MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Lazerle yapılan genital estetik operasyonları

Lazer ile yapılan genital estetik operasyonlarında iyileşme oranı daha yüksek.

Son zamanlarda kullanım alanı genişleyen lazer, genital estetiklerde de oldukça fazla kullanılıyor. Jinekolog Op. Dr. Burcu Kardaş Arslan, lazerle yapılan genital estetikler hakkında önemli bilgiler verdi.

Lazer ile genital estetik amaçlı; genital bölge renk açma, küçük dudakları ufaltma ameliyatı (Labioplasti ), kalıcı kızlık zarı tamiri (Hymenoplasti) ve vajina daraltma işlemleri yapılıyor.

Genital bölge renk açma - beyazlatma
Genital bölgede özellikle iç dudaklar ve dış dudaklarda zamanla hormonal etkiye veya genital bölgede yapılan lazer epilasyona bağlı olarak renkte koyulaşma meydana gelebilmektedir. Bazen bu renkteki koyuluk doğuştan da olabilmektedir.

Lazer ile buradaki koyulaşmayı giderebiliyoruz. Vulvar whitening de dediğimiz bu işlemde lazer ışığı sayesinde cildin dermis tabakasında yer alan ve esmerleşmeye neden olan melanosit hücreleri tahrip edilmekte böylelikle genital beyazlatma sağlanmaktadır.

Lazer ile genital bölge renk açma işlem yapılacak olan alanın genişliğine göre ortalama 15-20 dakika süren bir prosedürdür. İşlem esnasında genellikle ağrı sızı olmaz. İşlem sonrası hasta hemen günlük yaşantısına devam edebilmektedir. Genellikle tek seansta işlem tamamlanır. Nadiren bazı vakalarda 2-3 seans tekrar gerekebilmektedir. İşlem esnasında lokal anestezik etkili kremler de kullanılabilmektedir.

Vulvar sıkılaştırma
Lazer genital bölge renk açmanın yanı sıra genital bölge cildinde sıkılaştırma amacıyla da kullanılabilmektedir. Burada amaç aynen yüzdeki kırışıkların da giderilmesi için uyguladığımız yönteme benzer şekilde cilt altındaki kolajen doku artışına neden olarak kırışıklıkların giderilmesi ve burada dolgunluğun sağlanmasıdır. İşlem ortalama 20 dakika sürmektedir. İşlem sonrası hasta hemen günlük yaşantısına geri dönebilmektedir.

Vajina daraltma
Teknolojinin hızla gelişmesi lazerin tıpta da kullanımına olanak sağlamıştır. Yeni nesil lazer cihazları ile artık birçok estetik ve cerrahi işlem gibi vajina daraltma operasyonu da daha kısa sürede, daha az yan etki ile yapılabilmektedir.

Vajina ya da vajen, labium minus denen vajen iç dudaklardan başlayan ve üst uç kısmında rahim ağzının yer aldığı içi boş silindir şeklinde ve normal halde yaklaşık 7-10 santimetre uzunluğunda, 3 santimetre genişliğinde kas ve bağ dokusundan oluşan bir yapıdır. Vajina doğum, kilo, cinsel ilişki, yaş ve hormonlara bağlı olarak zamanla genişleyebilmekte, deforme olabilmekte ve bu bayanlarda hem cinsel hayatta hem de günlük yaşamda birçok önemli problemlere neden olabilmektedir.

Vajina genişlemesi cinsel hayatı vuruyor
En sık karşılaşılan problem cinsel hayatta oluşan olumsuzluklardır. Bu hem erkek hem de kadın tarafında hoşnutsuzluğa neden olabilmektedir. Nadiren cinsel hayatta yaşanan bu problemler eşlerin ayrılığına kadar gidebilmektedir. Buna ek olarak vajinal kanaldaki bu genişleme, elastikiyetin kaybolması bayanlarda idrar kaçırma şikayetlerine de yol açabilmekte ve bu da sosyal yaşamda hasta açısından büyük zorluklara neden olabilmektedir.

İşlem sonrası hemen günlük hayatınıza dönebilirsiniz
Lazer ile vajina daraltma son günlerde en popüler konularının başında gelmektedir. Her lazer cihazı ile bu işlem yapılamamaktadır. Bu işlem için özel olarak tasarlanmış, vajinal uygulama için dizayn edilmiş aplikatörleri bulunan non invaziv Er:YAG lazer kullanılmaktadır.

Er:YAG lazer ile vajina daraltma işlemi 30 dakika gibi kısa bir sürede anestezi uygulamadan ağrısız, acısız, kesi veya herhangi bir cerrahi işlem gerektirmeden yapılabilmektedir. Hastalar işlem sonrası hemen günlük yaşantılarına geri dönebilmektedirier.

Bu metod sayesinde vajinal kanal içine uygulanan lazer dokularda bulunan kollajeni yenilemekte ve yeni kollajen oluşumunu uyarmaktadır. Bu şekilde kollajen remodelling gerçekleşmekte ve vajinal kanal % 20 ye yakın bir oranda daralmaktadır. Lazer uygulaması sonrası vajinal kanaldaki daralma ve hasta memnuniyeti çok yüksek seviyelerdedir.

İç dudakları ufaltma ameliyatı
En sık rastlanan genital estetik sorunlardan biri, dış ve iç dudakların büyüklüğü ve sarkmalardır. İç dudaklar , klitorisin üst kısmından vajina girişinin altına kadar uzanan kıvrımlı yapıları oluşturur. Bazı kadınlarda iç dudakların dış dudaklardan biraz taşması doğal olarak kabul edilir. Ancak dış dudaklardan sarkacak şekilde uzun olması tıbben önemli bir sorun yaratmasa da estetik görüntüyü bozarak kadını çözüm arayışına iter.

Bazen dış dudaklar yapısal olarak normalden uzun , büyük veya asimetrik olabilir. Bu durumda cinsel ilişki esnasında penisin itmesi ile labiumlar gerilebilir ve bu da ağrıya yol açabilir. Tüm bu nedenlerle tedavi ve kozmetik amaçlı cerrahi ile labiumlar labioplasti ameliyatı ile normal boyutlarına indirilebilir. Asimetri - eğer varsa - giderilebilir. Labioplasti operasyonu daha önceden doğum yapmamış kişilerde de uygulanabilir. Hatta bakire kızlarda bile yapılması kızlık zarı açısından hiç bir problem yaratmayacaktır. Labioplasti ameliyatı, halk arasında küçük dudakların ufaltılması, ve iç dudak ameliyatı gibi isimlerle de anılabilmektedir.

Klitorisi küçültme ameliyatı

Hepimizin bildiği gibi cinsel uyarılmada klitoris ve G noktası anahtar rolü üstlenmektedir. Klitoris, erkekteki penis başının eşdeğeridir ve erojen dediğimiz cinsel uyarılma esnasında kanlanması artarak hacim olarak büyüyen bir yapıdır.

Bazı bayanlarda klitoris üzerinde bulunan deri katlantısı fazla olabilmekte ve bu klitorisin büyük görünmesine ve şekil bozukluğuna neden olabilmektedir. Bu anatomik ve estetik problemin yanında klitorisin uyarılmasını da azaltarak - engelleyerek orgazm ve cinsel haz alınmasında da problemlere neden olabilmektedir.

Bayanlarda aşırı büyük klitoris mayo veya dar elbise, pantolon, tayt vs. giyerken görüntü olarak rahatsızlığa neden olmakta ve kişinin sosyal hayatı da bundan olumsuz olarak etkilenmektedir.

Bu tarz problem yaşayan bayanlarda kilitoris üzerindeki fazla olan deri katlantısını estetik cerrahi yöntemlerle çıkartabiliyor ve böylelikle klitorisi ufaltarak hem estetik görünümü düzeltiyor hem de hastanın cinsel ilişkide haz alma, orgazm gibi problemlerin giderilmesini sağlıyoruz. Cerrahi olarak klitorisi ufaltma ameliyatına clitoropexy denmektedir ve hem cinsel uyarılma bozukluğu olan bayanlarda hem de estetik görünüm olarak problem oluşturan vakalarda çok iyi sonuçlar elde edilebilmektedir.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler