Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, 'İhracatta madenciliğin payını artırmamız lazım" dedi.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) ve Maden Mühendisleri Odası'nca Afyonkarahisar'da bir otelde düzenlenen 8. Uluslararası Mermer ve Doğaltaş Kongresi'nde, bu tür kongrelerin yeni projeleri, fikirleri ortaya koyduğunu, eksikliklerin giderilmesini sağladığını, fikirleri çatıştırılarak hakikat kıvılcımını yakalama açısından çok önemli olduğunu kaydetti.
Meclis'te bütçe görüşmeleri devam ederken, çok önemsedikleri için kongreye katıldıklarını ifade eden Eroğlu, maden çıkan bölgelerin genelde orman alanlarında yer alması nedeniyle Orman ve Su İşleri Bakanlığı'nın konuyla bağlantısının bulunduğunu, maden izin başvuruları konusunda titiz ve hızlı çalıştıklarını belirtti.
"Dünyadaki doğaltaş rezervinin yüzde 40'ının Türkiye'de bulunmasına rağmen, Gayri Safi Milli Hasıla'da, ihracattaki payda bu oran yakalanamadı" diyen Eroğlu, şöyle konuştu:
"Sanayiciler, üniversiteler, maden odaları ve bakanlıklar sektörün geliştirilmesi için birlikte çalışmalıdır. Sektördeki işletmeler, küçük ölçekli. Bir araya gelemiyoruz. Sektördeki ölçek büyüklüğünü dikkate almamız gerekiyor. Ölçek küçüldükçe maliyet artıyor, dolayısıyla ihracattaki paya önemli bir eksiklik olarak yansıyor. Her ne kadar 2023'de 10 milyar dolarlık hedef koymuşsak da, bunu şimdi gerçekleştirmek gerektiği kanaatindeyim. Bunun için imkan var. Türkiye'nin ihracatın önünü açması gerekiyor. 2023 için ihracatta, 500 milyar dolar hedef konuldu. İhracatta madenciliğin de payını artırmamız lazım. Bu konularda hükümetin yapması gereken bir şey varsa, katılımcıların bir rapor halinde bunu bize ulaştırmasını istiyoruz. Tenkit olmadan, rekabet olmadan ilerleme olmaz."
-"Bürokrasiyi azaltmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz"-
Eroğlu, bazı ihracat kalemlerinde ithalatın payının çok düşük olduğunu hatırlatarak, yüzde 6 ithalat payıyla doğaltaş sektörünün de bunlardan biri olduğunu vurguladı.
İhracatı artırırken ithalatı karşılama oranını da yukarı çekmek gerektiğini anlatan Eroğlu, şunları söyledi:
"Buna en büyük katkıyı maden sektörü sağlayacak. 117 ülkeye mermer ihracatı gerçekleştirildi. Yurt içinde ve yurt dışında yapılan mimari projelerde, mahal listeleri hazırlanırken buna kullanılacak malzemenin Türkiye'de üretilen mermer ve doğaltaş olduğu belirtilirse ihracatın önünü daha da açacaktır. Bununla ilgili mimar ve mühendis odalarıyla birlikte konunun ele alınması gerekir. Ar-Ge ile ilgili Türkiye önemli teşvikler veriyor. Bu sektörde de Ar-Ge faaliyetlerinin arttırılmasını talep ediyorum. Ar-Ge çalışması olmadan sektörün gelişmesi mümkün değil, bununla ilgili gerekli destek sağlanacaktır. Sektörün canlandırılması için bürokrasinin azaltılması gerektiğine inanıyorum. Maalesef Türkiye'de, bürokratken bürokrasiden şikayet ediyordum. Bunları aşmamız gerekiyor. Sanayici ve yatırımcının ruhsat alması için yaptığı girişimler, harcadığı çaba, fabrikayı yapmasından daha zor oluyor. Hükümet olarak bürokrasiyi azaltmak için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz. Sanayicilerden ve madencilerden motorin desteği talebi geliyor. İlgili bakanlık gerekli çalışmayı yapıyor. Afyonkarahisar'da, teşviki sağlayan 5084 sayılı Teşvik Kanunu'nun süresinin uzatılması gündemimize geldi. Bununla ilgili çalışmalar yapılıyor."
Eroğlu, Afyonkarahisar'ın da mermerde önemli kent olduğunu, Afyonkarahisar'ı mermer ve doğaltaş üretiminde de şaha kaldırmak istediklerini değindi.
-Diğer konuşmalar-
Afyonkarahisar Valisi İrfan Balkanlıoğlu da ham haliyle ihraç edilen madenlerin, yurt dışında işlendiğini ve zenginleştirilerek daha değerli hale getirildiğini bildirdi.
Bu konuda da gerekli desteklerle dünya ile rekabet edebilecek düzeye gelmeyi ümit ettiklerine işaret eden Balkanlıoğlu, "Sektörün daha fazla para kazanması teknolojiye yönelmesi açısından destekler konulmalıdır. Sektördeki işletmeler bir araya gelmede zayıf kaldı. Dünyanın tercih edilen mermerlerinin ülkemizde yer alması bizim için çok önemli. Bunu avantajlı hale getirmeliyiz" dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nevzat Kavaklı ise Maden İşletme Müdürlüğü tarafından ruhsatların 4'de 1'inin doğaltaş işletmelerine verildiğini, maden ihracatında da doğaltaşın önemli bir yer tuttuğunu bildirdi.
Doğaltaşın ihracattaki değerinin beklenen düzeye ulaşmadığına değinen Kavaklı, bu tablonun daha da iyileştirilmesi, mevzuattan kaynaklanan sorunların giderilmesi ve üretimdeki akaryakıt yükünün azaltılması gerektiğini, bakanlık olarak sorunların giderilmesi yönünde çalışmalar yürüttüklerini kaydetti.
AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Solak da Türkiye'nin Çin, Hindistan, İtalya ve İspanya ile doğaltaş üretiminde ilk 5 ülke arasında yer aldığını hatırlattı.
Afyonkarahisar Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Hüsnü Serteser ise maden işleri için acilen maden bakanlığının kurulmasına ihtiyaç duyulduğunu söyledi.
Maden Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Torun da Türkiye'nin maden kaynakları açısından önemli bir potansiyele sahip olduğunu, fakat istenilen seviyede üretim gerçekleştiremediğini ifade etti.
Muhabir: Serdar Yılmaz - Mustafa Güngör / Deniz Açık
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz