MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Dev 'Akıl Tutulması' yaşatıyor

İlk albümleri 'Akıl Tutulması'nı çıkaran Dev, 'Y Kuşağı'ndan iki gençten oluşuyor. Gezi zamanı çıkardıkları 'Dans Et'ten sonra ikinci videoları 'Kaç Kere'yi de yayımlayan Dev, "Herkesin sevebileceği bir-iki şarkının mutlaka bulunduğu bir albüm yaptığımızı düşünüyoruz" diyor.

Gezi direnişinin günlerinin sonuydu, tahminen yaşıtım, aynı kuşakta bulunduğum iki gençten oluşan bir grubun klibiyle karşılaştım. Klipte gaz yiyen 'kırmızılı kadın 'dan TOMA'ya kollarını açan 'siyah elbiseli kadın'a tüm direniş sembolleri kendine yer bulurken dans eden kasklı üniformalı adamlar arkada boy gösteriyordu. Gençler de ısrarla soruyordu: 'Kimin kahramanısın' diye… Grubun adı Dev. İlk albümleri 'Akıl Tutuması' çıkalı çok olmadı. Albümü müzik çalarına takan uzunca zamandır hissedemediği şeyler hissedecek, benden söylemesi… Dev'i oluşturan Baran Bayraktar ve Kaan Metin ile buluşup 'Akıl Tutulması'nı bol kahkahayla konuştuk…

Nasıl bir araya geldiniz?
Biz lise yıllarında bir araya gelmiş bir grubuz. 2007-2008 yıllarında İtalyan Lisesi'nde dört amatör müzisyen tarafından kurulmuştu Dev. Kısa zamanda besteler yapmaya başladık. Amacımız bir albüm yapmaktı. Lise bitince yollarımız ayrıldı ve iki kişiye düştük. Bu sıralarda bizde ışık gören bazı mihraklar bizi Demir Demirkan ile tanıştırdı. (Gülüyor) Kendisine şarkımızı dinlettikten sonra bir gün bizi arayıp 'Haydi çocuklar yapalım' dedi ve kendimizi stüdyoda bulduk. Albümün hazırlanış sürecinin ardından Ocak ayında albümümüz çıktı.

Henüz yolun başında Demir Demirkan gibi bir isimle çalışmak işleri kolaylaştırdığı kadar aynı zamanda zorlaştırmıyor mu?
Çıtayı bir anda yukarı koyuyor tabii ki. Daha önce amatör müzisyenlerdik ve müzik dünyasının nasıl olduğunu bilmiyorduk. Bu dünyadan kimseyle de tanışmamıştık o güne dek. Stüdyo dönemi hızlandırılmış bir kamp gibi geçti bizim için.

Bu 'hızlandırılmış kamp' sürecinde neler oldu?
Elimizdeki malzeme çok dağınıktı. O dönemde aklımıza gelen her şeyi yapmaya çalışıyorduk. Belli bir tarzımız yoktu. Birisinin o malzemeleri bir araya getirmesi gerekiyordu. Demir Demirkan bu noktada bize yardımcı oldu. Çok uzun şarkıları bazıları kısalttık, fazla sert bölümleri çıkardık.

Albüm şu an olduğundan daha sert miydi yani? Sert bir albüm yapmak risk değil mi?
Bundan çok daha sertti albüm aslında. Bazı şarkılarda metale yaklaşıyorduk. O dönem soundumuz oldukça sertti. O tarzdan çok uzaklaşmayı da istemedik. Çünkü o şarkılar o kafayla çıkmıştı. Şarkılara yeni aranjeler yapmaktansa elimizdeki şarkıları en iyi şekilde kaydetmeye yoğunlaştık.

Albüm bittikten sonra 'Akıl Tutulması' sizin için ne ifade etti?
Herkesin sevebileceği bir-iki şarkının mutlaka bulunduğu bir albüm yaptığımızı düşünüyoruz. Müzikal ve lirikal gelişimimizi gösterebildiğimiz ve en samimi şekilde aktarabildiğimiz bir albüm yaptık bizce.

Albümdeki şarkılarda rock altyapısının yanı sıra karanlık bir tema ve ölümle ilgili sözler var. Çok genç değil misiniz henüz?
Şarkıları yazarken sadece o anda hissettiğimiz şeyleri yazıyoruz. Söz yazım sürecimiz oldukça kısadır. Bir de o şarkılar yazıldığında henüz yeterince büyümemiştik. Ergenliğin bitmemiş olmasının verdiği karanlık da vardır mutlaka şarkılarda. Bir de o dönemlerde dinlediğimiz gruplardan doğal olarak çok etkileniyorduk. Çalış stilimiz bile benzeyebiliyordu bazen.

Gezi zamanı çektiğiniz 'Dans Et' klibine gelecek olursak…
Gezi özellikle bizim dönemin ilk kez denk geldiği bir hareketti. Kimsenin ne olup bittiğini tam anlayamadığı sürreal bir dönemdi. Biz de o dönemde bir klip çekecekken başka bir şeyden bahsetmek istemedik. Kimseyi kırmadan, sanatsal bir dille yaşadığımız dönemi anlatmaya çalıştık.

Dev'in ilk konseri 12 Mart Çarşamba saat 21.30'da Garajistanbulda.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler