İngiltere basınında bugün, Orta Doğu'da Suudi Arabistan'ın rolü, ABD seçimleri ve İngiltere'deki sosyal medya düzenlemesine ilişkin haberler öne çıkıyor.
Independent gazetesinin deneyimli Orta Doğu muhabiri Robert Fisk, Suudi Arabistan'ın bölgede 'giderek kontrolü kaybetmeye başladığını' yazdı.
Fisk, Beyrut'un güneyinde Lübnan Hizbullah'ının etkin olduğu bölgelerden izlenimlerini aktarıyor ve Suudi Arabistan'ın Lübnan'a sırtını dönmeye başladığını belirtiyor.
İki ülke arasındaki gelişmelerin ele alındığı haberde yer alan ifadelerin bir kısmı şöyle:
"Güney (…) uzunca bir süredir Suudi Arabistan'ın İranlı düşmanlarının nefes aldığı bir yer olmuştur. Ama şimdi Suudi Arabistan, Yemen'de iç savaşla boğuşuyor ve maaşı yüksek ama eğitimi zayıf olan askerlerini Suriye'ye göndermekle tehdit ediyor ve Lübnan'a da sadakatsizliği ve on yıllar sonra cömertliğine karşı minnet duymadığı için intikam duygusuyla dönüyor."
"Suudi Arabistan, Lübnan ordusuna sözünü verdiği Fransız silahları için 3.2 milyar sterlinlik harcamasından son anda vazgeçti (…) Diğer Körfez ülkeleriyle beraber Riyad da vatandaşlarına Lübnan'ı ziyaret etmemeleri uyarısında bulundu ve ülkedelerse ayrılmaları çağrısı yaptı. Suudi Arabistan'ın Beyrut'a tüm uçuşları kaldırması bekleniyor. Suudilere göre Lübnan 'terörün' merkezi."
AP'nin Cizre haberi Independent'daIndependent gazetesi, Cizre'ye ilişkin de bir habere yer veriyor.
Associated Press haber ajansının muhabiri Dominique Soguel'in Cizre'den izlenimlerini aktaran gazetenin haberinde şu ifadeler var:
"Bazı mahallelerde görülen yıkım, açılan ateşle çöken binalar Suriye'deki savaşın ilk günlerini anımsatıyor (…) Sur mahallesindeki sokaklarda yaşayanlar, kimliği belirlenemeyen bir ceset buldu, gün boyu başka cesetler bulunduğu haberleri de geldi."
Haberde Şırnak Valisi Ali İhsan Su'nun ilçenin yıkımından PKK'yı sorumlu tuttuğu da belirtiliyor.
AP'nin haberine göre Su, "Mutfaklardan yatak odalarına kadar yerleştirdikleri patlayıcılarla evleri yok ettiler. Ordu, polis, kadın, erkek, genç yaşlı ayrımı yapmadan duyarsızca saldırdılar" dedi.
Başlıklarla ABD seçimleriİngiltere'deki gazeteler, ABD'deki Süper Salı seçimlerine ilişkin de haberlere ve analizlere yer veriyor.
Inpedepent gazetesindeki haberde şu ifadeler var:
"Süper Salı sonuçları Donald Trump'ın başkanlığının bir anda ciddi bir ihtimal olduğu anlamına geliyor."
"Emlak milyarderi şimdi en zorlu düşmanıyla karşı karşıya: Partisi'nin öfkesi."
"Anketler Clinton'ı favori gösteriyor ama seçmenler arasındaki kutuplaşma sıkı bir yarış anlamına geliyor"
Guardian gazetesinin başlıklarından bazıları da şöyle:
"Trump, güçlü adam kazandı, politikaları değil"
"Clinton sevginin nefreti yenmesini umuyor"
The Times gazetesi ise Trump'ın "Birleştiriciyim, bizi artık kimse yenemez" sözlerini başlığa taşıyor.
Financial Times gazetesi de Cumhuriyetçi Parti içinde Trump'a karşı oluşan tepkileri ve tartışmaları aktarıyor.
Sosyal medya düzenlemesiİngiltere basınında ayrıca, sosyal medyaya ilişkin düzenlemelere dair de bir haber var.
İngiltere'de önerilen yeni adli düzenlemelere göre sosyal medyada intikam ve taciz amaçlı açılan sahte hesaplar suç sayılabilecek ve hesapları açanlar yargılanabilecek.
İngiltere Kraliyet Savcılık Teşkilatı (CPS) Twitter ve Facebook gibi sosyal medya platformlarında sahte hesap açıp başkalarını rahatsız eden, haklarında yalan söyleyen, küçük düşüren ve taciz edenlere karşı savcılara nasıl sert yaptırımlar uygulanabileceğine ilişkin önerge yayımladı.
The Daily Telegraph gazetesindeki habere göre taslak yönetmelik, bu hesapları açmayı suç sayıyor ve hesap sahiplerine yargı yolunu açıyor.
Gazeteye konuşan Savcı Alison Saunders, "Bu kişiler, sahte hesap kullanınca ve sahte isimle internet sayfaları açınca izlenemeyeceklerini düşünüyor ama durum öyle değil. Failler internette ayak izlerini bırakmış oluyor" dedi.
Kraliyet Savcılığı Teşkilatı sözcüsü yönetmelikle ilgili "Örneğin, bir mağdurun ismiyle sahte hesap açılır hakkında yalan yanlış bilgiler paylaşılıp itibarına zarar verilir ve küçük düşürülürse bu ceza gerektiren bir suç olacak" diye konuştu.
Guardian gazetesindeki ilgili haberde de internette faaliyet gösteren Twitter gibi sosyal medya şirketlerinin, İngiltere ve Galler'de internette kadınlara yönelik tacizlere karşı mücadele için savcıları eğiteceği yazıyor.
CPS Başkanı Jenny Hopkins, Guardian gazetesine açıklamasında "Sosyal medya, kadınlara karşı şiddet için giderek daha sık kullanılan bir araç haline geliyor. Twitter'ın gelecek aylarda avukatlarımızı eğitecek olması gerçekten olumlu bir gelişme" dedi.
Birleşmiş Milletler'in (BM) 2015 verilerine göre Avrupa Birliği genelinde siber şiddete uğrayan 15 yaş ve üstü kadınların sayısı 32 milyon.
Altı hafta boyunca görüşülecek olan taslak metnin yılsonuna doğru yürürlüğe girmesi bekleniyor.