HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

İnternetin denizde kum, akıllı telefonların peynir ekmek misali dünya dönemi

Dünyaca hem ekonomik hem de toplumsal yönden giderek birbirimize bağlı hale geldiğimiz bu çağda teknolojinin benimsenmesi, insanlığın gelişiminde belirleyici faktörlerden biri olmaya devam ediyor.

İnternetin denizde kum, akıllı telefonların peynir ekmek misali dünya dönemi

Harpy Motta / Mynet Haber

Pew Research Center'in hazırladığı “Smartphone Ownership and Internet Usage Continues to Climb in Emerging Economies” (Gelişmekte olan ülkelerde akıllı telefon mülkiyeti ve internet kullanımı yükselmeye devam ediyor) adlı araştırmasında da istatistiksel olarak bu durumu görmek mümkün.

Araştırmaya göre:

İnternet kullanımı, gelişmekte olan ülkelerin (Türkiye, Rusya, Malezya, Çin, Latin Amerika ülkeleri, Orta doğu ülkeleri vb.) 2013 ortalaması %45, bu sayı 2014'te %47, 2015'te %54'e çıkıyor. Gelişmiş ülkelerin (Amerika, Avrupa ülkeleri, Avustralya, Güney Kore gibi) 2015 ortalaması ise %87.

Akıllı telefon kullanımı, gelişmekte olan ülkelerin 2013 ortalaması %21, 2014'te %28, 2015'te %37. Gelişmiş ülkelerin 2015 ortalaması ise %68.

Bu rakamlara bakarak özellikle telefon kullanımında çok hızlı bir yükselme gözlemliyoruz. Türkiye de bu durumdan nasibini alan ülkeler arasında. 2013'ten bu yana akıllı telefon kullanımı 42 puan artan Türkiye 2015'te ortalamasını %59'a yükseltiyor. internet kullanımında ise Rusya ile kafa kafayayız. Ortalamamız %72. Fakat 2 yıl içerisinde en hızlı yükselişi 31 puanla Türkiye'nin yaptığını belirtmekte fayda var.

Ne diyelim... “Asın Bayrakları!” :)

Araştırmada internet kullanımını belirleyen en önemli iki etken, ülkenin veya kişinin refah düzeyi ve eğitim seviyesi olarak gösteriliyor. Ne kadar zengin ve eğitimliysek internet kullanma oranımız bir o kadar artıyor.

Yani eğitim şart! Para zaten olmazsa olmaz.

Araştırmaya katılan ülkelerin yetişkin internet kullanıcılarının 4'de 3'ü, günde en az bir defa internet kullandığını belirtiyor.

Yaşın önemi var mı peki? Tabii ki de... Milenyum gençliği, yani 18-34 yaş aralığı, tüm dünyada en çok internet ve akıllı telefon kullanan kitle ve ek olarak bu grup sosyal medya kullanımında da en yüksek ortalamalara sahip. 35 yaş ve sonrasında ibre düşüşe geçiyor. Cinsiyetler arasındaki duruma bakıldığında ise dünya genelinde erkekler kadınlardan daha fazla internet ve akıllı telefon kullanıyor.

Bu araştırmadan çıkan şaşırtıcı sonuçlardan bir başkası da, Ortadoğu'da internet kullanan nüfusun sosyal medya (Facebook,Twitter gibi) kullanma oranı %86, Latin Amerika'da %82 ve Afrika'da %76 iken bu ortalamalar Amerika'da %71'de, Avrupa'da %65'te kalabiliyor. Yani gelişmekte olan ülkelerin internet kullanıcıları internette fazla sosyalleşiyor.

Fakat belirtmemiz gereken başka bir durum daha var. Sosyal medya kullanımını nüfusa göre oranladığımızda, gelişmekte olan ülkeler gelişmiş ülkelere göre çok daha geride kalıyor. Araştırmadaki en kuşbakışı istatistiğe bakarsak, internet kullanımının dünya ortalaması 2015 yılında %67'de (evet yarıyı biraz geçmişiz), akıllı telefon kullanımı %43'te (yarısında bile değiliz) kalmış. Sandalyemizi alıp manzaraya başka yerden oturup baktığımızda, internet'in küresel olarak benimsenmesi gün geçtikçe artsa da, tüm dünyanın internet'e kavuşması için daha çok yolumuzun olduğunu söylemek zor değil.

Kaynak: Smartphone Ownership and Internet Usage Continues to Climb in Emerging Economies

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler