Türkiye ile Almanya 2014'ü 'Türk- Alman Bilim Yılı' olarak ilan etti. İki ülke arasındaki ilişkileri geliştirecek anlaşmanın resmi açılış törenine Türkiye Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Alman mevkidaşı Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka katıldı. Etkinlik kapsamında Türk- Alman işbirliği ile gerçekleştirilen ve ileride gerçekleştirilmesi düşünülen projelerin bir bölümü de sergilendi; küresel meydan okumalara karşı yeni stratejiler tartışıldı.
BİLİMSEL ALANDAKİ İLİŞKİLER GEÇMİŞE DAYANIYOR
Başkent Berlin'de gerçekleştirilen törende açılış konuşmasını yapan Almanya Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, Türk- Alman Bilim Yılı'nın, bilim alanındaki ilişkilerine yeni bir ivme kazandıracağına inandığını söyledi. Türk- Alman Bilim Yılı'nın her iki ülkeden de yüksek okul, bilim merkezleri ve ekonomi alanından 40 büyük partnerinin olacağını kaydeden Alman Bakan, anlaşmadan umutlu olduğunu ifade etti.
Türkiye ile Almanya arasında bilim alanında uzun zamandır ilişkilerin mevcut olduğunu hatırlatan Johanna Wanka, bu ilişkilerin temelinin 2'nci Dünya Savaşı'nda Türkiye'ye kaçan Alman bilim insanları tarafından atıldığını söyledi. Wanka, iki ülke arasında akademik alanda çok sayıda işbirliğinin olduğuna değinerek, Türkiye'de halen 5 binin üzerinde Alman firmasının faaliyette bulunduğunun altını çizdi. Eğitim ve Araştırma Bakanı Johanna Wanka, Almanya'da yaşayan çok sayıda Türk vatandaşının bu anlaşmadan gurur duyması gerektiğini ekledi.
"İLİŞKİLERİMİZ GELİŞECEK"
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise konuşmasında 'Bilim Köprüler Kurar' temasıyla düzenlenen bu etkinlikten mutluluk duyduğunu söyledi. Türkiye ile Almanya arasında çok ciddi ilişkiler olduğunu vurgulayan Işık, atılacak bu adımların geleceğe yönelik önemli kazanımları beraberinde getireceğine inandığını kaydetti. Türkiye- Almanya Bilim Yılı'nı çok önemsediklerini söyleyen Fikri Işık, ŞÖYLE DEDİ:
"Bu etkinlikler vesilesiyle pek çok öğrenci değişim programımızı harekete geçireceğiz. Akademisyenlerimiz arasında çok daha güçlü bir işbirliği imkanı sağlayacağız. Üniversitelerimizi birbiriyle daha fazla yakınlaştıracağız. Var olan ilişkileri hem nicelik, hem de nitelik olarak artırarak sürdüreceğiz. Araştırma merkezlerimizin çok daha yakın işbirliği kurmasını sağlayacağız. Bu noktada gerek bizim bilimsel araştırma kurumlarımız, gerekse Almanya'nın ilgili kurumları proje bazında da çok sayıda anlaşmaya imza atacaklar."
"DAHA FAZLA KAYNAK AYIRACAĞIZ"
Önümüzdeki dönemde bilim ataşesi atayacakları ilk ülkelerden birisinin Almanya olacağını belirten Bakan Işık, yine İstanbul'da kurulan Türk- Alman Üniversitesi'nin haziran ayında açılacağını ekledi. Vize konusuna da değinen Fikri Işık, özelikle Türk- Alman Bilim Yılı olması dolayısıyla Türkiye'den Almanya'ya gelecek olan öğrencilerin ve akademisyenlerin vize işlemlerindeki prosedürün azaltılması ve işlemlerin kolaylaştırılmasını talep etti. Gelen bir soru üzerine, Türkiye'nin AR-GE çalışmalarına, yıllık gayri safi milli hasılasının yüzde 0.92 'sinin harcandığı bilgisini veren Işık, bunun yeterli olmadığını, 2023 hedefleri doğrultusunda bu rakamın yüzde 3'e çıkması gerektiğini vurguladı. Bakan Işık, bunun 23'ünün özel sektör, 13 'ünün ise kamu tarafından karşılanmasını arzu etiklerini söyledi.
İKİLİ ANLAŞMALAR İMZALANDI
İki bakan daha sonra yaklaşık 700 davetlinin katıldığı Türk- Alman Bilim Yılı 2014 açılış törenine katıldılar ve Türk- Alman Bilim Yılı çerçevesinde yapılan anlaşmaları imzaladı. Yine Türkiye'den TÜBİTAK ve Almanya'dan Alman Araştırma Kurumu arasında etkinlik çerçevesinde ikili anlaşmalar imzalandı.
Programın son bölümünde Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ile Alman mevkidaşı Bakan Johanna Wanka, Türk- Alman Bilim Yılı konulu panele katıldı.
DHA