MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Anne olmak 35 yaşından sonra zorlaşıyor

Uzmanlar uyarıyor

Değişen yaşam koşulları ve kadınların çalışma hayatında daha aktif hale gelmesi, doğum yaşlarının da ilerlemesine neden oluyor. Ancak daha iyi standartlarda bir yaşam için kariyerlerine odaklanarak doğum planlarını erteleyen kadınlar için bazı riskler ortaya çıkıyor.

35 yaşından sonra her ay için gebelik şansının yüzde 10'lara düştüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz, "Belirli bir yaştan sonra yumurtalıklarda genetik olarak sağlıklı, kaliteli yumurta sayısı azalıyor. Bu da gebelik şansını düşürüyor" dedi.Doğurganlık için en verimli yıllar 20'li yaşlar iken, artan yaşla birlikte üreme hızında belirgin bir azalma yaşanıyor. Ancak günümüzde kadınlar hayatlarını düzene koymak ve kariyer planlarına uymak için doğum planlarını ileriki yaşlara erteliyor. Bu da 30 yaşın üzerindeki kadınlarda gebelik isteminde eski yıllara oranda büyük bir artış yaşanmasına neden oluyor.

20'li yaşlarda her ay için gebelik şansının yüzde 20-25 civarında iken, 35 yaşından sonra bu oranın yüzde 10'lara düştüğünü belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Zeynep Yılmaz bu oranın 40 yaşından sonra ise yüzde 5'lere kadar indiğini söyledi.

35 yaşından sonra daha belirgin olmak üzere, 30'lu yaşlardan sonra doğurganlığın azalmaya başladığını anlatan Dr. Yılmaz, bunda en önemli etkenin yumurtalıklarda genetik olarak sağlıklı, kaliteli yumurta sayısının azalması olduğunu söyledi. 40 yaşından sonra çocuk sahibi olmak isteyen her 5 kadından ancak 2'sinin gebe kalması mümkündür. Tüp bebek denemelerinde ise 40 yaş üstünde gebelik oranları gelişen teknolojilere rağmen maalesef çok artmamıştır" dedi.35 yaşın üzerinde olan ve gebelik planlayan anne adaylarını çoğul gebelikler konusunda uyaran Dr. Yılmaz "Yaş arttıkça, yumurtalıklarınızda yumurta sayısının azalmasına bağlı olarak, vücudunuz yumurtlamanızı sağlayan hormonu daha fazla üretir, birden fazla yumurta üretilip atılabilir ve döllenme gerçekleşirse çoğul gebelikler meydana gelir" dedi.


Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler