MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Baştan sona Kieslowski

Polonya'nın dünya sinemasına en büyük armağanı Krzysztof Kieslowski'nin 23 kısa, 24 uzun metraj filminden oluşan retrospektifi İstanbul Modern Sinema'da 6 Şubat'ta başlıyor.

İstanbul Modern Sinema , 'sinemanın şairi' olarak anılan; dünya sinemasına çok önemli başyapıtlar kazandırmış Polonyalı yönetmen Krzysztof Kieslowski'nin 47 filmini seyirciyle buluşturmaya hazırlanıyor.

6- 23 Şubat tarihleri arasında gerçekleştirilecek 'Kieslowski Hakkında Her Şey' programında film gösterimlerinin yanı sıra Kieslowski sineması üzerine bir söyleşi de yer alıyor. 6 Şubat Perşembe saat 19.30'da yapılacak söyleşiye yönetmenle birçok filminde çalışmış görüntü yönetmeni Jacek Petrycki, Kieslowski'nin kızı Marta Hryniak ve yönetmenin sineması üzerine kitaplar yayımlamış gazeteci-yazar Alain Martin katılacaklar.

48 filmlik bu program, yönetmenin 70'ler Polonyası'ndaki sosyal gerçeklikleri aktardığı belgesel kariyerinden, Polonya televizyonu için çektiği ve On Emir'i temsil eden film serisi 'Dekalog'a uzanıyor. Fransız bayrağının simgelediği özgürlük, eşitlik ve kardeşlik kavramları üzerine yaptığı 'Üç Renk' üçlemesiyle uluslararası üne kavuşan bu kuvvetli öykü anlatıcısı, Ingmar Bergman ve Andrey Tarkovski ile birlikte Avrupa'nın auteur sinemasının nirengi noktalarından. Yönetmenin filmografisinin yanı sıra Hâlâ Hayatta isimli belgesel de Kieslowski'nin sanat yaşamını anlatıyor.

Yönetmenin retrospektif kapsamında gösterilecek filmleri arasında Polonya gerçekliğini yansıtan 'Kör Talih' (1987); aşkın ne olduğuna dair çarpıcı bir öykü olan 'Aşk Üzerine Bir Film' (1988); 10 bölümlük ve her biri bir saatlik olan 'Dekalog' serisi; Cannes Film Festivali'nde Irene Jacob'a En İyi Kadın Oyuncu ödülünü kazandıran 'Veronique'in İkili Yaşamı' (1991); Juliet Binoche'un başrolünü üstlendiği 'Üç Renk: Mavi' (1993); 'Üç Renk: Beyaz' (1994) ve 'Üç Renk: Kırmızı' (1994) yer alıyor.

23 kısa, 24 uzun, bir belgesel

Programda yönetmenin 23 kısa metraj filmiyle birlikte 24 uzun metrajının yanında, Kieslowski sineması üzerine bir belgesel gösterime sunulacak. Maria Zmarz-Koczanowicz'in yönetmenliğini üstlendiği '2005 yapımı Hâlâ Hayatta: Krzysztof Kieslowski Üzerine Bir Film' başlıklı belgesel, Polonyalı yönetmenin yaşamına ve sanatına dair samimi bir portre aktarıyor. Film, Kieslowski'nin kariyerinin başındaki belgesellerden 'Dekalog' serisine uzanan 50 filmlik filmografisinden seçilmiş kliplerin yanında Wim Wenders, Agnieszka Holland, Juliette Binoche gibi arkadaşlarının paylaştığı anıları da içeriyor. İstanbul Modern Sinema, etkinliği D-Smart'ın katkılarıyla ve Adam Mickiewicz Enstitüsü işbirliğiyle gerçekleştiriyor.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler