MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Sperm sayısı ve kalitesi çok önemli

Dünyada erkeklerdeki kısırlık oranı artarken, sperm sayısını ve kalitesini artırmak için yapılması gerekenleri dikkate almak gerekiyor.

Dünya Sağlık Örgütü, belirli aralıklar ile androloji çalışmaları için kılavuzlar yayınlıyor ve bu kılavuzlara göre sperm sayısı için verilen alt limit militre'de 15 milyon, toplam semen örneğinde de 40 milyon spermin olması. Bu sayının altında sperm sayısına sahip bireylerde çocuk sahibi olabilme süresi uzuyor.

Bebek Sahibi Olmak İçin Yüksek Sperm Sayısı Yeterli Değil
Dr. Tansel Kaplancan verdiği bilgiye göre bebek sahibi olabilmek için sadece yüksek sayıda sperm olmasının gerekiyor ama tam yeterli olmuyor. Yani, sayının yanında hareketlilik ve spermlerde varolabilen şekil bozuklukları da çok önem taşıyor. Semen örneğinde 100 milyon spermi olan fakat bu spermlerinin %30'u hareketli olan kişi ile 50 milyon spermi olup bu spermlerin %60'ı hareketli olan kişinin çocuk sahibi olma şansı farklı değil. Ayrıca bir de bu hareketli spermlerin ne kadarının normal bir şekil yapısına sahip olduğu da son derece önem taşıyor.
Dr. Kaplancan "Genellikle hastalarımız duyduklarında çok şaşırıyorlar ama biz incelediğimiz örneklerde eğer 100 spermden 4'ünü normal olarak görmüşsek, sonucu normal olarak kabul ediyoruz. Bu da şu demek, üretilen 100 spermden %95'i üretim sırasında hatalı olarak paketlenebiliyor. Son yıllarda bir de bu parametrelere, spermin taşıdığı genetik materyalin (DNA'nın) ne kadar hasarlı olup olmadığının kontrolü eklendi" diyerek konunun detayını özetliyor.
Sperm sayısını artırmak için bunları yapın...

Sperm Sayısı Düşük Olursa Nasıl Bir Yol İzlenmelidir?
Spermin çok az olduğu durumlarda mikroenjeksiyon yönteminin tercih edilmesi gerektiğini belirten Dr.Kaplancan"Tüp bebek uygulamalarında yoğun olarak kullanılan mikroenjeksiyon işleminde canlı sperm hücresi en fazla 400 kat büyütülmektedir. Yapılan bu büyütmede spermin genel morfolojik özellikleri (baş yapısı, boyun yapısı ve kuyruk yapısı) incelenebilir. IMSI adı verilen yöntemle büyük büyütmeli objektifler ve özel optik sistemler aracılığıyla spermler 400 kat yerine 8000 kata kadar büyütülerek sperm başı içerisindeki bozuk yapılar ayırt edilebilmektedir. Bu sayede normal ya da normale yalan spermlerin seçimi sağlanmaktadır" dedi.
Sperm sayısını düşüren şeyler ise şöyle...

Bunları Yapma Spermine Sahip Çık
Sigara ve alkolün aşırı miktarda ve düzenli kullanımı vücuttaki tüm organlara olduğu gibi sperm yapımı üzerinde de olumsuz etki yaratıyor.
Aşırı alkol alımı karaciğer ve hormonal dengeyi bozarak dolaylı olarak sperm yapımı üzerinde negatif etki yapıyor. Sigara, içerisindeki toksik maddeler yoluyla sperm hareketliliğinin üzerinde negatif etki yapıyor. Doktorlar tarafından, IVF/ICSI tedavisine alınmadan önce (en az üç ay) çiftlerin sigara ve alkol kullanımını tamamen bırakmaları tavsiye ediliyor. Marihuana ve kokain gibi maddelerin de sperm yapımını bozduğu biliniyor.

Bunların yanında vücut geliştirmek için veya sporcuların kullandığı androjen hormonu, röntgen teknisyenlerindeki gibi sürekli maruz kalınan radyasyon, tarımda kullanılan böcek öldürücü ilaçlar veya sürekli sıcak ortama maruz kalmak sperm kalitesini bozuyor. Düzenli saunaya veya sıcak banyo yapma alışkanlığı olanlarda da sperm kalitesinde bozulma görülebiliyor.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler