Küçük Yiğit Cem'in öldüğü gece acılı ailenin evine gelen Keskin ve eşinin aileyi şikayetçi olmamaları için ikna etmeye çalıştığı öne sürülürken olayla ilgili Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu'nun talimatıyla soruşturma başlatıldı.
TGRT Haber TV'den Merve Yakan’ın haberinde yer alan iddiaya göre ünlü çocuk nörolojisi uzmanı Sabiha Paktuna Keskin, baba İlhan Kaba ve anne Çiçek Kaba'nın 'konuşma bozukluğu' sebebiyle kendisine getirdiği 3.5 yaşındaki Yiğit Cem Kaba'nın ölümüne sebep oldu.
Baba İlhan Kaba acı olayı şöyle anlattı:
“Sabiha Paktuna Keskin, çocuğu muayene etmeden bir bakışta, 'Yiğit Cem'de hiperaktivite var. Bir de EEG testi yapalım bakalım nasıl sonuç alacağız?' dedi.
EEG testi için narkoz yapılması gerektiğini söyledi. Ağızdan bir doz ilaç verdi. Yarım saat sonra çocuk uyumayınca ağızdan bir doz daha ilaç verdi. EEG için çocuğun uyumasının şart olduğunu söyleyerek, makattan çocuğa bir de iğne yaptı. Daha sonra EEG testini yaptı. Testin ardından, 'Merak etmeyin çocuğunuz bugün uyur, yarın kalkar. Uyumasının hiçbir zararı yok. Siz de uykunuzu almış olursunuz' diyerek bizi eve gönderdi. Tabii bu muayeneden 450 lira ücret aldılar.
Daha sonra, Şirinevler'deki evimize giderken, kucağımda uyumakta olan çocuğum kusmaya başladı. Eve geldiğimizde, çocuğumuzun renginin değiştiğini fark ettik. Tırnaklarında ve dudaklarında morarma başladı. Panikledik. Hemen Bakırköy Devlet Hastanesi'ne götürdük. Burada müdahale ettiler. Çocuğumuzun vefat ettiğini, yapılacak bir şey olmadığını söylediler.”
KESKİN VE EŞİ AKŞAM EVE GELDİ
Çocuklarını kaybetmenin acısıyla büyük şok yaşayan Kaba ailesi, Sabiha Paktuna Keskin ve eşinin o akşam evlerine gelmesiyle büyük şaşkınlık yaşadılar.
İddiaya göre Keskin ve eşi, Kaba ailesine yardım sözü vererek şikayetçi olmamaları için onları ikna etmeye çalıştı.
BAKAN TALİMAT VERİ SORUŞTURMA BAŞLADI
Bu arada sağlık bakanlığı, Pediatrist Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin’in özel kliniğinde tedavi ettiği 3,5 yaşındaki Yiğit Cem Kaba’nın ’aşırı dozda narkoz ve yanlış iğne sonucu’ ölümüne neden olduğu iddiaları üzerine Sağlık Bakanı Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun talimatı ile Denetim Hizmetleri Başkanlığı tarafından soruşturma başlatıldığını açıkladı.
MÜEZZİNOĞLU: "BAŞBAKANLIĞIN BİLGİSİ VAR"
Müezzinoğlu şu cevabı verdi; “Hakikaten Türkiye’de sağlığın geldiği bu noktada bu tür vakalarla karşılaşmış olmaktan üzüntü duyuyorum. Annesine ailesine ve yakınlarına sabır diliyorum. Bakanlık olarak soruşturma başlattık. Sonrasında aile hukuki haklarına arayacak. Otopside istendi süreçleri takip edeceğiz. Ama ülkemizin sağlıkta geldiği bu nokta adına böyle bir konuyu konuşmuş olmamız üzücü. Başbakanlığın konudan bilgisi olduğunu biliyorum. Sayın Başbakanımız bu konuda bana telefon etmedi.”
KESKİN’DEN AÇIKLAMA
Çocuk Nörolojisi uzmanı Prof. Dr. Sabiha Paktuna Keskin, Yiğit Cem Kaba'nın "aşırı dozda narkoz ve yanlış iğne sonucu öldüğü" iddiasına ilişkin, vefatından büyük üzüntü duyduğu çocuğun ölümüne neden olabilecek hiçbir tıbbi müdahalede bulunulmadığını belirtti.
Keskin, yaptığı yazılı açıklamada, 3,5 yaşındaki Yiğit Cem Kaba'nın 9 Kasım'da muayene için kendilerine getirildiğini aktararak, çocuğa beynin elektriksel etkinliğinin değerlendirilmesi amacıyla yapılan EEG tetkikinin 15 yıllık tecrübeye sahip ve sertifikalı teknisyen tarafından yapıldığını bildirdi.
Söz konusu tetkikin zararsız olduğunu vurgulayan Keskin, açıklamasında şunları kaydetti:
"Tetkik EEG'ye özel bir uyku ilacı ile yapılır. Bu uyku ilacı da yaklaşık 120 yıldır yeni doğan bebeklerde dahi kullanılan zararsız bir ilaçtır. Kullanılmadan önce bir tetkik gerekmez. Anestezi değildir. İlacın dozu kilo başına 50 mg olarak ayarlanır. Ağızdan ya da makattan verilir. Ofisimizde bu dozun da altında bir uygulama söz konusudur. Üstelik, çocuğun uyumaması halinde tekrarlanmak üzere doz üçe bölünür. İlk üçte biri ile uyku yarım saatte gerçekleşmez ise ikinci üçte bir doz verilir. Uykunun gerçekleşmemesi halinde son üçte bir doz makattan verilir."
Keskin, ailenin uygulama konusunda EEG teknisyeni ve kendisi tarafından bilgilendirildiğini belirterek, "Merkezimizdeki tüm uygulamalar çözünürlüğü yüksek kameralarla takip edilir. Çocuk sağlıklı bir şekilde ailesi ile birlikte ofisimizden ayrılmıştır. Çocuğun vefat ettiği bilgisi ise gece yarısı tarafımıza ulaşmıştır. Haberi alır almaz ailenin acısını paylaşmak amacıyla evine gittim. Vefatı nedeniyle büyük üzüntü duyduğum çocuğun vefatına neden olabilecek hiçbir tıbbi müdahalede bulunulmadı. Çocuk tarafımdan sadece muayene edildi ve teşhis amacıyla EEG istendi. Bu konuda benimle kurulan yegane ilişki, EEG'nin Yönetim Kurulu Başkanı olduğum şirkette çekilmiş olmasıdır" ifadelerini kullandı.
EEG için verilen uyku ilacının dozunun normalin altında olduğuna vurgu yapan Keskin, şunları kaydetti:
"Yüksek olsa her nöroloğun kolayca anlayabileceği biçimde hızlı aktivite içerirdi. EEG çekiminde kesinlikle narkoz verilmez, iğne de yapılmaz. Bu çocuğa da iğne yapılmadığı ve narkoz verilmediği ofisimize girdiği andan itibaren izlenen kamera kayıtları ile de sabittir. Konuyla ilgili kamera kayıtları dahil tüm deliller, belge ve bulgular Sağlık Bakanlığı ve savcılığa tarafımızdan teslim edilmiştir. Vefat nedeni Adli Tıp Kurumu'nca hazırlanacak rapordan sonra anlaşılacaktır."
Keskin, savcılık soruşturmasının devam ettiğine işaret ederek, "gerçek dışı" yayınlara itibar edilmemesi gerektiğini aktardı.
Tüm haberler