HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay, dijitalleşmenin içerdiği tehdit ve tehlikelere dikkati çekerek, "Veriler mutlaka yurt içinde korunaklı ortamlarda saklanmalı. Korunaklı ortamın garantisi ise yerli ve milli çözümlerin kullanılmasıdır. Dışarıdan alınan ürünlerin ne kadar güvenli olduğundan emin olamazsınız." dedi.
Ankara Sanayici ve İş Adamları Derneği (ASİAD) tarafından organize edilen 3'üncü ASİAD Zirvesi kapsamında düzenlenen "Dijital Dönüşüm: 5N 1K" konulu panelde konuşan Atalay, pek çok sivil kuruluş yanında Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) de bilişim sistemlerini kurduklarını dile getirdi.
Dijital dünyanın risk ve tehditlerine de dikkati çeken Atalay, Türkiye'nin bu tehditlere karşı korunaklı olması gerektiğini bildirdi. Atalay, siber güvenliğin sağlanması için bir mükemmeliyet merkezi kurarak, burada yerli ve milli siber güvenlik çözümleri geliştirdiklerini anlattı. Atalay, "Dijitalleşmenin içerdiği tehdit ve tehlikeleri göz ardı etmemeliyiz. Veriler mutlaka yurt içinde korunaklı ortamlarda saklanmalı. Korunaklı ortamın garantisi ise yerli ve milli çözümlerin kullanılmasıdır. Dışarıdan alınan ürünlerin ne kadar güvenli olduğundan emin olamazsınız." diye konuştu.
Kurumsal yönetim sistemi, bu sistemlerin kullanıldığı veri bankaları ile işletim sistemlerinin yerli olması gerektiğini ifade eden Atalay, her üç sistemin yerli kullanılması için çalışma yaptıklarını dile getirdi.
Türksat AŞ Genel Müdürü Cenk Şen de devletin dijitalleştirilmesi yönünde teknik destek sağlama görevinin kendilerine verildiğini ifade ederek, dijitalleşmenin, diz üstü bilgisayarın inceliği olarak düşünülmemesini istedi. Şen, artık devletlerin sayısallaşmasının bir mecburiyet olduğunu belirterek, kurumların sayısallaşma strateji planları oluşturmasını önerdi.
- "Veriler Türkiye'de kalmalı"
Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Serkan Öztürk de çalışanlar ve müşterilerin hayatını kolaylaştırmak için dijital işlemlere ağırlık verdiklerini belirterek, artık müşteriden ıslak imzalı evrak almadıklarını söyledi. Öztürk, gelecek 3 yıl dijital servislere odaklanacaklarını aktarırken, "Yapay zeka, nesnelerin interneti ve büyük veri konularında büyük yatırımlar yapacağız. Ürettiğimiz verinin Türkiye'de kalmasını sağlamamız lazım. Bu konu, hem politik hem stratejik, nereden bakarsanız bakın çok önemli. Dünyada artık savaşlar, siber dünya üzerinde dönüyor." dedi.
Geçen yıl açtıkları veri merkezinin ardından Ankara'da da bir data merkezi kurmak için inşaata başladıklarını dile getiren Öztürk, diğer teknoloji şirketlerinin de veri merkezi yatırımları yapması gerektiğini ifade etti.
Türk Telekom Genel Müdür Yardımcısı Cengiz Doğan da dijital güvenlik konusunun önemine dikkati çekerek, şirket olarak kendilerinin de verilerin güvenli korunması için veri merkezleri inşa ettiklerini söyledi.
Doğan, dijital yerlilik konusunun da önemli olduğunu belirterek, "Dijital dönüşüm çığ gibi geliyor. Yerli ürün üretemezsek, bu çığın altında hepimiz birlikte eziliriz. Ülkelerin en büyük kozu yerli üretim." şeklinde konuştu.
PTT Genel Müdür Teknoloji Danışmanı İsmail Köse de şirketin dijitalleşme çalışmaları hakkında bilgi verdi.