MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kelebeğin İzi: Katliama farklı bir bakış

İstanbul Film Festivali'nde NTV Belgesel Kuşağı'nda gösterilen "Kelebeğin İzi" adlı belgesel, Mısır'da Ekim 2011'de gerçekleşen Maspero katliamına odaklanıyor.

Katliamda hayatını kaybeden 27 Kıpti Hristiyan gösterici arasında Mina Daniel de vardı. Belgesel, seyircileri Daniel'ın kız kardeşi Mary ile duygusal bir yolculuğa çıkarıyor.

Katliamdan sonra ilk gördükleri görüntünün Mary adında bir kıza ait olduğunu ve hastanede abisinin öldüğü gün verdiği röportajdan derinden etkilendiğini belirten belgeselin yönetmeni Amal Ramsis, "Çok güçlü bakan gözleri vardı. İçinde bilmediğimiz bir hikaye barındırıyor gibiydi. Onu bulmaya karar verdik. Bize hikayesini anlattı. Tahminimizden daha da sarsıcıydı. 3 yıl boyunca hem onu hem de devrimi takip ettik. Bu belgeselde Mary ile birlikte böyle duygusal bir yolculuğa çıkacağız. Bir insan için yakınını kaybetmesi çok sarsıcı bir şey. Hem de böyle trajik bir şekilde. Biz Mary'nin ve onunla birlikte yakınlarını kaybeden herkesin sesi olmaya çalıştık bu belgeselde" ifadelerini kullandı.

Bir kilisede, hem de yılbaşı ayininde en kalabalık anında yaşanan bu bombalı saldırının daha sonra rejim tarafından yapıldığını belirten yapımcı Necati Sönmez, "Bu tür şeyler yapılıyordu. Hristiyanlara bakın siz rejime mahkumsunuz, sizi ancak biz koruyabiliriz islamcılardan, gibi bir mesaj veriliyordu. Maspero bunlardan biriydi. İlk defa belki Hristiyanların da kitlesel olarak sokağa çıktığı bir şeydi. Bu şeyden sonra çok sert tepki yaşandı, her iki taraf da sahiplendi o kurbanları, öldürülen insanların aileleri medyaya çıktı" sözleriyle belgeselin konu aldığı katliamın önemine dikkat çekti.

Kelebeğin İzi 18 Nisan Cumartesi saat 13.30'da Fransız Kültür Merkezi'nde izlenebilir.

Vitrin


En Çok Aranan Haberler