MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Ruhi Su Dostlar Korosu'ndan 40. yıl konseri

Temelleri 1975 yılında Ruhi Su tarafından atılan Dostlar Korosu, 2015'te 40. yılını kutluyor.

Ruhi Su Dostlar Korosu 40. yıl konserleri kapsamında 26 Nisan Pazar günü saat 20.30'da Kadıköy Moda Sahnesi'nde dinleyicileriyle buluşacak. Kurulduğu ilk yıllarda tek sesli türküler üzerine çalışan, daha sonraları iki sesli küçük denemelerle çok sesliliğe adım atan koro 80'li yıllardan beri türküleri çok sesli olarak icra ediyor.

İlk defa 1975 yılında, Dostlar Tiyatrosu'nda verilen Pir Sultan Konseri'nde sahne alan Dostlar Korosu, Ruhi Su'nun 1976 yapımı 'El Kapıları', 1977 yapımı 'Sabahın Sahibi Var', 1978 yapımı 'Semahlar' albümlerinde de yer alır.

Ruhi Su ve çok sesli müzik

Büyük yorumcu Ruhi Su, tek sesli halk müziğimizin batı müziği içinde yer edinmesinin bir yolu olarak "çok sesliliğe" işaret eder. Bu güçlü müzik dilini benimsetmek için de temelde polifonik bir karaktere sahip olan halk müziğimizden yola çıkar. Bir yazısında " Batı tekniği ile işlenmiş müziğimizi dinlerken de kendi dilimizi ve kendi yaşantılarımızı bula bula çok sesliliğin tadını anlamaya alışacağız ve böylece batı müziği içindeki yerimizi alabileceğiz…" der.

12 Eylül darbesiyle birlikte çalışmalarına ara vermek zorunda kalan koronun Ruhi Su ile dayanışması sanatçının ölümüne kadar devam eder. Ruhi Su'nun ölümünden sonra yeniden bir araya gelerek çalışmalarını sürdürme kararı alan Dostlar Korosu, 1987 yılında, ustaya saygının bir ifadesi olarak adını 'Ruhi Su Dostlar Korosu' (RSDK) olarak değiştirir. Çalışmalarını Timur Selçuk, Sarper Özsan, Hüseyin Tutkun, Cenan Akın, Öcal Öcalan, Refik Köksal, Cengiz Ünal, Ortaç Aydınoğlu ve Berktay T. Akyıldız gibi değerli müzik insanları yönetiminde sürdürür. RSDK, bugün halk müziğine katkı veren ve zevkle dinlenen çok sayıda yorumcunun çıkış noktasıdır ve ülkemizde, bunca yıldır yaşamını sürdüren, varlığını koruyan bir kaç amatör korodan biridir. Koro, 2012'den itibaren aynı yıl kurulan Ruhi Su Kültür Ve Sanat Derneği bünyesinde çalışmalarına devam eder. Ruhi Su Dostlar Korosu 2014 yılı Şubat ayından bu yana çalışmalarını, Emin İgüs'ün sanat danışmanlığında, şef Mutlu Ödemiş'in yönetiminde sürdürmektedir.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler