Kobani'deki çatışmalar ve ABD önderliğindeki koalisyonun strateji arayışları, bugünkü İngiliz gazetelerinin başlıca uluslararası konusu...
Independent, ABD liderliğindeki koalisyonun Kobani'deki IŞİD hedeflerine yönelik hava saldırıları ardından Kürt güçlerinin ilerleme kaydettiğini belirityor.
Gazete, Kobani'ye bakan bir tepeye çekilen IŞİD bayrağının Kürt savaşçıları tarafından yırtıldığını bildiriyor.
ABD önderliğindeki koalisyon güçlerinin Kobani çevresinde Irak Şam İslam Deveti (IŞİD) örgütüne yönelik 21 hava saldırısı düzenlediği sırada, şehire IŞİD'le çatışan YPG güçleri şehrin batısındaki Til Şeir tepesini ele geçirdiğini duyurdu.
Kobani'yi bir aydan uzun süredir kuşatma altında tutan IŞİD militanları Til Şeir tepesini 10 gün önce ele geçirmişti.
YPG kaynakları Kobani'nin 4 kilometre batısındaki Til Şeir'i geri aldıklarını söylerken, kentin doğu ve güneyinde şiddetli çatışmaların sürdüğü bildiriliyor.
Independent koalisyonuniki haftadır süren hava saldırılarına rağmen kasabanın üçte birinden fazlasının hala IŞİD kontrolünde olduğunu kaydediyor.
'Kürtler iyi direndi'**Daily Telegraph** Kobani'deki Kürtlerin kuşatmaya tahminlerden birçoğu daha uzun süre dayanabildiğini kaydediyor.
Gazete IŞİD'in Haziran ayında Irak silahlı kuvvetlerinden ele geçirdiği gelişmiş Amerikan silahlarını da bu kuşatmada kullandığını kaydediyor.
Ancak, IŞİD savaşçılarının, Arapça Ayn al-Arab olarak bilinen kasabaya güney ve doğudan girmeyi başardığının da altı çiziliyor.
Gazete şu anda şehrin en az üçte birinin IŞİD kontrolünde olduğunu belirtiyor.
Başkan Barack Obama, IŞİD'e karşı kampanyayı görüşmek üzere 21 ülkeden generaller ile dün bir araya geldi.
Gazete toplantıdan sonra, bir ABD askeri yetkilisinin koalisyonun "stratejik momentumu" olduğunu iddia ettiğini yazıyor.
Ama aynı yetkili "IŞİD'in birkaç cephede taktik momentuma sahip" olduğunu da kabul ediyor.
Daily Telegraph ABD'nin saldırıları kademeli olarak artırdığına dikkat çekiyor.
Gazeteye göre bunun bir nedeni IŞİD pozisyonlarına ilişkin detaylı bilgi eksikliği olabilir.
ABD'den IŞİD'le mücadeleye destek**Times** Amerika Birleşik Devletleri'nin İslam Devletine karşı mücadelede Irak güvenlik güçlerine yardım için, üç yıldır ilk kez Irak'a bir ordu karargahı göndereceğini bildiriyor.
Gazete kararın, Başkan Obama'nın 21 ülkeden savunma yetkilileri ile Maryland'de yaptığı temaslardan sonra geldiğini belirtiyor.
Times, IŞİD savaşçılarının yeniden Irak'ın başkentine doğru yönelmesinin de bunda payı olabileceğini yazıyor.
Gazete Türkiye'nin Pkk hedeflerine yaptığı saldırılar ardından "yeni bir isyan riskiyle karşı karşıya" olduğunu da ileri sürüyor.
Financial Times yazarı David Gardner da "Erdoğan'ın Kürtlerle barış yapmak için son şansı" diyor.
Yazar Türkiye'nin Kobani stratejisinin barış sürecini imha etme riski taşıdığını ileri sürüyor.
Gazete haber sayfalarında da Türkiye'nin PKK hedeflerine yaptığı saldırıların ayrıntıları veriyor.
Beyaz Saray artan baskı altında**Guardian** Beyaz Saray'ın IŞİD karşıtı stratejinin aksiliklere rağmen yolunda gittiğinde ısrar ettiğini yazıyor.
Gazeteye göre, ABD önderliğindeki kampanya giderek büyüyen bir güven kriziyle karşı karşıya.
Gazete, savaşta yaşanan aksiliklerin yanısıra müttefikler arası koordinasyon sorunları ve Başkan Barack Obama'ya yönelik askeri saldırıları tırmandırma çağrılarında artış olduğunu belirtiyor.
Beyaz Saray yetkilileri, IŞİD'in Bağdat dışında ve Kobani'deki ilerlemelerine rağmen, hava saldırıları ve yerel güçleri desteklemeye yönelik ikiz stratejinin hala çalışıyor olduğunda ısrarlı.
Ancak Pentagon tarafından talep edilirse eğer ek bombalama çağrılarını dikkate alacaklarını da bildirdi.
Guardian ittifakın en büyük zorlanmayı Türkiye'de yaşadığı kanısında.
Gazete Türkiye'nin Kobani'ye müdahale isteklerini reddetmek bir yana, Türkiye'de Kürt grupları hedefleyen hava saldırıları yaptığını belirtiyor.
Gazete, Türk savaş jetlerinin, 2012 yılında barış sürecinin başlamasından beri ilk defa PKK'nın güneydoğudaki pozisyonlarını bombaladığını yazıyor.
Guardian Obama'nın yaklaşımının sadece John McCain gibi geleneksel şahinler tarafından değil, medyada da giderek büyüyen eleştiri altında olduğunu kaydediyor.
ABD'li köşe yazarları giderek artan şekilde IŞİD karşı stratejinin başarısız olduğunu ileri sürüyor.