HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

NASA, Mars Seyahatini 70 Güne İndirebilecek Elektromanyetik Motor’u Test Ediyor!

Star Trek’teki warp hızına yaklaşmış olabilir miyiz?

NASA, Mars Seyahatini 70 Güne İndirebilecek Elektromanyetik Motor’u Test Ediyor!

Rick T Cartman / Mynet Haber

Önce Mars’ta eski zamanlarda var olan tatlı su gölünün izlerine ulaşıldı...

NASA’nın gezegendeki keşif aracı Curiosity, günümüzden 3 buçuk milyar yıl önce var olduğu tahmin edilen tatlı su gölünün izlerine, yıl 2013’tü. "Küçük organizmaların yaşaması için mükemmel bir yer" olarak değerlendirilen bu gölün izleri, Mars’ta hayatın var olabileceğine dair umutları kabartmıştı.

2015’teki bir başka NASA açıklamasında şöyle denildi: ‘’Mars’ta 4 milyar yıl önce, Dünya’daki Kuzey Buz Denizi’nden daha büyük bir okyanus bulunuyordu. Bulgulara göre bu antik okyanus, vaktinde Mars’ın %19’unu kaplıyor, ve hattâ bazı yerlerde 1.6 kilometre derinliğe kadar ulaşıyordu. Aynı sene yapılan bir başka açıklamada Mars’ın tozlu yüzeyinin altında kalınlığı 1.1 metreye ulaşan bir buzul tabakasının olduğu söylendi. Bu buzullar yaklaşık 150 milyar metreküp suya denk geliyordu!

Suyun varlığı, insan ırkının bir gezegende yaşayabilmesi için öncelikli gerekliliklerden biri sayıldığı için; bu seyahatle ilgili iştahlar kabardı elbet!

Önce Hollandalı girişimci Bas Lansdorp devreye girdi.

Lansdorp’un kurduğu, kâr amacı gütmeyen kuruluş Mars One’ın hedefi en geç 2025’e kadar Mars’a kalıcı bir insan kolonisi yollamaktı! Hattâ bu koloniye katılmak için tüm dünyadan aday başvuruları alındı, ikinci tura da 4’ü kadın 6 Türk kaldı :)

Lansdorp’un 2013 yılında başlattığı bu girişime, 2015’te Avrupa Uzay Ajansı’ndan küçük bir revize geldi tabii. Avrupa Uzay Ajansı direktörü Profesör Jan Wörner, Amerikalı’ların 2030-2035 yılları arasında Mars’a insan yollanabileceğinden bahsettiğini, kendi tahminlerine göre ise bunun 2050 yılını bulacağını belirtti. Yolculuğun 2 yıl kadar süreceğini açıklayan Wörner, Lansdorp’un hedeflediği tarihi en az 5 yıl, en çok da 25 yıl ötelemiş oldu böylelikle…

Tabii herkesin derdi aynıydı: "Bir gün Dünya’dan göç etmek zorunda kalacağız."

Peki nasıl göç edeceğiz? Hangi araçla, kaç yıl?

İşbu soruların ortaya çıkan olası bir yanıtı bugünlerde bilim dünyasını epey heyecanlandırmış durumda: Çünkü Mars’a yolculuğu yalnızca 70 güne indirmeyi başaran bir motor icat edilmiş olabilir!

Elektromanyetik motor (EM Drive) aslında yeni bir kavram değil; İngiliz bilim insanı Roger Shawyer tarafından ilk olarak 1999’da tanıtılan bir makine. Maxwell Denklemi’ndeki radyasyon basıncı konseptini temel alan makine, basitçe, elektriği elektromanyetik mikrodalgalara çeviriyor. Bu mikrodalga fotonların huni şekilli makinenin geniş yüzeyine hücum etmesi sayesinde de, ters yöne doğru bir itme kuvveti oluşuyor. Roger Shawyer’ın EmDrive’ı güzelce açıkladığı sunum için tıklayın.

65 yıldır bilinen kavramlar üzerine inşa edilen bu konsept, son 17 yıldır bilim insanları tarafından defalarca araştırıldı, bağımsız değerlendirmelere tabii tutuldu, ve nihayet NASA’nın uzayda deneyeceği konuma gelebildi! Elektrik enerjisi kaynağı olarak güneş ışınlarının kullanılacağı prototip, 2 Eylül 2016 itibariyle Amerikan Havacılık ve Uzay Bilimleri Enstitüsü tarafından kabul edilmiş durumda. NASA’nın motoru uzayda ne zaman deneyeceği henüz kesinlik kazanmadı.

Tabii, EM Drive’ın imkansızlığıyla ilgili çok kesin eleştiriler de mevcut.

Eleştiriler genel olarak, bu aletin Newton’un 3. Yasası’na karşı olduğunu; bu yüzden asla çalışmayacağı üzerine yoğunlaşmış durumda.

Forbes’da Ethan Siegel tarafından ayrıntılı olarak ele alınan makalede EM Drive’ın fizik yasalarına aykırı olduğundan bahsediliyor. Hattâ daha da ileri gidiyor Siegel; Roger Shawyer’ın kendinin de açıklayamadığı bir şey icat ettiğini, bugüne kadar yapılan deneylerin ve bağımsız değerlendirmelerin sonuçlarının olumlu olmasının ‘fizik bilgimizi güncellemek zorunda olduğumuz’ anlamına geldiğini söylüyor.

Makale 20. yüzyılın en büyük fizikçilerinden Richard Feynman’dan bir alıntıyla sona eriyor: "Başarılı bir teknoloji için, gerçekler reklamlara üstün gelmelidir. Çünkü doğa kandırılamaz."

Sert hakikaten.

Biz yine de Mars yolculuğunun 70 güne inebilme ihtimalini daha romantik buluyor, NASA’ya ve Roger Shawyer’a başarılar diliyoruz!

Kaynaklar: ibtimes.co.uk [1], [2], techtimes.com

Yerel Seçim 2024


En Çok Aranan Haberler