MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

DOB yönetiminde değişiklik

DOB Genel Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği'ne, Selman Ada getirildi.

DOB Basın Müşavirliğinden yapılan yazılı açıklamada, 2007 yılında başladığı ve bugüne kadar sürdürdüğü DOB Genel Müdürlüğü ve Genel Sanat Yönetmenliği görevinden ayrılan Prof. Rengim Gökmen'in yerine orkestra şefi ve besteci Selman Ada'nın atandığı bildirildi.

Görevi devralan, Türkiye'nin dünyaca tanınmış opera bestecisi ve orkestra şefi Ada'nın, bugüne kadar 60'tan fazla eserle çok sesli batı müziği ile ulusal kültürü harmanlamayı başaran, "Ali Baba ve Kırk Haramiler" operasıyla dünya opera repertuvarına giren ilk Türk besteci olduğu vurgulandı.

Aynı zamanda Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Genel Sanat Yönetmeni görevine de atanan Selman Ada'nın yaratıcı, yenilikçi kişiliğiyle, anılan kurumlarda yeni bir dönemin başlangıcının da habercisi olduğu ifade edildi.

Açıklamada şunlar kaydedildi:

"6660 sayılı Harika Çocuklar' yasası kapsamına alınarak Paris'e gönderilen tek kompozitör ve orkestra şefi olan S. Ada, (1965-1971) dünyanın en ünlü ustalarıyla çalışarak Paris Milli Yüksek Konservatuvarı'ndan başta Piyano Bölümü olmak üzere bütün dallarda birinciler birincisi olarak 1971'de mezun oldu. Bestecinin Aşk-ı Memnu operası 2010'da İzmir DOB sanatçılarıyla kendi yönetiminde Batı Avrupa'da (İspanya) sahnelenen ilk Türk operasıdır. 2013'te İngilizce'ye tercüme edilen eserin provaları halen ABD'nin Minneapolis Operası'nda sürmektedir. Bestecinin 'Ali Baba 40 Haramiler' operası 2012'de Almanya'nın Wuppertal Operası tarafından sahnelendi. Almanca olarak sahnelenen yapım dünya repertuvarına giren ilk Türk operası oldu. 1979-1980 sezonunda DOB Genel Müdürlüğünde genel müzik direktörlüğü görevinde bulunan sanatçı 2001-2002 temsil sezonunda Mersin DOB'ta genel müzik direktörlüğü görevini üstlendi.

Orkestra Şefi Ada, İstanbul DOB'un ilk Türk müzik direktörüdür. 1980'de Paris'e giderek 'Ecole Normale Superieure de Musique de ParisJl'de opera korrepetitörlüğü ve orkestra yönetimi bölümünü kurarak 27 yaşında 'profesör' ünvanıyla atanan Ada, 2008-2009 sezonunda Mersin DOB Müdürü ve Sanat Yönetmeni olarak da çalıştı. Ada, 2009-2011 arasında DOB Genel Müzik Direktörü olarak görev yaptı. Mevlid Kantatı Op. 44, istanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Antalya ve Samsun operaları sanatçılarının katılımıyla bestecinin yönetiminde 20 Nisan 2011'de 450 kişilik dev kadroyla İstanbul'da dünya prömiyeri yaptı. Bu eser İslam tarihindeki ilk Kantat'tır."

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler