MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Egzersiz meme kanserinden nasıl koruyor?

Uzun yıllar radyoloji uzmanlığı alanında başarılı çalışmalarda bulunan Uzman Dr. Nazan Cihan, ülkemizde çok yaygın olarak rastlanan ve kadınlar için büyük risk oluşturan meme kanserine yakalanmadan önce egzersizin kadın sağlığı için öneminin büyük olduğunun altını çiziyor.

Günlük basit egzersizlerin hem sağlık hem de yaşam kalitesini arttırmak için gerekli olduğunu belirten Dr. Cihan; "egzersizle kalp atımı hızlanıyor ve organlarımıza daha çok kan yani daha çok oksijen ve faydalı molekül ulaşıyor .Egzersizin özellikle kalp hastalıklarından koruduğu, yağ yakımını arttrıp kilo verdirdiği bir gerçek" diyor.

Peki egzersiz ile meme sağlığı ilişkisi nasıl?

Radyoloji Uzmanı Dr. Nazan Cihan bu konuda görüşlerini şöyle aktarıyor:

"Egzersiz yapmak kandaki glukozu düşürüp insülinin de belli bir dengede daha iyi çalışmasını sağlar. Bu aynı zamanda kanda insülin benzeri büyüme faktörü denen bir hormonun da kanda belli bir dengede kalması demektir.İnsülin benzeri büyüme faktörü meme hücresinde ve pek çok hücrede büyümeden ve hücre davranışından sorumludur.Bu hormonun kanda belli bir seviyede kalması meme kanserinden koruyucu etki göstermektedir.

Aynı zamanda birçok östrojen tipi yağ hücreleri tarafından üretilir.Egzersiz ile yağ kütlemiz azalacağı için östrojen seviyemiz de azalacaktır. Ne kadar az yağ o kadar az östrojen. Memenin uzun süre ve yüksek miktarda östrojene maruz kalması meme kanseri için risk faktörlerindendir.
Egzersiz ile metabolizmamız hızlanır. Östrojenin de metabolize olması hızlanacak ve kan östrojen düzeyimiz daha ideal bir seviyede kalacaktır. Böylece memenin uzun süre yüksek dozda östrojene maruz kalmasının önüne geçilecektir.Görüldüğü üzere çok basitçe yapabileceğimiz egzersizlerle vücudumuza çok değerli katkılar sağlamaktayız.

Haftada en az 4 gün 30 dakika yürüyüş yapın

Haftada en az 4 gün, en az 30 dakikalık yürüyüşler, yapabileceğimiz asgari egzersiz miktarıdır. Hergün düzenli yürüyüş daha makbuldür elbette. Bunun yanısıra keyif alacağınız bir spor türünü hayatınıza katmanızı da ş

Vitrin


En Çok Aranan Haberler