MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İstanbul seferinde Fransızca krizi

Fransız İktisatçı, Galatasaray Üniversitesi'ndeki konuşmasını, dinleyicilerin talebi üzerine İngilizce yapınca Fransız Büyükelçisi kızdı.

Kapital kitabıyla dünyada fırtına gibi esen Fransız iktisatçı Thomas Piketty'nin İstanbul programı bir diplomasi krizine sahne oldu. Piketty'nin Galatasaray Üniversitesi'ndeki konuşmasını İngilizce yapmasına kızan Fransız Büyükelçisi, misafir profesörün onuruna verdiği akşam yemeğini davete birkaç saat kala iptal etti. Davetliler Piketty'nin yayıncısı tarafından bir başka yerde düzenlenen yemekte bir araya geldi.

Milliyet yazarı Meral Tamer, krizi bugünkü köşesinde şöyle anlattı: "10 yıl önce profesör olan, 43 yaşındaki Piketty, kendini hiç empoze etmeyen, lafı uzatmayan, halim-selim biri. Ancak önceki gün Galatasaray Üniversitesi'nde vereceği konferansta İngilizce konuşmakta ısrarcı olmuş. Fransa'nın Ankara Büyükelçisi Laurent Bili ise onu kararından caydırıp Fransızca konuşmaya ikna edemeyince, haftalar önce davet edildiğimiz ve Piketty onuruna Fransız Sarayı'nda önceki akşam verilecek yemeği iptal etmiş. Salı günü öğleden sonra bizden Fransız Sarayı'na giriş için arabalarımızın plaka numaraları istenmişti; 2-3 saat sonra yemeğin Ortaköy'deki Radisson oteline alındığı haberi geldi! Tipik Fransız mantalitesi; huylu huyundan vazgeçmiyor..."

Radikal'in edindiği bilgilere göre konferansa çağrılan pek çok akademisyen, konuşmanın İngilizce yapılmasını talep etti. Fransızca olması halinde katılmak istemediklerini bildirdi. Piketty de Fransa dışındaki bütün konuşmalarını İngilizce yapan bir akademisyen. Dolayısıyla dinleyici profilini de dikkate alarak o da İngilizce konuşmayı tercih etti ve bu konuda diplomatlardan gelen ısrarlara aldırmadı. Onu yakından takip edenler, ünlü iktisatçının İngilizceyi uluslararası bir iletişim dili olarak tercih ettiği ve Fransızca konusundaki tutucu tavra özellikle karşı olduğu yorumu yapıyor.

Fransız Büyükelçiliği, Meral Tamer'in gündeme getirdiği konunun doğru olmadığı bilgisini verdi. Piketty'i Türkiye 'ye getiren İş Bankası Kültür Yayınları'nın Genel Müdürü Ahmet Salcan da kriz olmadığını, "konferasın uzaması nedeniyle, trafiği de hesaba katarak akşam yapılacak yemeği Ortaköy'deki Radison Oteli'ne aldıklarını" söyledi. Ne var ki Radison Oteli'ndeki yemeğe Fransız diplomatik temsilcilerinden kimsenin katılmaması, krizi doğrular bir durum olarak kayda geçti. Yemek daveti, Fransız Büyükelçiliği ile İş Bankası Kültür Yayınları'nın ortak ev sahipliğinde Fransız Sarayı'nda yapılacaktı…

Prof. Dr. Thomas Piketty'nin 21. Yüzyılda Kapital adlı kitabı, günümüz ekonomik sistemini eleştiren bir çalışma. Kitap dünyada toplam 1.3 milyon sattı. Dünyanın her yerinde büyük ilgi gören Piketty, Türkçedeki yayıncısı İş Bankası Kültür Yayınları'nın davetlisi olarak İstanbul'a geldi. Salı günü Galatasaray Üniversitesi'nde bir konuşma yaptı. Hafta sonu Türkiye'den ayrılacak.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler