MAGAZİN

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

'TÜSAK'a hayır' diyen gider...

Kültür Bakanlığı bildiriye imza atan tüm yöneticilerin görevden alınmasını ya da istifasını istedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Devlet Tiyatroları (DT), Devlet Opera ve Balesi (DOB) Genel Müdürlüğü ve devlete bağlı orkestraların yöneticilerinin geçen sanat sezonunda altına imza attıkları sanat kurumlarını lağv etmeyi öngören "Türkiye Sanat Kurulu (TÜSAK) Yasa Tasarısı Taslağı'na Hayır" bildirisini imzalayan yöneticileri unutmadı! Rengim Gökmen'in görevden alınmasının ve besteci Selman Ada'nın DOB Genel Müdürü olmasının ardından bildiriye imza atan Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar görevinden istifa etti. Çınar'ın yerine besteci ve orkestra şefi Mustafa Erdoğan atandı.

DT, DOB ve orkestralar, geçen sezon, birbirleri ardına sanat kurumlarını lağv eden TÜSAK Yasa Tasarısı'na karşı bildiri hazırlamışlar ve söz konusu bildirileri kamuoyu ile paylaşmışlardı. Rengim Gökmen'in DOB Genel Müdürü olduğu dönemde DOB yönetimi tarafından hazırlanan ve Kültür ve Turizm Bakanlığı'na da gönderilen bildiride, söz konusu taslağın yasalaşması durumunda, başlıklar halinde "Desteklenme mekanizması ile üretim mekanizmasının aynı taslakta ele alınması yanlıştır. TÜSAK Yasa Tasarısı bu yapısıyla yalnızca siyasi erke bağımlıdır. Bu taslakta sanatın toplumsal buluşmasının nasıl sağlanacağı belirlenmemiştir. Bu yasa ile genç sanatçıların yolu açılmamakta aksine iyice tıkanmaktadır. Bu yasa tasarısı taslağı sanatın akademik eğitimini profesyonel sanat işçiliğini yok saymaktadır" denilmişti.

Söz konusu bildiriye de başta Rengim Gökmen olmak üzere dönemin genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi, Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan, İzmir DOB Müdürü Aytül Büyüksaraç, Mersin DOB Müdürü Erdoğan Şanal, Antalya DOB MüdürüKenan Korbek ve Samsun DOB Müdürü Volkan Kıran imza atmıştı.

Geçen aylarda da Rengim Gökmen görevden alınmış ve yerine Selman Ada atanmıştı. Ada'nın atanmasıyla da genel müdür yardımcıları Şadi Erdoğan, Nilgün Çelebi ve İstanbul DOB Müdürü Suat Arıkan görevden alınmıştı. Önceki gün itibarıyla da Ankara DOB Müdürü Aykut Çınar, görevinden istifa etti. Çınar'ın yerine vekâleten besteci ve orkestra şefi Mustafa Erdoğan atandı.

'Bildiriye imza atanları istemiyoruz'

Ancak bu görevden almaların ve istifaların arkasında da Gökmen'in görevden alınmasında olduğu gibi "TÜSAK'a karşı çıkış" olduğu kaydedildi. Cumhuriyet'in edindiği bilgiye göre bakanlıktan, Selman Ada göreve gelmeden önce Ada'ya, "Sizi DOB'un başına getirmeyi planlıyoruz, ancak siz göreve geldikten sonra kurumda geçen sezon 'TÜSAK'a hayır' bildirisine imza atan bir yönetici istemiyoruz" dendiği, Ada'nın da bakanlığa, "Zaten ben göreve gelirsem, kendi ekibimle gelmek isterim" yanıtını verdiği kaydedildi.

SIRA DEVLET TİYATROLARI'NDA

TÜSAK'ı öv, başa gel

Geçen sezon benzer bir bildiriye imza atan ve bir yılı aşkın süredir "asaleten" genel müdür olarak DT'ye atanmayı bekleyen Mustafa Kurt'un da bakanlık tarafından üstünün çizildiği dile getirildi. Bakanlığın Kurt'un yerine asaleten genel müdür olarak atamak istediği ismin de "her fırsatta TÜSAK'a övgüler düzen" oyuncu Nejat Birecik olduğu kaydedildi.

Bakanlık kulislerinde şimdi de aynı durumun yakın bir zamanda Devlet Tiyatroları içinde de yaşanacağı konuşuluyor. DT'de de geçen yıl mayıs ayında Lemi Bilgin aniden görevden alınmış ve yerine vekâleten Mustafa Kurt getirilmişti. Kurt'un göreve gelmesiyle birlikte de DT'de bazı yöneticiler istifa etmiş ve yeniden bir yapılanma oluşturulmuştu.

Kurt, yaklaşık 1.5 yıldır kuruma vekâlet ediyor. Lemi Bilgin de geçen günlerde üçlü kararnameyle resmen görevden alınmıştı. Bakanlığın, geçen yıl operadaki gibi bir bildiriye imza attığı gerekçesiyle, bir yıldır repertuvarı hazırlayan, Çehov Haftası, Shakespeare Haftası gibi etkinlikleri düzenleyen Kurt'un yerine, her fırsatta TÜSAK'ı savunan, bakanlığın yaptığı toplantılara resmi davetli olarak çağrılan Kocaeli Büyükşehir Belediyesi'nin Şehir Tiyatroları Genel Sanat Yönetmenliği'ni yapan oyuncu Nejat Birecik'i getireceği dile getirildi.

Bilgin'in bir yıl sonra üçlü kararnameyle görevden alınmasının ardında bu nedenin olduğu bakanlık kulislerinde konuşuluyor. Birecik'in de DT ve DOB'dan sorumlu Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül ile yakın dost olduğu kaydediliyor.


Vitrin


En Çok Aranan Haberler