HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Türkiye Bilişim Vakfı’ndan Wikipedia’ya erişimin engellenmesi hakkında basın açıklaması

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV), Wikipedia'ya erişimin engellemesiyle ilgili bir basın açıklaması yaparak, bu yasağın zarar verdiği konusunda uyarılarda bulundu. TBV'den yapılan açıklamada, "Wikipedia, hem Türkçe, hem diğer dillerdeki yayınlarıyla özellikle eğitim çağındaki gençlerimiz tarafından yoğun biçimde tercih edilmektedir. Wikipedia gibi bir bilgi kaynağının kullanıma kesintisiz açık olması, bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve vatandaşlarımızın yararınadır" denildi.

Türkiye Bilişim Vakfı’ndan Wikipedia’ya erişimin engellenmesi hakkında basın açıklaması

Türkiye Bilişim Vakfı (TBV) yayınladığı basın açıklamasında, Wikipedia'ya erişimin engellenmesi hakkında önemli ifadeler kullandı.

İşte o basın açıklaması;

"İnternet üzerinden yayınlanan, dünyanın en büyük ansiklopedisi Wikipedia’ya, Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından 29 Nisan 2017’den itibaren “idari tedbirle” erişimin engellenmesi 6 aydan fazla bir süredir devam ediyor.

Wikipedia, doğrudan doğruya kullanıcıların kattıkları bilgilerle sürekli güncellenen bir ansiklopedidir ve Google, Facebook, Twitter, Instagram ve benzeri siteler gibi gündelik yaşamın ayrılmaz bir parçası olmuştur.

“İdari tedbir” kararı, Türkçe ve diğer dillerde yaklaşık 45 milyon makale içeren Wikipedia.org sitesini sadece Türkiye’deki kullanıcılara kapatıyor. Türkiye ile ilgili “sakıncalı” olduğu değerlendirilen içeriğe ise Türkiye dışındaki ülkelerde serbestçe ulaşılıyor. Türkiye, Avrupa Konseyi üyesi ve Avrupa Birliği’ne aday olmasına rağmen, ne yazık ki, Wikipedia’yı yasaklamış ülkeler arasında yer alıyor.

Türkiye Wikipedia’da kendini savunamıyor

Wikipedia’nın sadece Türkiye’den erişime kapatılması, Türkiye’deki kullanıcıları bilgiye anında ulaşmaktan alıkoyduğu kadar, daha da vahim bir duruma yol açıyor: Wikipedia, kullanıcıların kattıkları bilgiyle sürekli yenilendiği için, Türkiye’deki kullanıcıların, “sakıncalı” bulunan içerikleri düzeltme, ekleme ve çıkartma yapma olanağı da kalmıyor. Ülkemizi ilgilendiren değerlendirmelere bütün dünya katılım gösterirken Türkiye’den kullanıcılar, kitlesel olarak görüşlerini iletemez ve kendilerini savunamaz durumdadır. Dolayısıyla, erişim yasağı nedeniyle, küresel olarak şekillenen dünya görüşlerine Türkiye savunmasız kalmaktadır. Benzer şekilde, erişim yasağı, ülkemizin algısını da olumsuz etkilemektedir.

Wikipedia, hem Türkçe, hem diğer dillerdeki yayınlarıyla özellikle eğitim çağındaki gençlerimiz tarafından yoğun biçimde tercih edilmektedir. Wikipedia gibi bir bilgi kaynağının kullanıma kesintisiz açık olması, bir bilgi toplumu olmayı hedefleyen ülkemizin ve vatandaşlarımızın yararınadır.

Wikipedia’da kullanıcıların el birliği ile oluşturduğu içeriklerde hukuka aykırı, rahatsız edici veya doğru olmayan bilgiler hakkında yasal merciler tarafından hukuka uygun ve yetkileri çerçevesinde önlemler alınması hukukun en tabii gereğidir. Bu önlemler alınırken hukukumuzun ve evrensel hukukun temel prensibi olan “ölçülülük” ilkesi çerçevesinde hareket edilmesi önem taşımaktadır. Ölçülülük ilkesi çerçevesinde, hukuka aykırı, rahatsız edici veya doğru olmayan içeriğe yönelik olarak teknik ve hukuki tedbirlerin alınması mümkündür. Ülkemizin bilgi toplumu niteliği kazanması için 20 yıldan fazla bir süredir çalışan Türkiye Bilişim Vakfı’nın arzusu Wikipedia erişiminin engellenmesi konusunun bu çerçevede yetkili makamlar tarafından değerlendirilerek konuya çözüm bulunmasıdır. "

En Çok Aranan Haberler