ANKARA(ANKA)-Türkiye'de sürekli tartışılan "olası sınırötesi operasyonu"nun, Pazartesi günü Ankara'da yapılacak Dışişleri Bakanları düzeyindeki Türkiye-AB Troykası toplantısında AB tarafınca dile getirilmesi bekleniyor.
Bu arada, üst düzey bir AB kaynağı, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın, PKK konusunda AB ülkelerine yönelttiği eleştirilere ilişkin olarak "AB, Türkiye'nin kaygılarının tam farkında ancak yeterli çaba göstermediği eleştirisini kabul etmez" şeklinde konuştu.
ANKA'nın edindiği bilgiye göre, Türkiye-AB Troykası, Pazartesi sabahı Ankara'da Ankara Palas Devlet Konuk Evinde bir toplantıyla beraber çalışma yemeği ile birlikte yapılacak.
Sabah 10.00'da başlayıp iki saat sürmesi öngörülen toplantının ardından öğle yemeği gerçekleşecek. Bir saatlik yemekten sonra bir de basın toplantısı yapılacak.
Dışişleri Bakanı Gül'ün ev sahipliğindeki toplantıda, Troyka heyetine AB Dönem Başkanı Almanya'nın Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier başkanlık edecek.
Troyka heyetinde, sonraki başkan Portekiz'in Dışişlerinden Sorumlu Devlet Sekreteri Joao Cravinho ile Avrupa Komisyonu'nun Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn de yer alacak. Heyette AB Konseyi Sekretaryası yetkilileri de bulunacak.
GÜNDEMİN İKİ ANA MADDESİ
Türkiye-Troyka toplantısının gümdemi, Türkiye-AB konuları ile bölgesel-uluslararası konular olmak üzere, iki ana maddeden oluşuyor.
AB diplomatik kaynaklarına göre, Türkiye-AB konuları maddesi kapsamında Türkiye'deki reform süreci ve Kıbrıs ile ilgili konuların ele alınması öngörülüyor. Bölgesel ve uluslararası konuların çerçevesinde ise İran, Irak, Ortadoğu ve Orta Asya'nın ele alınacağı bildirildi.
AB YİNE 301'İ SORACAK
Türkiye-AB konularına ilişkin madde çerçevesinde yapılacak görüşmelerde Troyka, AB yolunda öngörülen reformları ve uygulamalarını soracak.
Bu çerçevede, Troyka'nın, Abdullah Gül ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın bir süre önce açıkladıkları, 2007-2013 dönemine ilişkin reform programındaki reformların gerçekleşmesinı ve uygulanmasını cesaretlendireceği belirtiliyor.
Aksayan reformlar üzerinde duracak olan AB tarafının, ifade özgürlüğünün güçlendirilmesini talep ederken TCK'nın tartışmalı 301'inci maddesine ilişkin "değişiklik" talebini bir kez daha dile getirmesine kesin gözüyle bakılıyor.
ASKERLERİN RÖLÜ
Üst düzey bir AB kaynağı, din özgürlüğü, kadın ve sendika hakları alanlarındaki eksikliklerin yeniden vurgulanması beklenen toplantıda, AB yetkililerinin Genelkurmay'ın Nisan bildirisini doğrudan dile getirileceğini sanmadığını söyledi. Buna karşın aynı kaynak, daha genel bir ifade ile askerlerin "siyasetteki rolü"nün azaltılması gereğine vurgu yapılabileceğini ifade etti.
PKK VE SINIRÖTESİ HAREKATI
Bu arada, Ankara'daki görüşmeler sırasında AB tarafının "Türkiye'nin bir sınır ötesi operasyonu olasılığı"na değinmesi olasılığı yüksek görünüyor. Üst düzey AB kaynağı, "Gül'ün, olası sınır ötesi operasyona ilişkin durumu anlatacağını düşünüyorum" dedi.
AB'nin Irak'ın toprak bütünlüğünden yana olduğunu vurgulayan kaynak, AB'nin aynı zamanda Irak'taki durumunun "daha da kötüleşmesini istemediği"nin de altını çizdi.
Genelkurmay Başbakanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt'ın PKK konusunda AB ülkelerine yönelttiği eleştirilere dikkat çekilmesi üzerine kaynak şunları söyledi:
"AB, Türkiye'nin PKK ile ilgili kaygıların tam farkında ve tam olarak paylaşıyor. PKK, terörist bir örgüttür ve AB'nin terör örgütleri listesinde yer alıyor ancak AB, PKK'ya karşı yeterince çaba göstermediği eleştirisini kabul etmez. AB, terör örgütleriyle mücadele ediyor ancak bu mücadele hukuk devleti çerçevesinde yapılıyor."
G8 ZİRVESİ HEMEN ÖNCESİ
Türkiye-Troyka toplantısının zamanlamasına da dikkat çekiliyor. Toplantının hem Türkiye'nin "hassas" bir döneminde, hem de dünyanın gözlerinin çevrildiği G8 Zirvesi'nden iki gün önce gerçekleşeceğine işaret ediliyor.
Almanya'nın evsahipliğinde 6-8 Haziran'da Heiligendamm'da yapılacak G8 Zirvesi'ne, ABD Başkanı George W. Bush ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de katılacak.