İngiltere basınında bugün, Yunanistan'daki erken seçimler, Filistin'de yönetim boşluğu ihtimali ve İngiltere'de Alzheimer hastalığının arttığına ilişkin haberler öne çıkıyor.
Guardian gazetesi Yunanistan'da Syriza'nın sandık zaferine ilişkin Larry Elliott imzalı bir analize yer veriyor.
"Sandıklar kapandı ama kriz devam ediyor" başlıklı analizde Ocak ayındaki seçimlerin ardından doğan coşkunun dünkü seçimlerde yok olduğu ve seçime katılım oranının düşük olduğuna dikkat çekiliyor.
Uluslararası piyasaların Syriza'nın kesinti karşıtı politikalarından ve Euro bölgesinin parçalanması ihtimalinden korkmaları için şimdilik bir sebep olmadığı belirtiliyor. Ocak'taki seçimin ardından Tsipras'ın kemer sıkma politikalarını sonlandırma, ekonomiyi yoluna sokma ve euro bölgesinde kalma seçeneklerinin üçünü de aynı anda gerçekleştiremeyeceğini fark ettiğini belirten yazar, Syriza liderinin en azından birini başardığını, bunun da pahalıya mal olsa da euro'da kalmak olduğunu ifade ediyor.
'Seçim bitti, kriz bitmedi'Larry Elliott, kesinti politikalarının hala geçerli olduğunu ve borçların ertelenmesi konusunda Tsipras'ın umduğu esnekliğin gösterilmediğini belirtip "Yunanistan'ın iyimser büyüme tahminlerine ulaşması ve kurtarma paketi politikaları dâhilinde hedeflenen bütçe açığını kapatması için güçlü ve hızlı bir iyileşme sürecine girmesi lazım" yorumunu yapıyor.
Dördüncü kurtarma paketine duyulan ihtiyaç için yeniden görüşmeler yapılacağını hatırlatan yazar, "Seçimler bitti ama ekonomik kriz bitmedi" diyor.
Financial Times gazetesi de Yunanistan seçimlerini "Tsipras kazandı ama koalisyon belirsizliğin hâkim olacağı anlamına gelir" başlığıyla veriyor.
Analizde partinin büyük olasılıkla Bağımsız Yunanlarla koalisyona gideceği belirtilirken, parti içinde de muhalifler olduğuna dikkat çekiliyor:
"(Tsipras'ın) partisi birleşik değil ve partisinde hala Tsipras'ın kurtarma paketini ele alış şekline ve reformlara ilişkin yapılacak listesinin kabarık olmasına öfkelenen çok sayıda muhalif var."
Mahmud Abbas çekiliyor mu?**Independent** gazetesinde yer alan bir haberde, Filistin Yönetimi lideri 80 yaşındaki Mahmud Abbas'ın sorumluluklarını azaltıp yönetimden çekilmeye hazırlandığına işaret etmesiyle Filistin'de iktidar koltuğuna kim oturacağının bir soru işareti olduğu belirtiliyor.
Ramallah menşeli haberde, Filistin'de olası bir yönetim boşluğunu da İsrail'in istismar edebileceği yazıyor.
Gazeteye konuşan Batı Şeria ve Gazze'deki analistlere göre Mahmud Abbas yerine geçebilecek bir adayı öne sürmediği için, Filistin'de yönetim değişikliği zorlu geçebilir.
Independent'a konuşan eski Filistin Dışişleri Bakanı ve yeni yönetimde El Fetih'in dış ilişkiler sorumlusu Nabil Shaath, Abbas'la ilgili şunları söyledi:
"(Mahmud Abbas) artık yükünü hafifletmenin zamanının geldiğini düşünüyor ama arkasında rahatsız edecek meseleler bırakmayacak kadar da sorumluluk sahibi. 'Artık devam edemeyeceğim döneme hazırlanmak için elimden geleni yapıyorum' diyor.' Bunu Mısır Devlet Başkanı Sisi'ye, Ürdün Kralı Abdullah'a ve ABD Dışişleri Bakanı Kerry'ye söyledi. Cenevre'deki BM Genel Kurulu'nda da söyleyebilir."
Shaath, Abbas'ın en güçlü konum olarak gördüğü Filistin Yönetiminin liderliğini bırakmayı düşünmediğini, FKÖ yönetim komitesi başkanlığı ile El Fetih başkanlığını bırakmak istediğini belirtti.
Gazeteye konuşan uzmanlara göre ise Abbas, Filistin yönetimini de bırakabilir.
Her üç çocuktan birinde bunamaDaily Telegraph gazetesinin manşetinde yer alan bir habere göre İngiltere'de bu yıl doğan her üç çocuktan biri 'bunama' olarak bilinen demans hastalığına yakalanma riski taşıyor.
Alzheimer Araştırma merkezinin verilerini paylaşan gazetenin haberine göre ortalama ömrün uzaması ve yaşlı nüfusun artmasıyla 'ulusal sağlık krizi' yaşanması ihtimali de doğuyor.
Araştırmada, 2015 yılında doğan kız çocuklarının yüzde 37'sinin ilerleyen yaşlarda Alzheimer olma riskiyle karşı karşıya olduğu, bu rakamın erkek çocuklarında yüzde 27 olduğu belirtiliyor.