MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kaan Müjdeci: Filmimi ezdirmem

Birçok Amerikan filminin salon boş kalırken gösterimde tutulduğunu vurgulayan Müjdeci, 'Türk filmleri yeterince gösterim şansı bulmuyor' dedi.

İlk uzun metrajlı filmi "Sivas"'la Venedik Film Festivali'nde yarışan ve Jüri Özel Ödülü'nü alan Kaan Müjdeci filmiyle ilgili çok iyi tepkiler aldığını söyledi. Festival jürisinin adaletli olduğunu söyleyen Müjdeci "Jüri, popülerliğe, filmin politik olmasına göre değil, yönetmenin samimiyetine inanarak ödüllendirme yaptı" dedi.

Müjdeci "İyi eleştirmenler çok iyi yorumlarda bulundu. Hiç ummadığım insanlardan, hem Hollywood hem Variety hem de İtalyan gazetelerinden iyi tepkiler aldım. Ödülü alınca üzerimdeki baskıdan kurtulduğum için rahatladım" diye konuştu.

Müjdeci, "Ben Altın Aslan alsam, Roy Andersson ödül almasaydı kendi iyi hissetmezdim. Filmini izledim, tecrübesini hissettiriyordu" diye konuştu.

"Oradaki filmlerin çoğunu izledim. Filmim aldığı ödülü hak etmeyen bir film olsaydı çok üzülürdüm" diye konuşan Müjdeci, aslında ödül beklentisinde olmadığını da vurguladı.

Destek gecikti

Filminin "kaybedenin olduğu yerde kazananın olmadığını" anlattığını söyleyen Müjdeci bu fikir üzerine inşa edilmiş filmle ödül kazanmanın da çelişkisini yaşadığını söyledi. Filmle ilgili Kültür Bakanlığı'nın desteğinin Cumhurbaşkanlığı seçimleri, yeni kabine gibi nedenlerle gecikmesi ise yönetmen üzerinde maddi yönden baskı oluşturmuş.

Verilen ödülün bir sonraki filmi için kaynak oluşturduğunu söyleyen yönetmen, "Filmin Türkiye'de vizyona girmesi için bakanlık olsun, sinema dernekleri olsun tekelciliği kırmaları gerekiyor. Birçok Amerikan filmi, salon boş kalırken gösterimde tutuluyor ama yerli filmler yeterince gösterim şansı bulmuyor" dedi.

'Filmimi ezdirmem'

Türk sinemasının kısıtlı olanaklarla iyi işler yaptığını söyleyen Müjdeci, büyük festivallerden her yıl ödüllerle dönülmesinin de bunu gösterdiğini belirtiyor.

Filminin geniş şekilde gösterime girmesiyle ilgili gelişmelerin olduğunu belirten yönetmen "Sadece bütün salonlarda düzgün ses sistemiyle düzgün bir şekilde gösterilmesini istiyorum. Mütevazı bir insanım, ama filmimi ezdirmek istemiyorum. Çünkü filmde o köpeğin de emeği var, o çocuğun da, taşeron işçisi Yasin'in de, Davulcu Muharrem'in de..." diye konuştu.

Filmin başrol oyuncusu 11 yaşındaki Doğan İzci de festivali izleyen uluslararası sinema yazarlarının belirlediği "Premio Bisato D'oro"da (Altın Yılanbalığı Ödülü) en iyi erkek oyuncu ödülüne değer görülmüştü. Müjdeci, Doğan İzci ile ilgili "Doğan çok utangaç ve zeki bir çocuk. Kendi köyünü çok seven bir çocuk, oradaki dünyayı sevmedi. İtalya, Doğan'ın babası bekçi diye yalnızca 4 gün vize verdi. Doğan da kalmak istemedi" dedi.

İzci'nin ve film ekibinin amatör oyuncular olduğunu, bu nedenle de vize konusunda çok sıkıntı yaşandığını söyleyen Müjdeci, Dışişleri ve Kültür Bakanlıklarının oyuncuların Venedik'e gidebilmesi için çok çaba harcadığını belirtti.

"Sivas" filminin Antalya Film Festivali'nde gösterileceğini hatırlatan genç yönetmen, filminin daha fazla kişi tarafından izlenmesinin kendisini mutlu edeceğini vurguladı.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler