HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

1725 Aralık savcılarına ihraç

1725 Aralık savcılarına ihraç

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu 2. Dairesi, 17-25 Aralık soruşturmalarının savcıları Zekeriya Öz, Celal Kara, Muammer Akkaş, Mehmet Yüzgeç ile hâkim Süleyman Karaçöl'ün meslekten ihraçlarına karar verdi.

HSYK 2. Daire Başkanı Mehmet Yılmaz, "Kurul'daki arkadaşlarımızın hepsi onurlu hukuk insanlarıdır. Kararları herkes kendi vicdani kanaatlerine göre vermiştir. Hiçbirinin hiç kimseden etkilenmesi söz konusu değildir" dedi.

Meslekten ihraç edilen isimlerden Zekeriya Öz, Twitter hesabından kararı değerlendirdi. Öz, HSYK'nın "yetki gaspı" yaptığını savundu:

"HSYK anayasa ve yasaları çiğneyerek savunmamızı dahi almadan yukardan aldığı talimatla bu kararları vermiştir yazıklar olsun bağımlı HSYKya. HSYK'nın savunma için verdiği süre dolmadan ihraç kararı vermesi, bu kararı vermesi için emri veren kişiden korktuklarından hukuku çiğnediler. HSYK'da CB nin atadığı türbanlı üye biz burada Siyasal yargılama yapıyoruz diyerek, kararların kimin talimatıyla verildiğini itiraf etmiş. HSYK göreve geldiği günden beri geçmişte ne kadar suç işlemiş hakim savcı varsa bunların hepsini aklamak için canla başla çalıştı. Hatta rüşvet ve menfaat temininden Yargıtay'da yargılanıp mahkum olmuş YBPciyi yargıtay üyesi olarak atadı. HSYK ayrımcılık suçu işliyor. Tarihe hırsıza yolsuza göz yuman boyun büken olarak geçmektense, hırsıza boyun eğmediği için meslekten atılma şerefine ermek bir onurdur. HSYK üyelerinin bir kısmı tarafsızlığını kaybetmiş adeta hasmane tutum içersinde hareket etmiştir."

Karar oy çokluğuyla alındı

İhraç kararları 5'e 2 oy çokluğuyla alındı. Dairenin kararını, Hâkimler ve Savcılar Kanunu'nun 69. maddesinin son fıkrasına göre aldığı öğrenildi. Kanunun 69. maddesi, "Disiplin cezasının uygulanmasını gerektiren fiil suç teşkil etmezse ve hükümlülüğü gerektirmese bile mesleğin şeref ve onurunu ve memuriyet nüfuz ve itibarını bozacak nitelikte görüldüğü takdirde de meslekten çıkarma cezası verilir" hükmünü içeriyor.

HSYK 3. Dairesi'nin 5 isimle ilgili soruşturma izni kararı, o tarihte HSYK Başkanı da olan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ tarafından onaylanmıştı. Daire savcılarla ilgili soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmaları talebinde de bulunmuştu. HSYK 2. Dairesi de Cumhuriyet savcıları Öz, Kara, Akkaş ve Yüzgeç ile hâkim Karaçöl'ün haklarındaki soruşturma sonuçlanıncaya kadar görevden uzaklaştırılmalarına karar vermişti.

Yargıtay'da yargılanacaklar

4 savcı ve 1 hâkim, meslekten ihraç edilmelerine neden olan suçlamalarla ilgili, birinci derece hâkim ve savcı olmaları nedeniyle Yargıtay'da yargılanacaklar. Yargılama sonunda suçlu bulunurlarsa 4 savcı ve 1 hâkimin ceza alması gündeme gelebilecek.

Suçlamalar

17-25 Aralık soruşturmasını başlatan savcılardan Celal Kara, yeterince araştırma, inceleme yapmadan tüzel kişilerin mal varlığına el koyduğu, eski içişleri bakanı Muammer Güler ile oğlu Barış Güler ve işadamı Reza Zarraf ile eşi Ebru Gündeş arasındaki konuşmaları kaydettiği ve kayıtları imha etmediği gerekçesiyle meslekten ihraç edildi.

Savcı Muammer Akkaş hakkında da soruşturmanın gizliliğini ihlal, dosyayı yeterince incelemeden karar verme gibi iddialar nedeniyle yürütülen kovuşturma sonucu ihraç kararı alındı.

25 Aralık soruşturmasında şüphelilerin mal varlıklarına el koyma kararını veren hâkim Süleyman Karaçöl de meslekten ihraç edilen isimler arasında yer alıyor.

Zekeriya Öz hakkındaki iddialar

HSYK 2. Dairesi, savcı Zekeriya Öz hakkında "Dubai tatili, Fatih Belediyesi'yle ilgili işlemler" gibi iddialar nedeniyle son savunmasını vermesi karara bağlanmış ancak Öz'e bu iki konuyla ilgili kovuşturma izni verilmemişti.

Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nda (HSYK) 12 Ekim 2014'teki seçimde hükümete yakın isimlerin çoğunluğu elde etmesinin ardından 3. Daire ilk soruşturma izinlerini 3 Aralık 2014 tarihinde vermişti. Daire, 17-25 Aralık operasyonlarını yürüten savcılar Celal Kara, Zekeriya Öz, Muammer Akkaş ve Mehmet Yüzgeç hakkında meslekten ihraçları yönündeki müfettiş raporlarını değerlendirerek soruşturma kararı almıştı.

Kaynak: Al Jazeera ve Anadolu Ajansı

aljazeeraturk

Arınç: Adalete güveni artırmamız gerekiyor

Kıbrıs'ta müzakereler 15 Mayıs'ta

Erdoğan: Yeter ki devletle iş yapmasınlar

Mynet Youtube


En Çok Aranan Haberler