MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Tarihi Roma hamamına tanıtım atağı

Halk arasında "Kral Kızı" adıyla da bilinen Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki tarihi Roma hamamının turizme kazandırılması için tanıtım filmi çekildi.

Sarıkaya ilçesindeki 3 bin yıllık geçmişe sahip Roma hamamının turizme kazandırılması için belediye tarafından tanıtım filmi hazırlandı.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ömer Açıkel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Kral Kızı" adıyla da bilinen Roma İmparatorluğu döneminden kalma hamamın medeniyetin sanatsal ve tarihi özelliklerini taşıdığına dikkati çekti. Açıkel, yapının termal tedavi merkezi olarak da kullanıldığını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Roma'nın gücünü temsil eden boğa başı figürü, bunun yanında aynı zamanda dili dışına çıkmış bir yılan figürü var. Bu da sağlık tanrıçasını simgeliyor. Bu iki işaretin aynı anda kullanıldığı nadir yapılardan biridir. Bu da bize burasının dünyanın en eski termal tedavi merkezlerinden birisi olduğunu gösteriyor. Roma askerlerinin güç depolamak için sıcak sulardan faydalandıkları, aynı zamanda cilt ve romatizmal hastalıkları olanların da şifa bulmak için bu hamama girdikleri bilimsel verilerle ortaya konulmuş. Hamam, 3 bin yıldır içerisinde sıcak suyunu muhafaza ediyor."

Açıkel, hamamın turizme kazandırılması noktasında Orta Anadolu Kalkınma Ajansınca (ORAN) hazırlanan ''Turizmin Desteklenmesi Projesi'' kapsamında tanıtım filmi çektiklerini dile getirdi.

Belgesel tadında 15 dakikalık film hazırladıklarını, filmin 3 dakikalık bölümünü sosyal medyada paylaştıklarını ve bir hafta içerisinde 170 bin kişiye ulaşıldığını söyledi.

Roma hamamın efsanesinin 3 bin yıl öncesine dayandığını anlatan Açıkel, şunları ifade etti:

"Kayseri'de oturan Roma krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Hekimlerin çare bulamadığı kral kızının ömrünün son anlarını yaşaması için gönderildiği o gün balçıktan oluşan alanda oyunlar oynadığı sırada sıcak sudan şifa bulduğu rivayet edilir. Biz de filmin ana temasında efsaneyi canlandırmak için Roma kralı ve kızı yerine profesyonel oyuncuları oynattık. Filmi, uluslararası turizm fuarlarında tanıtmaya devam ediyoruz. İngilizce, Fransızca ve Almanca dillerine de çevrildi. Yaklaşık bin 500 CD çoğalttık. İzmir'deki Turkey Travel Turizm Fuarı'na katılan yabancı konuklarımıza da hediye ettik."


Vitrin


En Çok Aranan Haberler