HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Makineler için giyilebilir teknolojiler

Intel, nesnelerin interneti (Internet of Things) kavramını Makineler için giyilebilir teknolojiler (Wearables for machines) olarak görüyor. Peki Intel bu alandaki planları neler?

Makineler için giyilebilir teknolojiler

Günümüzde herkesin ağızında dolaşan nesnelerin Interneti kavramı Intel için çok büyük bir öenm taşıyor. Bu kavramı makineler için giyilebilir teknolojiler olarak yorumlayan Intel, gelecekle ilgili planlarını geliştiriciler konferansında açıkladı.

Intel’in tahminine göre 2020 yılında sunucu sistemleri, daha doğrusu veri merkezleri inanılmaz bir şekilde büyüyecekler. Birçok çihazın birbirleriyle haberleşmesi ve veri bantgenişliğinin bu sayede artması Intel’i harekete geçirdi. Durum böyle olunca özellikle veri merkezleri için yeni bir Xeon işlemci ailesini tanıttı.

Blade ve yüksek performansı sunucu sistemlerinde kullanılacak olan Xeon D işlemcisi yeni nesil Broadwell işlemci ailesinden geliyor. 15 Watt’lık güç tüketimi ile ilgi çeken bu yeni işlemci küçük yapılı sunucu sistemlerinde de rahatlıkla kullanılabiliyor.

Nesnelerin Interneti, ev ortamında, akıllı telefonlar sayesinde büyüyecek.Özellikle Google ve Apple’in sunduğu çözümler bu piyasada ciddi renk katacak. Fakat Intel, daha büyük düşünüyor. Bu kavram ile akıllı ev konseptinden, akıllı bina ve hatta akıllı şehirler kurulabileceğini ön görüyor. Örneğin yapılan pilot çalışmalarda, Londra, şehrin su borularını kontrol edip bir kaçağın olup olmadığını tespit edebiliyor. Diğer bir örnek ise Afrika’daki gergedanların kontrolü ve gözlemlenmesi.

Buradaki en büyük handikap kuşkusuz verilerin güvenliği. Intel bu alanda McAffee ile yakın bir işbirliği yapıyor. Bu esasında çok önemli biri durum. Çünkü gün geçtikçe veri bant genişliği ciddi anlamda artıyor ve veri merkezlerin kapasiteleri zorlanıyor. Günümüzde 1.9 milyar akıllı telefon, veri merkezlerine bir günde 1 milyar veri isteği yolluyor. Önlem alınmazsa yakın gelecekte giyilebilir teknolojilerin yaygınlaşması ile birlikte veri merkezleri isteklere cevap veremeyecek duruma düşecekler.

İlginç olan diğer bir durum ise sağlık alanının da inanılmaz derecede büyümesi. Intel’in tahminine göre 2020 yılında 35 Zetabyte’lık bir bilgi toplanacak. Durum böyle olunca bu alanda da yatırım yapmak şart. Intel, kanser araştırmaları için genom analizinde ciddi bir destek verdiğini IDF’de açıkladı. Veri merkezlerin hızlanması, kanser araştırmalarına büyük bir avantaj sağlayacak. Buna ek olarak Genome araştırmaları için Bulut bilişim teknolojisini de kullanması önemli bir adım.


Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler