HABER

95 yaşında hayata 'stent' ile tutundu

Mersin'de kalp krizi geçiren 95 yaşındaki hastanın kalbindeki tıkalı damarlar, yapılan anjiyografiyle önce balon dilatasyonu ile genişletildi, ardından da kalbine stent takıldı.

Daha önce felç de geçirdiği belirtilen hasta, bir haftalık bir tedavi sürecinin ardından yeniden sağlığına kavuştu. Adeta ikinci baharını yaşayan yaşlı adam, bugün hastaneden taburcu edildi.

Mersin'in Silifke ilçesinde ailesiyle birlikte yaşayan 95 yaşındaki Musa Yıldırım, yaklaşık bir hafta önce evde otururken aniden fenalaştı. Ailesi tarafından Silifke Devlet Hastanesi'ne kaldırılan Yıldırım'ın kalp krizi geçirdiği tespit edildi ve ardından da ambulansla merkez ilçe Mezitli'de yer alan Özel Ortadoğu Hastanesi'ne sevk edildi. Burada Acil Servis'te hemen tedavi altına alınan Yıldırım, Kardiyolog Dr. Kadir Kurt ile Kalp-Damar Cerrahisi Operatör Doktor Alp Aslan tarafından ameliyata alındı.

Hastaneye getirildiğinde kalp krizi başlangıcı üzerinden 6 saat geçen Yıldırım'ın sağ tarafından ana damarının üst tarafında yüzde 100 tıkanıklık tespit edildi. Söz konusu damarın açılabilmesi amacıyla balon dilatasyonu yapan uzman doktorlar, damarın bir kısmını genişlettikten sonra Yıldırım'ın kalbine 'stent' adı verilen metal borucuklar koyarak damarı tamamen açtılar. Yapılan anjiyografi sonucunda Yıldırım'ın kalp hücrelerine olan kan akımı yeniden başlatılırken, kendisine de kan sulandırıcı ve pıhtılaşmayı önleyici ilaç tedavisi uygulanmaya başlandığı kaydedildi.

"YAŞLI HASTALARDA ERKEN MÜDAHALE HAYATİ ÖNEM TAŞIYOR"

Yıldırım'ın daha önce felç geçirdiği bilgisini veren Kardiyolog Dr. Kadir Kurt, yaşlı hastalarda erken müdahalenin oldukça önemli olduğunu vurgulayarak, kalp krizi başlangıcı üzerinden 3 saat geçen hastalarda pıhtı eritici tedavinin birtakım yan etkileri olduğunu, verilen ilaçların da hastada beyin kanamasına neden olabileceğini söyledi. Yaşlı hastalarda erken müdahalenin oldukça önemli olduğunun altını çizen Kurt, tıkalı damarların bir an önce açılıp, bunun balonla beslenmesinin hastanın hayatını kurtaracağı gibi kalp hücrelerinin ölmesini de önleyeceğini dile getirdi.

Kurt, "Ben bugüne kadar 90 yaş üzerinde olup, kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırılan bir hastaya balonla stent takılıp, ardından taburcu edilen bir vakayla karşılaşmadım. Bu bizim açımızdan olduğu gibi belki Türkiye'de de bir ilk" dedi. Bir hafta boyunca yoğun bakımda tutulan Musa Yıldırım'ın sağlığına kavuştuğunu ve bir başka ifadeyle de 'ikinci bahar'ını yaşadığını anlatan Kurt, daha önce felç öyküsü, damarlarında yaygın darlıkların yanı sıra akciğer ve böbreklerinde birtakım problemleri olan 90'lı yaşların üzerindeki hastaların yüzde 80'inin, kalp krizi gibi ağır bir durumda hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Yapılan acil anjiyografiyle birlikte hastanın hem hayatını kurtardıklarını hem de kalbinin zarar görmesini önlediklerini dile getiren Kurt, böylelikle hastanın geride kalan yaşamını daha rahat bir şekilde sürdürebilmesi için gerekli fırsatı sunduklarını vurguladı.

Bugün tıp alanındaki teknik ve bilimsel gelişmelerle birlikte hastanın yaşının, artık ameliyata engel olan bir faktör olmaktan çıktığını belirten Kalp-Damar Cerrahisi Operatör Doktor Alp Aslan da ameliyat olmak için hastanın dinç olmasının artık yeterli görüldüğünü söyledi. Aslan, "Bugün, yaşından dolayı; 'Bu ameliyatı olamazsın' diyebileceğimiz bir hasta artık yok" diye konuştu.

Öte yandan, bir hafta boyunca Özel Ortadoğu Hastanesi Yoğun Bakımı'nda gözetim altında tutulan 95 yaşındaki Musa Yıldırım'ın sağlık durumunun iyi olduğu ve bu sabah saatlerinde taburcu edildiği bildirildi.

En Çok Aranan Haberler