MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Kuklalar İstanbul'a geldi

Bu yıl 17.'si düzenlenen Kukla Festivali başladı.

Birbirinden farklı rengârenk kuklalar İstanbul'da buluşuyor. Kuklaseverlerin merakla beklediği 17. Kukla Festivali başladı. Festivalde geleneksel gösterilere ve değişik disiplinlerle işbirliği yapan kukla formlarına yer veriliyor.

Bu yıl 15 ülkeden 30 gösteri festivalde perdelerini 70 kez İstanbul seyircisi için açacak. Karagöz kukla oyunlarıyla tanınan Cengiz Özek festivalin sanat yönetmenliğini üstleniyor. Özek, "Polonya- Türkiye arasındaki diplomatik ilişkilerin 600. yılı olması nedeniyle Polonya'dan iki tiyatro konuğumuz olacak. Festivaldeki gösterileri birbirinden ayırt etmek pek mümkün değil, hepsi birbirinden farklı teknik ve özelliklerde"diyor.

Rusya'nın "Çirkin Ördek Yavrusu", Hollanda'nın "Antigone", Polonya'nın "Tarçın Dükkânları", Belarus'un "At" adlı gösterilerden etkilendiğini söyleyen Özek bu yıl festivalde yeniliklerin olduğunu belirtiyor. "Tacettin Diker, UNESCO tarafından Karagöz sanatına yaptığı katkılarından dolayı 'yaşayan insan hazinesi' olarak kabul edilmişti. Klasik Karagöz sanatının son temsilcilerinden olan bu ustayı birkaç ay evvel 82 yaşında kaybettik. Bu yıl kendisini anıyoruz. Ayrıca bu yıl dünya prömiyerini festivalde gerçekleştirecek olan, İstanbul Karagöz Kukla Vakfı ve Polonya'dan 'Puppet and Actor Theatre Kubus' ortak projesi, Bruno Schulz'un hikâyelerinden hareketle hazırlanan 'Tarçın Dükkânları' Polonya ile Türkiye arasındaki 600 yıllık dostluk şerefine altı kez ücretsiz olarak seyircisiyle buluşacak."

Özek, bu gösterinin gölge tasarımını, kukla yapımını da üstlenmiş, ayrıca oyunda gölge oyuncusu olarak da yer alıyor. Özek, "Yılda on, on beş kez yurtdışında düzenlenen kukla festivallerine gösteri yapmak üzere davet ediliyorum. Bu festivallerde birçok oyunla karşılaşma fırsatı yakalıyorum, hem de oyunların seyirciyle olan ilişkisini de birebir görmüş oluyorum. Uluslararası İstanbul Kukla Festivali dünyanın seçkin festivalleri arasında çoktan yer aldı. Böylece birçok grup festivalimize başvuruyor. Böylece bir yıl içinde 100'e yakın gösteri arasından bir seçki yaparak festivali oluşturuyoruz" diyor.

Amerika, Kolombiya, Kore, Endonezya, Kazakistan, Rusya, Belarus, Romanya, Polonya, İsveç, Hollanda, Fransa, İspanya, İtalya festivalde yer alacak ülkeler arasında. Ülkemizden de on bir oyun sahnelenecek. Bu yıl da 3 kıtanın geleneği ve perspektifleri 26 Ekim'e kadar kuklaseverlerle buluşacak.

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler