HABER

4 "göz"le beklenen sorular ve cevapları

4 "göz"le beklenen sorular ve cevapları

Göz sağlığı ve gözlük kullanımı ile ilgili en çok merak edilen soruları Dünyagöz doktorlarından Op. Dr. Haluk Talu yanıtlıyor.

1. Gözü sağlam olanlar için "Dinlendirici Gözlük" var mıdır?
Sağlam gözü, dinlendirici gözlük yoktur. Ancak bazı astenopik dediğimiz durumlarda gözlüksüzlük sınırları olarak kabul edebileceğimiz 0,25-0,50 numaralı gözlükler bile hastanın göz yorgunluğu ve baş ağrıları şikâyetlerini azaltabilmektedir. Gözü yakında çabuk yorulanlar ve sürekli göz şikâyeti hissedenlerde böyle gözlükler fayda edebilir. Bunlar dinlendirici gözlük diye satılmaz, doktor muayene bulgularına göre karar verir. Astenopik şikayetleri olmayan ve numarasız bulunan kimselere dinlendirici gözlük verilmez

2.Televizyon ve bilgisayar ekranına yakından bakmak gözü bozuyor mu? Bildiğimiz hiçbir davranış göz numarasını değiştirmez. Öyle olsaydı, gözü miyoplaştıran bir eylem hipermetroplar için kurtuluş olurdu. TV ve PC'ye yakından bakmak ise doğru bir davranış değildir. Bir şeylere sürekli yakından bakıyor olmak gözleri yorar, kurutur ve fazla göz yorgunluğu nedeniyle baş ve boyun ağrısı yapabilir.

3.Gözde hem miyop hem astigmat varsa gözlük camı nasıl olmalı? Özellikle astigmatta camın çerçeveye tam aksında oturtulması ve çerçevenin de yüze ve burna tam sabit oturan ve cam merkezinin göz merkezine uygun yapılması gerekir. Burada optisyenin deneyimi ve cihazlarının teknolojisi önem taşır. Gözlük kullanıcısı işine, yaşına ve aktivitelerine uygun gözlüğü optisyenine danışarak yaptırmalıdır.

4.Göz numarasının ilerlemesi engellenebilir mi? Maalesef. Gözün miyopluğu gözün arkaya doğru uzamasından dolayı, astigmatı ise korneanın bükülmesinden dolayı artar. Gözün uzaması engellenemez yani miyopinin artışı engellenemez. Astigmatın artışı ise aklımıza hemen keratokonus denilen korneanın sivrileşme hastalığını aklımıza getirir. Astigmatın arttığı kişilerin mutlaka detaylı kornea topografisi haritalarından geçirilmesi gerekir.

5. Ne kadar sıklıkta kontrole gitmek gerek? Çocuklarda ilk göz muayenesi çocuk doktoru tarafından kabaca yapılır ve şüphe varsa göz doktoruna yönlendirilir. Çocuklar en geç 1-2 yaşlarında mutlak bir göz muayenesinden geçirilmelidir. Gözlük ihtiyacı, tembellik ve şaşılık sorunu olanlar 6 ayda 1 muayene olmalılar. Herhangi bir sorunu olamaya gözlüklüler yılda 1, 40 yaş üstündekiler 2 yılda bir, diyabetliler 6 ayda 1 göz muayenesinden geçmeliler.

En Çok Aranan Haberler