Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Şengalek köyünde okul ve öğretmen olmadığı için 35 çocuğa alfabeyi 8 yaşındaki Sibel Talay öğretiyor. 1 yıl Şanlıurfa'da bulunan ilköğretim okulunda eğitim aldıktan sonra maddi imkansızlar nedeniyle eğitimine devam edemeyen ve köyüne gelmek zorunda kalan 8 yaşındaki Sibel okul önlüğünü giyerek çocuklara her gün bildiklerini anlatıyor.
İHA muhabirlerine hıçkırarak öğretmen olmak istediğini ifade eden Sibel, "Devletten sadece okul ve öğretmen istiyoruz" dedi.
Diyarbakır'ın Ergani ilçesine bağlı Alitaş köyü Şengalek mezrası köyünde okul yok, öğretmen yok, su yok, yol yok. Ama buna rağmen çocuklar o umut ışıklarını hiç söndürmediler. Diyarbakır'a 60 kilometre uzaklıktaki bu köyde okul ve öğretmen olmadığı için daha önceki yıllarda ilköğretim okulunda bir yıl eğitim alan Sibel Talay adlı çocuk her şey için kolları sıvadı. Akrabalarına ait bir evin odasına topladığı çocuklara geçici olarak bildiklerini ve bilmediklerini anlatan Sibel, öncelikle çocuklara alfabeyi
öğreterek başladı. Hep bir ağızdan tekrar ettikleri alfabeyi öğrenen çocuklar eğer öğretmen gelmezse heceleri de öğrenip eğitim ve öğrenime veda edecekler. Haftada 2 gün boyunca çocuklara ders anlatan 8 yaşındaki Sibel, İHA muhabirlerine sadece okul ve öğretmen istediklerini ağlayarak ifade etti. Hıçkırıklara boğulan Sibel kimsenin köyde okul yapmadığını belirterek, "Yeter ki okulumuz olsun başka bir şey istemiyoruz" dedi.
Gözyaşlarına hakim olamayan Sibel, okumak istediklerini belirterek, "Geçen yıl Şanlıurfa'da 1 yıl ilköğretim okuluna gittim. Hafta sonları gelmek zorunda olduğu için paramız bitiyordu. Annemi babamı çok özlediğim için okulu bırakmak zorunda kaldım. Öğrendiklerimi buradaki çocuklara öğretiyorum. Arkadaşlarıma burada bir şeyler öğretmek için ders veriyorum. Elimdeki deftere yazmış olduğum alfabe harflerini çocuklara öğretiyorum. 30 çocuğa ders veriyorum. Hepsi öğreniyorlar. Bazıları çalışkan ama bazıları da tembel. Devletin ayakkabı kitap defter kıyafet, öğretmen ve okul vermesini isterdim. Okumak istiyorum, okuyup öğretmen olmak istiyorum. Buradaki çocuklar hiç okula gitmediler. Çünkü okul yok. Bunun tek sebebi bu. Yeter ki okulumuz olsun, başka bir şey istemiyoruz. Okumak istiyoruz" şeklinde konuştu.
9 yaşındaki Pınar Kalgı ise arkadaşlarıyla birlikte alfabeyi öğrendiklerini ifade ederek, "Arkadaşlarımla ders öğreniyorum. Sibel öğretebiliyor, alfabeyi öğreniyoruz. Buraya okul istiyoruz, öğretmen istiyoruz. Okul olmadığı için arkadaşlarımız bekliyorlar. Okumak istiyoruz. 30 öğrenciyiz. Taşımalı eğitim de yok. Ben polis olmak isterdim" diye konuştu.
Köy sakinlerinden Fesih Talay, okul için defalarca başvurduklarını ancak bir sonuç alamadıklarını ifade ederek, "Diyarbakır'ın Ergani ilçesi Sengalak köyünde oturuyorum. Defalarca Kaymakamlara, Valilere dilekçe verdim. İçişleri Bakanımıza, bölge Milletvekillerimizle irtibat kurduk. Ama kimse bizim çocuklarımıza sahip çıkmadı. Ne bir okul, elektrik, yol her türlü mağduruz. Toplam çocuk sayımız 60'a yakın, çocuklarımız okula gitmedi, gidemedi. 10 çocuğumuz sadece 1 yıl okumuştur, kalanları okuyamadı. Yani biz devlete anlatıyoruz ama devlet dilimizi anlamıyor. Çocuklar bilenler bilmeyenlere öğretiyor. Okumayı istiyoruz. Burada bir okul olsa ve çocuklar okusaydı, kim bilir neler olacaktı. Çocuklarımızı cahil bırakmaya kimsenin hakkı yoktur. YİBO imkanı da yok çünkü kışın burada bütün yollar kapanıyor, haftada 1 kez gidip getirme imkanımız yoktur. Köyümün aracı bile yok nasıl çocukları getirebiliriz. İmkanlarımız yok. Dilekçe verdik, YİBO için Ergani'ye gelebilir diye cevap vermişler. Ergani ilçesi bize 60 kilometre uzaklıkta araçla yollar çok bozuk olduğu için 2.5 saatte gidebiliyoruz. Okulumuz yok, çocuklarımız okula gidemiyor. Kalıcı çözümler istiyoruz. Geçici olarak çocuklar birbirlerine eğitim veriyorlar, ama biz kalıcı eğitim istiyoruz. Çocuklarımızın okumasını istiyoruz. Bize bir çare bulsunlar" şeklinde tepkisini dile getirdi.
Mevlüt Tala adlı köylü ise sıkıntılarının çok büyük olduğunu belirterek, "50-60 çocuk var, okul olmadığı için çocuklarımız eğitimden mahrum kalıyor. Biz devletimizden okul ve öğretmen istiyoruz. Çocuklarımıza eğitim vermeleri yeterli. Geçici olarak burada öğretiyorlar çocuklar ama bunlar kalıcı değil" dedi.