İSTANBUL - İstanbul Metropoliten Planlama ve Kentsel Tasarım Merkezi'nin (İMP) evsahipliğinde, Zürih ve İstanbul'dan ikişer üniversitenin işbirliğiyle "2005/2006 İstanbul Projesi: Galata/Karaköy" konulu kentsel planlama ve iletişim araştırma projesi başlatıldı.
Hollandalı Kent Planlamacısı Prof. Kees Christiannse'nin de katılımıyla İMP'de düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Topbaş, İstanbul'da yeni ulaşım akslarının açılması için birçok kültürel mirasın feda edildiğini, özellikle 2. Dünya Savaşı'ndan sonra Avrupa'da açılan geniş yolların İstanbul'da da moda gibi kabul edilerek devam ettirildiğini söyledi.
Topbaş, bugün bunların yanlış olduğunun, kültürel mirasın geleceğe taşınması ve kentin doğru yapılanması gerçeğinin artık kabul gördüğünü dile getirerek, İstanbul'un sadece Galata ve Pera'dan ibaret olmadığını, Boğaz'ı, Haliç ve Prens Adaları ile farklı kullanım alanları olan kentin, dünya ölçeğinde sorumlulukları bulunduğunu kaydetti.
İMP'nin de İstanbul'un arazi kullanım haritalarını çıkarmak ve kent planlarını yapmak amacıyla kurulduğunu ifade eden Topbaş, şunları söyledi:
"İstanbul'da artık gelişigüzel değil, planlı gelişmeyi sağlamamız gerekiyor. İstanbul artık bir sorunlar kenti olmamalı. İstanbul'u kongre, turizm, fuar ve yönetim anlamında dünyaya etki yapabilen bir kent olarak kurguluyoruz."
Topbaş, İstanbul'da İMP tarafından yapılacak 1/25.000 ölçekli nazım planlara herkesin uymak durumunda olduğunu söyledi.
İstanbul Boğazı'na yapılması planlanan 3. köprünün de mutlaka bu planlara işlenmesi gerektiğine işaret eden Topbaş, "Kaç köprü kabul edilirse, planlara işlenmemiş olan hiçbir olgunun olması mümkün değildir" dedi.
Hollandalı Prof. Kees Christiannse'ın da yer aldığı Galata/Karaköy projesine, İstanbul'dan Sabancı ve Bilgi üniversiteleri, Zürih'ten ETH Teknik Üniversitesi Mimarlık ve Kent Planlama Bölümü ile HKGZ Uygulamalı Bilimler ve Sanatlar Üniversitesi Tasarım Okulu'ndan 60'ın üzerinde yüksek lisans öğrencisi katılacak.