MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Portakal'a 'Türkiye sineması' damga vurdu

51. Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde en iyi film ödülü Kutluğ Ataman'ın yönettiği 'Kuzu'ya gitti.

'İtirazım Var'la Onur Ünlü'nün yönetmen ve senaryo ödülünü kazandığı törene sinemacıların "Türkiye sineması" vurgusu damga vurdu. Demet Evgar, Gezi'ye selamıyla alkış aldı.

Sansür tartışmalarıyla başlayan 51. Antalya Altın Portakal Film Festivali, dün gece Antalya EXPO'da düzenlenen ödül töreniyle sona erdi. Törene sinemacıların " Türkiye sineması" vurgusu, ödüllere ise 'Kuzu', 'İtirazım Var' ve 'Annemin Şarkısı' damga vurdu.

350 liralık en iyi film ödülü Kutluğ Ataman'ın 'Kuzu'ya verildi. Erzincan'da yoksul bir annenin oğluna sünnet düğünü yapma çabasını mizahi bir dille anlatan 'Kuzu', geceden kadın oyuncu (Nesrin Cavadzade) ve SİYAD en iyi film dahil toplam beş ödülle ayrıldı. Onur Ünlü'nün imam dedektif hikayesi anlattığı 'İtirazım Var', yönetmen, senaryo ve erkek oyuncu (Serkan Keskin) olmak üzere üç önemli ödül kazanırken Erol Mintaş'ın şehirde geçen Kürt anne-oğul hikayesi anlattığı 'Annemin Şarkısı', en iyi ilk film dahil dört ödülle gecenin bir diğer galibi oldu.

Gecede ulusal yarışma jüri başkanı Yılmaz Erdoğan'ın ödül vermek için hiç sahneye çıkmaması dikkat çekti.
YÖNETMENLERDEN SANSÜR BELGESELİ

Festival öncesi yaşanan sansür tartışmaları, ödül gecesinde de gündeme geldi. İlk olarak senaryo ödülünü almak üzere sahneye çıkan Onur Ünlü, sansür krizinin ardından ulusal yarışmadaki dokuz filmin yönetmen ve yapımcılarıyla aldıkları kararları açıkladı. Bu süreçte yaşananları anlatacakları bir belgesel hazırlayacaklarını, sansürle ilgili çalışmalar yapan Siyah Bant girişimine destek olacaklarını, iki akademik tezi finanse edeceklerini belirten Onur Ünlü, özerk bir sinema merkezinin kurulması ve yeni bir sinema kanunun çıkması için sinemanın tüm unsurlarını birlikte çalışmaya davet etti.

"TÜRKİYE SİNEMASI" DAMGASI

Törende 'Türk sineması mı, Türkiye sineması mı' tartışması da açıldı ve 'Türkiye sineması'nın ezici zaferiyle sonuçlandı. Film-Yön'ün Ödülünü vermek için sahneye alan Ertem Göreç, 'Türk' sinemasına 1990'lardan beri 'Türkiye' sineması denmesine itiraz etti. Daha sonra ödül için sahneye gelen Erol Mintaş, Kaan Müjdeci, Ömer Uğur, Aziz Çapkurt gibi sinemacılar konuşmalarında 'Türkiye sineması'na vurgu yaptı. Ömer Uğur, ödülünü "Yaşasın özgür Türkiye sineması" diyerek aldı.

KOBANE

Birçok sinemacı, üzerine 'Kobane' yazılı siyah bantlarla törene katıldı. 'Annemin Şarkısı'yla yardımcı erkek oyuncu seçilen Aziz Çapkurt, "Bir arada, hep birlikte eşit, özgür yaşamak mümkün Kobane'de birçok halk özgürlükleri için mücadele ediyor. Kobane sadece coğrafyada bir nokta değil, bir fikir ve fikirler düşmez" diye konuştu. Erkek oyuncu ödülünü Serkan Keskin'le paylaşan 'Annemin Şarkısı'nın başrol oyuncusu Feyyaz Duman, ödülünü Şengal Dağı'nda susuzluktan ölüme terk edilen çocuklara adadı. En iyi ilk film Ödülü'nü alan Erol Mintaş ise, "Sınırın hemen yanı başında kardeşlerimizi amansız bir savaşın içinde. Kalbimiz onlarla" dedi.

VAN DAMME'A ÖDÜL

Gecenin sürpriz konuğu eski aksiyon yıldızlarından Jean-Claude Van Damme'dı. Ünlü aktör, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel'den özel bir ödül aldı. Türel, aynı zamanda İranlı usta sinemacı Abbas Kiarostami'ye de yaşam boyu başarı ödülünü sundu. Kiarostami, ödülünü "Sinemanıza ve festivalinize başarılar diliyorum" diyerek aldı.

DEMET EVGAR'DAN GEZİ'YE SELAM

Genç yeteneklere verilen Behlül Dal özel ödülünü sunmak için sahneye gelen oyuncu Demet Evgar, anlamlı Gezi göndermesiyle salondan alkış aldı. Evgar, "28 Mayıs 2013 tarihinden itibaren hayatını kaybeden ve bizim hayatımıza yeni anlamlar katmış bütün gençlere ve çocuklara selam olsun" diye konuştu. Jüri, Behlül Dal ödülünü 'Kuzu' ve 'Sivas' filmlerinin üç çocuk oyuncusuna layık gördü.

51. ANTALYA ALTIN PORTAKAL SONUÇLARI

Ulusal yarışma

En İyi Film: 'Kuzu' (Kutluğ Ataman)
Yönetmen: Onur Ünlü (İtirazım Var)
En iyi ilk film: 'Annemin Şarkısı' (Erol Mintaş)
Kadın oyuncu: Nesrin Cavadzade (Kuzu)
Erkek oyuncu: Serkan Keskin ('İtirazım Var'), Feyyaz Duman ('Annemin Şarkısı')
Senaryo: Onur Ünlü ('İtirazım Var')
Yardımcı kadın oyuncu: Nursel Köse ('Kuzu')
Yardımcı erkek oyuncu: Aziz Çapkurt ('Annemin Şarkısı')
Jüri Özel Ödülü: 'Oflu Hoca'yı Aramak' (Levent Soyarslan) ve 'Sivas' (Kaan Müjdeci)
Görüntü yönetmeni: Vedat Özdemir ('Fakat Müzeyyen Bu Derin Bir Tutku')
Kurgu: Yorgos Mavropsaridis ('Sivas')
Sanat yönetmeni: Osman Özcan ('Neden Tarkovski Olamıyorum')
Müzik: Başar Ünder ('Annemin Şarkısı')
Dr. Avni Tolunay Özel Ödülü: Levent Soyarslan ('Oflu Hoca'yı Aramak - O.H.A.')
Behlül Dal Özel Ödülü: Doğan İzci ('Sivas'), Sıra Lara Cantürk ve Mert Taştan ('Kuzu')
SİYAD Ödülü: 'Kuzu' (Kutluğ Ataman)
İzleyici Ödülü: 'İyi Biri' (Ayhan Sonyürek)
Film-Yön En İyi Yönetmen Ödülü: Ömer Uğur ('Guruldayan Kalpler')
En İyi Kısa Film: 'Bir Fincan Türk Kahvesi'

Uluslararası yarışma:

En İyi Film Ödülü: 'Test' (Yön.: Alexander Kott)
SİYAD Ödülü: 'Mahkeme' (Yön.: Chaitanya Tamhane)
İzleyici Ödülü: 'Beyaz Tanrı' (Yön.: Kornél Mundruczo)

Vitrin


En Çok Aranan Haberler