HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Uyurken çalışıyormuşuz gibi gösteren gözlük

Japon bir bilimadamı, 'Google Glass'a sıradışı bir rakip üretti. Camlarında daha önce üretilen hareketli göz görüntüleri bulunan gözlük, takan kişinin ne gördüğüne değil, nasıl göründüğüne odaklanıyor.

Uyurken çalışıyormuşuz gibi gösteren gözlük

Japonya'da bir bilimadamı, kullanıcıların duygularını perdeleyen bir akıllı gözlük ürettiğini söylüyor. Camlarında daha önce üretilen hareketli göz görüntüleri bulunan gözlük, takan kişinin ne gördüğüne değil, nasıl göründüğüne odaklanıyor.

Google, teknolojik gözlük "Google Glass'ı sınırlı sayıda piyasaya sürmüştü ve yalnızca 24 saatliğine satmıştı. Bu pazarlama yöntemi, akıllı gözlüklere olan ilgiyi artırdı.

Piyasadaki ilgiyi değerlendiren Japon bir bilimadamı, sıradışı bir teknolojik gözlük üretti. Profesör Hirotaka Osawa'nın icat ettiği gözlüğün camlarında bilgisayarda daha önce üretilen hareketli göz görüntüleri yer alıyor.

Böylece gözlüğü takan kişi, çalışıyormuş gibi görünürken gözlerini dinlendirebiliyor ve hatta uyuyabiliyor.

Sosyal görünmek için birebir

Profesör Osawa, konsantrasyonu bozulan veya meşgul kişilerin, farklı bir görüntü oluşturmak için bu gözlükleri kullanabileceğini söylüyor.

Bilimadamına göre, hemşire, garson, öğretmen gibi insanlarla yakın iletişim içinde olan mesleklerde çalışanlar bu gözlükleri talep edecek.

Profesör Osawa, icadını BBC'ye şöyle değerlendirdi:

"Gelişmiş toplumlar, çalışanların daha sosyal hareket etmelerini istiyor. 'Agency Glass' adını verdiğim bu gözlükler, kullanıcıların sosyal becerilerini teknolojiden faydalanarak geliştiriyor. Tıpkı robotların fiziksel iş gücüne katkısı, bilgisayarların zihinsel aktivitelere katkısı gibi görebiliriz."

Gözlüğün camlarına yerleştirilen iki OLED (organik ışık yayan iyod) ekran, akıllı bir cep telefonuyla veya bilgisayarla kontrol edilebiliyor. Gözlükte, geniş bir alandan görüntü kaydedebilen bir kamera da bulunuyor.

Kullanıcının bir koluna ekranı kontrol edebileceği bir alıcı, diğer koluna ise şarj bağlanıyor. Gözlüğü takan kişi onaylar şekilde kafasını salladığında, ekranda göz kırpması oluşuyor. Kişi başını öne eğdiğinde, gözler yukarıya bakıyor.

Eğer bilgisayar bir kişinin doğrudan gözlüğü takana baktığını algılarsa, gözler hareket ederek o kişiye doğru bakıyor.

Profesör Osawa'ya göre, bu tür tepkiler önemli çünkü etraftaki insanlara "umursandığı" hissini veriyor ve gözlüğü takan kişiyi de duygularını kontrol etmekten kurtarıyor.

'Çok komik görünüyor'

Bilimadamı, icat ettiği gözlüğün ne kadar tuhaf göründüğünün farkında. Ama bazı kişiler, üzerinde çalışılırsa bu gözlüğün gerçek hayatta işlevsel hale gelebileceğini düşünüyor.

Örneğin Doktor Nadia Berthouze, Batı ve Doğu kültüründen gelen kişilerin birbirlerinin duygusal tepkilerini anlamak için bu gözlükten faydalanabileceğini iddia ediyor.

Dr. Berthouze, "Gözlükleri şu haliyle biri satın alır mı, eminim ki almaz. Çünkü gözler çok komik görünüyor. Ama bu fikir geliştirilmeye açık bir fikir" diyor.

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler