Sinan Onuş
Ankara
Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 28 Şubat davası kapsamında tutuklu 75 sanıktan 37'sinin tahliyesine karar verdi. Davanın ilk duruşması ise 2 Eylül 2013 Pazartesi görülecek.
İddianameyi geçen hafta kabul eden mahkemenin, "suçlamaların düşük yoğunlukta olmasını ve tutukluluk sürelerini" göz önüne alarak tahliyesine karar verdiği 37 kişi arasında, MHP İstanbul Milletvekili Engin Alan ile eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu da bulunuyor.
Mahkemenin tensip zaptına göre, soruşturma aşamasında haklarında tutuklama kararı çıkarılan sanıklar Cevat Temel Özkaynak, Eser Şahin ve Erdoğan Öznal'ın yokluklarında tutukluluklarının sürmesine, sanık Sedat Arıtürk hakkındaki yakalama emrinin de devamına karar verildi.
Ayrıca dönemin Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı ile Mehmet Başpınar hakkındaki adli kontrol uygulamalarına da devam edilecek.
14 ayrı gözaltı dalgasından sonra oluşturulan 28 Şubat davası iddianamesi, 1309 sayfadan oluşuyor.
Haklarında dava açılan 103 sanık hakkında Refah-yol hükümetini devirmeye, düşürmeye iştirak suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası isteniyor.
İddianamede, bir numaralı sanık olarak emekli Orgeneral İsmail Hakkı Karadayı, iki numaralı sanık olarak da dönemin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir yer alıyor.
Sanıklar arasında Batı Çalışma Grubu'nu (BÇG) kurduğu iddia edilen Çevik Bir, Balyoz davasında ağırlaştırılmış mahkumiyet alan Çetin Doğan, emekli Tümgeneral Erol Özkasnak, eski kuvvet komutanları Ahmet Çörekçi, Hikmet Köksal, Teoman Koman, Fevzi Türkeri, Erdal Ceylanoğlu, eski MGK Genel Sekreteri İlhan Kılıç, MHP Milletvekili emekli Korgeneral Engin Alan gibi isimler yer alıyor. Davanın tek sivil tutuklu sanığı ise eski YÖK Başkanı Kemal Gürüz.
İddianamede, BÇG'nin faaliyetleri kapsamında bazı sivil toplum örgütlerini çalışmaların içine çektikleri, basın yayın organlarını kullanarak hükümet üyeleri üzerinde baskı oluşturdukları, Sincan'da tank geçişi yaparak hükümete ve üyelerine gözdağı verdikleri, YÖK'te görev yapan bazı öğretim üyelerini fişleyip görev yapamaz hale getirdikleri şeklinde birçok iddiaya yer veriliyor.
İddianamede ayrıca 199'u asker olmak üzere toplam 438 sivil mağdur yer alıyor. Sivil mağdurların başında da dönemin Başbakanı Tansu Çiller'in adı geçiyor.
Davada, eski Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı ve tahliye olan eski Kara Kuvvetleri Komutanı Erdal Ceylanoğlu'nda aralarında bulunduğu 4 sanığın avukatlığını üstlenen Ankara Barosu Yönetim Kurulu Üyesi Erol Yılmaz Aras, tahliyelerin sürpriz olmadığını belirtiyor.
BBC Türkçe'nin sorularını yanıtlayan Aras, "Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi, özgürlüğe özel önem veren çok özgürlükçü bir mahkeme olarak bilinir. Bu tahliyeler dosyayı rahatlatmıştır. 2 Eylül'de başlayacak duruşmaların sağlıklı ilerlemesinin yolu açılmıştır" dedi.
Soruşturmanın temelsiz olduğu iddialarını yineleyen Aras, şunları kaydetti: "Tahliyeler, tutukluluğu süren sanıkları psikolojik olarak rahatlatmıştır. Mahkeme iyi bir başlangıç yapmıştır. İyi bir yargılama olacağının da işareti verilmiştir."