MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Brokolinin bilinmeyen faydaları

Brokolinin faydalarını okuyunca çok şaşıracaksınız!

Kronik iltihaplanmayı önlüyor, serbest radikallerle mücadele ederek vücudu çeşitli hastalıklara karşı koruyor, zayıflamaya yardımcı oluyor... Brokolinin faydalarını okuyunca beslenme listenizden eksik etmek istemeyeceksiniz. İşte brokolinin bilinmeyen faydaları...
Kanserden korur
Kansere karşı vücudu koruyan fitokimyasal bileşikler (sulforaphane ve indol-3-karbinol (I3C)) içeren brokoli, aynı zamanda detoks enzimlerini arttırarak vücudun toksinlerden temizlenmesine yardımcı oluyor. Brokolinin, özellikle kadınlarda meme kanseri riskini düşürmek için bir diğer avantajı da östrojen seviyesini dengelemesi. Turpgiller familyasından olan diğer sebzeler gibi brokolinin de kimyasal yapısı oldukça karmaşıktır ve hangi bileşenlerin kansere karşı koruma sağladığını tam olarak belirlemek oldukça zordur. Ancak bu alanda yapılan çalışmalar brokolinin diğer sebzelerle birlikte düzenli olarak tüketiminin vücutta kanser hücresi oluşumunu engellediğini ortaya koymaktadır.

Sindirim sistemini çalıştırır
Brokoli içerdiği yüksek miktarda besin lifi ile sindirime yardımcı olur. 100 gram brokoli, uzmanların sağlıklı bir sindirim sistemi için önerdiği günlük besin lifi miktarının %10'nunu karşılar. Bu sayede düzenli olarak brokoli yemek kabızlık ihtimalini önemli oranda azaltmaktadır. Brokolinin sindirim, özellikle mide için bir diğer faydası vücut tarafından mide zarını korumak için kullanılan "izotiosiyanit" üretimine destek olmasıdır. Güçlenen mide zarı, ülser gibi mide çeperinde meydana oluşan hastalıklara karşı daha dayanıklı hale gelir.

Kalp ve damar sağlığını korur
Brokolinin kalp ve damar sağlığına en önemli katkısı kolesterolü düşüren etkisinden ileri geliyor. Kolesterol şikayetiniz varsa çiğ veya pişmiş brokoli yiyerek kolesterol seviyesini dengede tutabilirsiniz. Tabii yüksek kolesterolle mücadele sadece brokoli yemenin yeterli olacağını söylemek doğru olmaz. Özellikle koyu yeşil yapraklı sebzeler tüketmeli ve doymuş yağ ve trans yağ (hidrojene yağ) içeren gıdaları beslenmenizden çıkarmalısınız. Brokolinin kalp ve damar sağlığı açısından bir diğer faydası ise B kompleks vitaminleri bakımından zengin olması. B vitaminlerinin sağlıklı damarlar için önemini ve B vitamini eksikliğinde kalp krizi, damar tıkanıklığı, felç gibi hastalıkların baş tetikleyicisi "homosistein" seviyesinin arttığını çoğumuz biliyoruz. Brokoli, homosisteini dengede tutmak için önemli vitaminler arasında yer alan B6 ve folat için oldukça iyi bir kaynak.

Detoks etkisi yaratır
Fiber, C vitamini ve kalsiyum bakımından zengin olan brokoli toksinlerin vücuttan atılmasını hızlandıran sebzeler arasında. Yüksek miktarda besin lifi içeren brokoli bağırsaklarda biriken yemek artıklarının temizlenmesine yardımcı olurken diğer bileşenleri ile (Glucoraphanin, gluconasturtiian, ve glucobrassicin) karaciğer enzimlerini dengeleyerek karaciğer detoksu sağlar.

Antioksidan içerir
Brokolinin antioksidan içeriği, vücudumuzda bulunan ve sayıları arttığında pek çok hastalığın gelişimini hızlandıran serbest radikalleri nötralize ederek koruma sağlar. Bu koruma, ciltte görülen yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesinden kansere yakalanma riskini düşürmeye kadar geniş bir yelpazededir.

D Vitamini zengini
Özellikle güneşin yüzünü az gösterdiği coğrafyalarda yaşayanlar için D vitamini eksikliği büyük bir sorun olabilir çünkü D vitamini için en iyi kaynak güneştir. D vitamininin depolanması için önemli olan A ve K vitaminleri brokoli de bol miktarda bulunur ve düzenli olarak brokoli yemek, takviye şeklinde alınan D vitamininin vücut tarafından depolanmasına yardımcı olur.

Kilo kontrolünü sağlar
Kalori miktarı oldukça düşük olan (1 kase brokoli 90 kalori içerir) brokoli aynı zamanda yüksek lif içeriğiyle daha uzun süre tok hissetmenizi sağlar. Diyete başladıktan sonra azalan kalori nedeniyle halsizlik çekiyorsanız brokoli de bulunan B vitaminleri ihtiyacınız olan enerjiyi sağlayacaktır.

Brokolinin diğer faydaları:
İçerdiği potasyum ile sinir sistemini destekler.
Magnezyum ve kalsiyum ile tansiyonun dengede tutulmasına yardımcı olur.
C vitamini ile bağışıklık sistemini güçlendirir.
Kalsiyum ve K vitamini ile kemik sağlığını korur.
Cildi güneşin zararlı ışınlarına karşı korur.
Alerji belirtilerini hafifletir.
Vücutta asit dengesini sağlar.
İltihap önleyicidir.
Göz sağlığını destekler.
Kan şekerini dengeler.

Kaynak: Marie Claire

Vitrin


En Çok Aranan Haberler