MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Fındığın sağlığa faydaları

E vitamini ve lif deposu fındığın sağlığa birçok faydası var.

Fındık, içeriğindeki doymamış yağ oranı, enerji miktarı ve vitaminleri ile harika bir besin. Beslenme ve Diyet Uzmanı Merve Tığlı Çınar, fındığın sağlığa faydalarını sıraladı.

* Özellikle yağ asitleri içeriği ile ön plana çıkan fındığın 100 gramı 62.4 gr yağ içerir. Toplam yağdan gelen enerjinin %91'ini tekli ve çoklu doymamış yağ asitleri, %77.7'sini tekli doymamış yağlardan (oleik asit), %17'sini de çoklu doymamış yağlar oluşturur.

* Protein kalitesi oldukça yüksek olan bitkisel protein kaynağı fındığın, protein içeriğiyle vejetaryen beslenmeyi terci eden bireylerin beslenmesinde yeri büyüktür.

* 100 gramında 640 kalori olan fındık, iyi bir enerji kaynağıdır.

Kalp krizini önlüyor!

* Demir, fosfor, potasyum, sodyum, kalsiyum ve magnezyumdan zengin fındık aynı zamanda bitkisel kaynaklı besinler içinde en fazla demir içeren besindir.

* Doymamış yağ asitleri, E vitamini ve lif deposu fındık, kanın pıhtılaşma riskini azaltarak kalp krizini önler. Ayrıca içerdiği tekli doymamış yağ asitleri ile kan kolesterolü, LDL (kötü huylu kolesterol), TG (trigliserit) düzeylerini düşürmekte, HDL düzeyini ise yükseltmektedir.

* Yine yüksek E vitamini içeriği, fındığın kansere karşı koruyucu bir etmen olmasını sağlamıştır.

Regl öncesi semptomları azaltıyor
* Magnezyum ve potasyum içeriğiyle fındık, osteoporozu önlemekte etkilidir. Magnezyum ayrıca tip2 diyabetten korunmada yardımcıdır. Magnezyum, manganez ve B6 vitaminini bir arada içermesiyle fındık ayrıca kadınlarda adet öncesi dönem semptomlarını azaltıyor.

* Fındık, kabuklu yemişler arasında tekli doymamış yağ asitlerinin en iyi kaynağıdır ve yapılan çalışmalar fındığın koroner kalp hastalıklarından korunmada beslenme programının içinde mutlaka yer alması gerektiğini göstermiştir.

Fındığı tüketirken bunlara dikkat!
Fındığın enerji içeriği yüksek olduğundan gelişigüzel tüketilmemesi gerekir. Kilo alma diyetlerinde küçük hacim, yüksek enerjisi sayesinde fazla miktarlarda rahatlıkla kullanılan fındık, sağlıklı beslenme ve/veya kilo verme amaçlı beslenme programlarında günde 50 gramı geçmeyecek şekilde tüketilmelidir.

Koroner kalp hastalığı, diyabet, hipertansiyon, hiperlipidemi, çocuklardaki beslenme yetersizlikleri gibi hastalıkların önlenmesinde önemli bir yere sahip olan fındığın özellikle çocukların beslenmesinde mutlaka olması gerekir.

Fındığın yağ içeriği ve enerji değeri yüksek olduğundan, günlük beslenmede yağlı ve şekerli besinler azaltılarak yerine fındık eklenmesi gerekir.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler