesi

Eşleri

Mahfiruz Hatice Sultan - II. Osman'in annesidir.
Mahpeyker Kösem Sultan - , Ayşe Sultan, Fatma Sultan, Gevher Sultan, Hanzade Sultan, Şehzade Süleyman, IV. Murad, Şehzade Kasım ve I.İbrahim'in annesidir.
Fatma Haseki Sultan

Erkek Çocukları

II. Osman (3 Kasım 1604 - 20 Mayıs 1622)
Şehzade Mehmed (8 Mart 1605 - 12 Ocak 1621) - II. Osman tarafından idam edildi.
Şehzade Cihangir (1609 - ?)
Şehzade Süleyman (1610 - 27 Temmuz 1635) - IV. Murad tarafından idam edildi.
Şehzade Selim (1611 - 1611)
IV. Murad (27 Temmuz 1612 - 8 Şubat 1640)
Şehzade Hasan (1612 - ?)
Şehzade Bayezid (1612 - 27 Temmuz 1635) - IV. Murad tarafından idam edildi.
Şehzade Orhan
Şehzade Hüseyin (1613 - 1617)
Şehzade Kasım (1614 - 1638)
I. İbrahim (5 Kasım 1615 - 18 Ağustos 1648)

Kız Çocukları

Ayşe Sultan (1605 - 1657)
Fatma Sultan (1606 - 1670)
Gevher Sultan (1608 - 1660)
Hanzade Sultan (1609 - 23 Eylül 1650)
Zahide Sultan (1613 - ?)
Esma Sultan (1613 - ?)
Hatice Sultan (1613 - ?)
Zeynep Sultan (1614 - ?)
Atike Sultan (1614 - 1674)
Abide Sultan (1618 - 1675) Babası I. Ahmed'in ölümünden sonra doğdu.

MUHTEŞEM YÜZYIL 24. BÖLÜMDE NELER OLDU?

Muhteşem Yüzyıl Kösem'de bu hafta Sultan Ahmed'in ölümüyle bir devir kapandı.

Sultan Ahmed son günlerini yaşıyor. Ahmed'i kaybetmekten korkan Kösem, Ahmed'i iyileştirebilmek için her yolu deniyor. Ahmed, İskender'in şehzade olduğunu öğreniyor. İskender derdest edilip Ahmed'in önüne getiriliyor. Safiye oğlunu kurtarabilmek için kendi canını ortaya koyuyor. Ahmed, İskender hakkında şok bir karar veriyor. Şehzade Mustafa'nın durumuna tanık olan Ahmed kahroluyor. İki kardeşin hesaplaşması herkesin yüreğini dağlıyor! Ölümü kabullenen Ahmed, Kösem'e çok kıymetli bir hediye veriyor. Sultan Ahmed ile Kösem Sultan'ın nikahı kıyılıyor! Hayatının en mutlu sabahına uyanan Kösem büyük bir acıyla kavruluyor. İki aşık birbirlerine ilk kavuştukları yerde veda ediyor! Sultan Ahmed, ölümü sevdiği kadının kollarında karşılıyor. Ahmed'in emaneti Kösem'i derinden sarsıyor. Sevgilisinin zamansız ölümüyle Kösem için hayat duruyor! Muhteşem Yüzyıl Kösem, akıllardan silinmeyecek 24.bölümüyle 28 Nisan Perşembe akşamı Star'da

Ahmed'in öleceğini kabullenmeyen Kösem, saraya yetenekli Yahudi bir hekim getirir. Kösem hekimin yaptığı ilaçla Ahmed'in iyileştiğini sanırken, gerçek başkadır. Ahmed adım adım ölüme yaklaşmaktadır.

Sultan Ahmed, İskender'in Safiye Sultan'ın oğlu olduğunu öğrenir. Safiye merhametine sığınmak için son bir kez Ahmed'in karşısına çıkarken, Ahmed İskender hakkında ağır bir hüküm verir.

Saraydan kaçmak isteyen Şehzade Mustafa, Ahmed'in yüreğini ağzına getirir. Kardeşinin çektiği acıya tanık olan Ahmed, oğullarının arasındaki husumete bir son vermek ister.

Ölümü kabullenen Ahmed, Kösem'e son bir hediye verir. Bu büyük aşk bir nikahla taçlanır.. Aşıkların birbirine kavuştuğu büyülü gecenin ardından, Kösem hayatının en acı sabahına uyanır.

Sultan Ahmed en büyük hayali, yegane aşkı Kösem'in kollarında son nefesini vermeden, Kösem'e değerli bir emanet bırakır. Ahmed'in ölümüyle darmadağın olan Kösem'in kışı başlar. Muhteşem Yüzyıl Kösem, duygu dolu yeni bölümüyle Star'da..

EKİN KOÇ KİMDİR?

İşte bilinmeyen yönleriyle Ekin Koç!

21 Haziran 1992 tarihinde Antalya'nın Alanya ilçesinde dünyaya gelmiştir. Bankacı Annesi Şefika KOÇ, Turizmci Babası Vehbi KOÇ Antalya Manavgat İlçesi yerlisi olan bir ailedir.

Ekin 5 yaşına geldiği zaman kardeşi Yetkin dünyaya merhaba demiştir. Yetkin ismini kardeşine Ekin tarafından verilmiştir.

Babasının işi dolayısı ile İlköğretimini farklı okullarda okuyarak tamamlayan Ekin KOÇ lise eğitimini Antalya'da Aldemir Atilla Konuk Anadolu Lisesinde görmüştür.

Liseden sonra ise sıkı bir çalışma döneminin ardından İstanbul Bilgi Üniversitesi İngilizce İşletme Bölümünü kazanmıştır. Şu anda bu okulda 2. sınıf öğrencisidir.

180 cm boyunda olan Ekin KOÇ sosyal bir kişiliğe sahip olup düzenli olarak Basketbol, Satranç, Tenis, Futbol ve gitar eğitimleri almıştır. 2011 Yılında İstanbul'da Akademi 35 Buçuk Sanat Evinden oyunculuk dersleri aldı.

Kariyer hayatı ise 2013 yılında "Sana Bir Sır Vereceğim" adlı dizide rol alarak başlamıştır. Ardından Benim Adım Gültepe adlı dizide Seyfi Karakterini canlandırmış ve bu dizi ile tanınmıştır.

Genç kızların adeta sevgilisi haline gelen Ekin Koç son olarak Senden Bana Kalan adlı sinema filminde Özgür karakterini başarıyla canlandırmıştır.

Filmleri ve Dizileri :

2014 - Benim Adım Gültepe

2013 - Sana Bir Sır Vereceğim


Keşfet


En Çok Aranan Haberler