ANKARA (İHA) - Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Cemil Çiçek, terörle mücadele konusunda hiç kimsenin kafasında en ufak bir şüphe kalmaması gerektiğini belirterek, bunu çok önemsediklerini ifade etti. Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinin terörist başına af getirmesinin söz konusu olmadığını vurgulayan Bakan Çiçek, "Ama buna rağmen şöyle yazılırsa daha uygun olur, bunu böyle yapalım diyorsa bu da demokrasinin icabıdır, komisyon halinde çalışmanın gereğidir. Tasarı olmanın gereğidir" dedi.
Adalet Bakanı ve Hükümet Sözcüsü Çiçek, Bakanlar Kurulu toplantısının ardından yaptığı açıklamaların sonunda basın mensuplarının sorularını cevapladı. Bakan Çiçek, Terörle Mücadele Yasa Tasarısı'nın 6. maddesinde değişiklik yapılıp yapılmayacağı sorusu üzerine bu madde ile ilgili tartışmaların çok hoş olmayan bir üslupla yapıldığını, toplumda yersiz bir telaşa sebep olunduğunu ve konunun, terörle mücadele eden güvenlik birimlerinin moralini bozucu tarzda gündeme geldiğini ifade etti.
Tartışmanın bir tek kişinin serbest bırakılıp bırakılmayacağı olduğuna işaret eden Çiçek, bunun böyle olmayacağını söylediklerini hatırlattı. Hukukçuların da bunu söylediklerini belirten Çiçek, terör örgütü elebaşı açısından tahliyenin ya da serbest bırakılmanın söz konusu olmadığını vurguladı. CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ı yanıltıcı bir kısım değerlendirmelerin yapılmış olabileceğini dile getiren Çiçek, bu tasarının İçişleri Komisyonu ve AB Uyum Komisyonu'nda da görüşüldüğünü, yarın da Adalet Komisyonu'nda görüşüleceğini bildirdi. Muhtelif komisyonlarda geniş bir tartışma imkanı varken Türkiye'nin, yersiz bir heyecanın içine sürüklendiğini söyleyen Bakan Çiçek, "Bizim yönümüzden bu madde açısından endişeye mahal verici bir durum yoktur. Bu tasarıya katkı vermek yerine hukuki bir düzenleme siyasi malzeme yapılıyor. Bizim abdestimizden şüphemiz yok o bakımdan namazımızı tartışmayız. Bütün mesele konuyu hangi bağlamda tartışacağımızdır. Bunu hukuki yönden mi siyasi yönden mi tartışıyoruz? Bir iki gün Türkiye telaşa sevk edildi ama herkes dedi ki bu madde terörist başıyla ilgili bir af gündeme getirmez. 2 günlük tartışmadan sonra geldiğimiz nokta budur" diye konuştu. Çiçek, tasarının yarın Adalet Komisyonu'nda ele alınacağını belirtti. '6. madde tasarıya kim tarafından ve nasıl konuldu, bu tasarı kimlere af getiriyor?' şeklindeki soru üzerine Çiçek, düzenlemenin kesinlikle af getirmediğini vurguladı. Bu maddenin, sanki sakıncalı bir maddeymiş ve birtakım imkanlar getiriyormuş gibi sunulduğuna işaret eden Çiçek, "Bir suç var ortada, suçluyu arıyoruz. Burada bir yanlışlık yok. Siyasetin kurbanı olanların yanlış düşünceleri olduysa bunu bilemem. Hukukçular bu maddenin böyle bir af getirmediğini söyledi. Bazıları dedi ki sağırlar diyalogu mu, niye esası tartışılmıyor? Ortada yanlış bir düzenleme yok, o yüzden kimin koydurduğu sorusuna da cevap vermeye gerek görmüyorum" şeklinde konuştu.
"TCK'NIN 221. MADDESİ 1 HAZİRAN'DAN BERİ YÜRÜRLÜKTEDİR"
Bakanlıklarda kurulan komisyonlardaki konuşmaların tutanaklara bağlanmadığını ifade eden Adalet Bakanı Çiçek, o komisyonlarda serbest tartışma ortamı bulunduğunu belirtti. Bakanlık çalışmalarında bunları kayda almadıklarını söyleyen Çiçek, bu konuşmaların kayda alınmasının karşılıklı güvensizliği getireceğini vurguladı. Çiçek, maddenin tasarıdan çıkartılıp çıkartılmayacağı sorusu üzerine tartışılan maddenin aslında TCK'nın 221. maddesi olduğunu ve bu maddenin 1 Haziran'dan beri yürürlükte olduğunu söyledi. Bu türlü etkin pişmanlık hükümlerinin TCK'nın muhtelif bölümlerinde bulunduğuna işaret eden Çiçek, ceza infaz sisteminin özünde insanların şu veya bu şekilde suç işleyebilecekleri, esas olanın bunların tekrar topluma kazandırılması ilkesinin olduğunu dile getirdi. Çiçek, "221. madde açısından baktığımızda ise örgüte girmiş ama suç işlememiş. Sonra gelmiş teslim olmuş. Ondan sonra da bu örgütün çökertilmesi için, başkalarının bu örgüt kanalıyla suç işlemesini ortadan kaldırmak için devlete bilgi veriyorsa o türlü insanları mükafatlandırmak adına düzenlenmiştir. Bu örgüt Terörle Mücadele Yasası açısından bakıldığında terör örgütü gibi gözüküyor ama TCK açısından bakıldığında mafya tipi örgütler de söz konusu olmaktadır. Geriye dönük 'Pişmanlık Yasaları'na baktığımızda, bundan maksat terör örgütlerini çökertmek ve böylece toplumda bu yoldan bir imkanı elde etmek için çıkartılmıştır. Devletin ihtiyacı olarak hükümetlerin önüne gelmiştir. Sanki ilk defa böyle bir düzenleme yapılıyormuş gibi geçmiş uygulamalar görülmeden değerlendirme yapıldığı için kafa karışıklığına sebebiyet veriliyor. TCK'nın 221. maddesi 1 Haziran'dan beri yürürlüktedir. Terörist başı ile ilgili hüküm ise 125. maddede, şimdi 302. maddede verilmiştir. Bu ikisi birbirinden farklıdır" açıklamasında bulundu. Tasarının meclisin uhdesinde olduğunu kaydeden Çiçek, 6. maddede, TCK'nın 221. maddesinde ne yazıyorsa esas itibariyle onun yazıldığını vurguladı. Adalet Komisyonu'nda yarın bunları konuşacaklarını kaydeden Çiçek şu değerlendirmeyi yaptı:
"Bu ülkede terörle mücadele konusunda hiç kimsenin kafasında en ufak bir şüphe kalmamalı. Bu bizim için önemlidir. Biz şunu biliyoruz ki terörle mücadelede en önemli güç halkın desteğidir. Halkın birliğidir. bütünlüğüdür. Bu noktada devletin güvenlik birimlerine verebileceği katkıdır. Onu önemsediğimiz için kimsenin kafasında bir tereddüt, bir şüphe kalmasın, bunu önemseriz. Tasarı, üzerinde tartışılacak, konuşulacak, katkı verilecek bir metni ifade eder. Biz böyle düşündük. Böyle düşündüğümüz için de burada bir tereddüdümüz yok. Son günlerdeki tartışmalar açısından da bu endişenin çok haklı olmadığı ortaya çıktı. Ama buna rağmen şöyle yazılırsa daha uygun olur, bunu böyle yapalım diyorsa bu da demokrasinin icabıdır, komisyon halinde çalışmanın gereğidir. Tasarı olmanın gereğidir. Aksi halde bunları hiç tartışmaya gerek yok. Doğrudan giderdi. Yarın Adalet Komisyonu'nda görüşülecek. Belki alt komisyona gidebilir."
Bakan Çiçek, AB Uyum Komisyonu'nda bir alt komisyon kurulması ile ilgili tartışmalara da değinerek, bu kararın o gün alınmadığını söyledi. Tasarının AB Uyum Komisyonu'nda geçen hafta Perşembe günü saat 14.00'da görüşüleceğini, aynı gün Milli Güvenlik Kurulu toplantısı olacağı için toplantıya katılmasının mümkün olmadığını hatırlatan Çiçek, bir gün önce Komisyon Başkanı Yaşar Yakış'ı aradığını ve durumu anlattığını, Yakış'ın da tasarının zaten alt komisyona gönderileceğini söylediğini anlattı. Çiçek, "Biz gece karanlığında birşey kaçırmıyoruz. İşin magazin kısmı yerine kim ne katkı verecekse onu bekleriz. O daha doğru bir yaklaşım olur" diye konuştu.