MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Genco Erkal: Bu karar emsal olabilir

Kültür ve Turizm Bakanlığı'na karşı açtığı davayı kazanan tiyatro sanatçısı Genco Erkal yardımların kesilerek gözdağı verilmek istenen muhalif grupların bu kararı emsal olarak gösterilebileceklerini söyledi.

'GEZİ eylemlerine destek verdiği ve katıldığı' gerekçesiyle geçen yıl Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan destek yardımı alamayan Genco Erkal'ın Ankara 15. İdare Mahkemesi'ne açtığı dava geçtiğimiz hafta sonuçlanmış ve mahkeme, "Bakanlığın destek yardımlarına ilişkin yönetmeliğin sadece bir maddesine dayanarak, bir tiyatroyu destekten yoksun bırakmasının eşitlik ve hakkaniyet ilkesine aykırı olduğuna" hükmetmişti. Mahkemenin verdiği kararı yorumlayan Erkal, uygulamalarıyla muhalif olan gruplara göz dağı vermek isteyen, yardımı bir tehdit gibi kullanan Kültür ve Turizm Bakanlığı'na gereken cevabı verdiğini belirtti. Bu kararın emsal olarak gösterilebileceğinin altını çizen ünlü tiyatrocu şunları söyledi: "Bu kakarın çok umut verici bir karar olduğunu düşünüyorum. Benimle birlikte 15'in üzerinde tiyatro cezanlandırıldı. Gerekçe Gezi'ye destek vermek ve muhalif olmaktı. Mahkemeye tek tek başvurulabiliyor. Toplu olarak müracaat edebilseydik katliamın büyüklüğü daha net görülebilirdi. Ama bu kararı diğer tiyatrolar da emsel olarak gösterir diye umuyorum."

Kültür ve Turizm Bakanlığı Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü, geçen yıl, aralarında Genco Erkal, Ferhan Şensoy ve Levent Kırca'nın tiyatrolarının da bulunduğu 20'ye yakın özel tiyatroyu 'Gezi eylemlerine destek verdikleri ve katıldıkları' gerekçesiyle her yıl verilen destek yardımınından mahrum bırakmıştı. Genco Erkal'ın kurucusu olduğu Dostlar Tiyatrosu da 'Bir Delinin Hatıra Defteri' adlı oyununa destek yardımı vermeyen bakanlığın kararına karşı Ankara 15. İdare Mahkemesi'nde dava açmıştı.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler