AB, Fransa ve Hollanda'daki referandumlarda reddedilen yeni anayasasının boşluğunu dolduracak reform anlaşması taslağını açıkladı.
AB Dönem Başkanı Portekiz'in düzenlediği Hükümetlerarası Konferans'ta biçimlenen yeni taslağın, AB devlet ve hükümet başkanlarının 18-19 Ekim tarihlerindeki Lizbon Zirvesi'nde onaylanması bekleniyor.
AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso, yaptığı açıklamada, Almanya dönem başkanlığının haziran zirvesinde temel unsurları üzerinde uzlaşma sağlanan Reform Anlaşması'nın bugün bir metin durumuna getirildiğini belirterek, taslağın "dengeli bir çözümü temsil ettiğini" kaydetti.
Barroso, Hükümetlerarası Konferans'ta uzlaşma sağlanılamayan konuların liderler zirvesinde aşılacağını umduğunu bildirdi.
AB'de, Fransa ve Holanda'daki referandumlarla 2005 yılında başlayan anayasa krizini sona erdirecek Reform Anlaşması'nda, dış politikada tekseslilik için "AB Dışişleri ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi" atanması öngörülüyor.
Üye ülkelerin dışişleri bakanlarının üstünde görüleceği gerekçesiyle "AB Dışişleri Bakanı" atanmasına karşı çıkan İngiltere'nin endişelerini gidermek için "Yüksek Temsilci" sıfatıyla atanacak AB Ortak Dış Politika Sorumlusu'nun, halen AB Komisyonu'nun dış ilişkilerden ve komşuluk politikasından sorumlu üyesi Benita Ferrero-Waldner ve AB Ortak Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Javier Solana olmak üzere, neredeyse bütünüyle çakışan, çift başlı yapıda süren AB dış politikasını tek elden yürütülmesini sağlaması isteniyor.
Öte yandan 6 aylık dönüşümlü başkanlık sistemini kaldıran yeni anlaşmayla birlikte getirilen daimi AB Başkanı, 2.5 yıllık dönemler için atanacak ve AB zirvelerine başkanlık edecek.
Yeni AB reform anlaşmasıyla getirilen "ikili çoğunluk sistemi" olarak adlandırılan nitelikli oylama yöntemi, üye ülkelerin, karar alabilmeleri için ülke sayısı dikkate alındığında yüzde 55 ve ülke nüfusları dikkate alındığında yüzde 65 destek sağlamalarını gerekli kılıyor. Polonya'nın ısrarıyla yeni anlaşmanın yürürlüğe gireceği 2009 yerine 2014 yılına ertelenen ikili çoğunluk sisteminin uygulanması, herhangi bir üye ülkenin isteğiyle 31 Mart 2017 tarihine dek ertelenebilecek.
İkili çoğunluk sisteminin yanında, özellikle küçük ülkelerin çıkarlarını koruyabilmeleri için, 2017 yılına dek AB üyelerinin yüzde 75'inin ya da AB nüfusunun yüzde 75'inin herhangi bir kararı bloke edebilmesine olanak tanındı. Geçiş döneminin ardından "bloke edici azınlık" oranı, üye sayısında ve nüfusta yüzde 55'e geriliyor.
AA