ANKARA (ANKA) - Geçen Dönem 10. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer tarafından Meclis'e iade edilen ve tartışmalara neden olan, "Hakimler ve Savcılar Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik" öngören hükümet tasarısı bu kez AKP'li Yılmaz Tunç tarafından yasa teklifi olarak sunuldu.
TBMM Adalet Komisyonu AKP Ankara Milletvekili Ahmet İyimaya başkanlığında toplanarak, AKP Bartın Milletvekili Yılmaz Tunç tarafından hazırlanan, "Hakimler ve Savcılar Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair" kanun teklifini görüştü. Teklifi eleştiren CHP'li üyeler, daha önce Cumhurbaşkanı Sezer tarafından Meclis'e iade edilen tasarının şimdi yasa teklifi olarak geldiğini öne sürdüler
TEKLİF DEĞİL HÜKÜMET TASARISI
CHP Mersin Milletvekili İsa Gök, bu düzenlemenin bir yasa teklifinden çok hükümet tasarısı olduğu görüşünü savunarak, "Bu teklifin direk muhatabı hakim ve savcılardır. Büyük bir sorumluluktur. Yargının geleceğini etkileyen bir düzenleme ve yargı teşkilatının kalbinin yara alması demektir. Bununla ilgili Anayasa Mahkemesi'nin daha önce vermiş olduğu bir karar var. Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara aykırı bir teklif" dedi. İktidar partisi tarafından yargının geleceğine yön vermenin büyük bir hata olacağını söyledi.
TEKLİFİN SAKINCALARI VAR
CHP Afyon Milletvekili Halil Ünlütepe de, hazırlanan teklifin bir geçmişi olduğunu belirterek, "Geçen dönem tartışılan bir kanundu. Bu kanun meclis'e iade edilmişti. Bu teklifin sakıncaları var. Bugüne kadar bütün siyasi iktidarlar bunu düzeltemedi. Şimdi siz mi düzelteceksiniz. Bu teklif üzerinde bakanlığın çok ciddi baskıları var. 5 bine yakın bir kadro iktidar tarafından doldurulmak isteniyor" diye konuştu.
MUHALEFETİN DESTEĞİNE İHTİYAÇ VAR
Teklif üzerine hükümet adına söz alan ve eleştirilere cevap veren Devlet Bakanı Çiçek, Şu anda 5 bin hakim ve savcı açığı bulunduğunu belirterek, "Bu yasa teklifi ile büyük bir boşluk dolacak. Bu açığı kapatmak için bu yasa çok önemli" dedi. Çiçek, her ülkenin kendine göre uygulamaları olduğunu hatırlatarak, söz konusu teklife hükümet olarak olumlu baktıklarını ifade etti. Ancak, bu teklife muhalefetten de katkı beklediklerini belirterek, "komisyon çalışmaları Genel Kurul'dan çok daha önemlidir. Aynı şekliyle kabul edilecek diye bir şey yok. Sorumluluk hepimizin olacak. Eski Cumhurbaşkanı tarafından iade edildi. Anayasa Mahkemesi yürürlüğünü durdurdu, dolayısıyla bir boşluk oluştu. Bu yasal düzenlemeye ihtiyaç var' dedi.
Ancak, yargıçların iade ediliş gerekçesini eleştirdiklerini söyleyen Çiçek, "Yargıçlar, Anayasa'ya aykırılık bulamadılar. Hakim ve savcıların nasıl atanacağı konusunda büyük bir boşluk var. Bir karışıklık var" diye konuştu.
Komisyon çalışmalarına 28 Kasım Çarşamba günü devam edecek.
TEKLİF NELER GETİRİYOR
Hakim ve savcıların atanmalarını düzenleyen teklifle, yazılı sınavı ÖSYM, mülakatı ise Adalet Bakanlığı yapacak. Daha önce Adalet Bakanlığı tarafından yapılan yazılı sınavın, ÖSYM Başkanlığı tarafından yapılması öngörülüyor.
Yasayla; sınavın şekli, nasıl yapılacağı ve hakim ve savcılar yazılı sınavda hangi derslerden sorumlu olacağı yeniden düzenleniyor.
Yapılan düzenlemeyle adaylara yazılı sınavda; Türkçe, matematik, Türk kültür ve medeniyetleri, Atatürk ilkeleri ve inkılap tarihi ile temel yurttaşlık bilgisi sorularından oluşan genel yetenek genel kültür konularının yanı sıra adli ve idari yargı ile ilgili derslerden hazırlanan sorular yöneltilecek.
SON SÖZ YİNE ADALET BAKANLIĞI'NIN OLACAK
Teklife göre, sınavı kazanan adaylar, oluşturulacak "Mülakat Kurulu"yla belli olacak. Buna göre; Mülakat kurulu; Adalet Bakanlığı müsteşarı veya görevlendireceği Müsteşar yardımcısı başkanlığında, Teftiş kurulu başkanı, ceza işleri, personel genel müdürleri ile Türkiye Adalet Akademisi Yönetim Kurulu'nun her sınav için kendi üyeleri arasından belirleyeceği ve toplam 7 üyeden oluşan ekip mülakat yapacak. (ANKA)