ABD ve Çin arasında siber casusluk gerilimi artıyor.
Pentagon, yıllık raporunda ilk kez, Çin'in resmi bilgisayarlara sızarak ABD'ye ait gizli bilgileri çalmaya çalıştığını ileri sürdü.
Rapora göre Çin, ABD'ye ait diplomasi, ekonomi ve savunma programları hakkında istihbari bilgileri ele geçirmek için siber kapasitesini kullanıyor.
Çin yönetimi ise suçlamaları reddediyor.
Yapılan açıklamada raporun "asılsız" olduğu ve "ABD'nin güvensizliğini" yansıttığı ileri sürüldü.
Resmi haber ajansı Xinhua, Çin Halk Kurtuluş Ordusu'nda görev yapan bir siber uzmanın, raporu "sorumsuzluk örneği" olarak nitelediğini ve "iki ülke rarasındaki güvene zarar vermekle" suçladığını aktarıyor.
Beyaz Saray Çin yönetimini ilk kez suçladı
Obama yönetimi, Çin'i ABD hükümetine ait bilgisayar sistemlerine yönelik artan siber saldırıları sebebiyle ilk kez resmen suçladı.
Pentagon şu zamana kadar saldırılarla ilgili direkt olarak Çin yönetimini suçlamamıştı.
Pentagon'un ABD Kongresi'ne sunduğu yaklaşık 100 sayfalık raporda, 2012'de ABD hükümetinin sahip olduğu dünya üzerinde pek çok bilgisayar sistemine girildiği ileri sürülüyor.
Saldırıların bazılarının doğrudan Çin hükümeti ve ordusuna dayandırılabileceği ifade edildi.
Pentagon geçtiğimiz sene yayınlanan raporda saldırıların Çin'den geldiğini ifade etmiş, ancak doğrudan hükümet merkezli olduğunu belirtmemişti.
Ancak, yetkililerin son bir yılda yaptığı açıklamalar ve bazı özel firmaların artan şikayetleri üzerine suçlama kararı alındı.
Şubat ayında ABD merkezli siber güvenlik firması Mandiant, Şangay'da bulunan gizli askeri bir tesiste çoğunluğu ABD'de bulunan 141 firmaya siber saldırı düzenlediği ve yüzlerce terabayt boyutunda veri çalındığını bildirdi.
New York Times ise Ocak ayında yaptığı açıklamada Çin merkezli siber saldırıya uğradığını açıkladı.
Gazete, o dönemde korsanların bilgisayar ağına ulaşmaya olanak sağlayan bir yazılımı sisteme yükledikten sonra bütün çalışanların şifrelerine ulaşıp, çoğu gazete binalarının dışındaki 53 kişisel bilgisayara girebilmeyi başardıklarını yazdı.
New York Times dışında, Washington Post ve Wall Street Journal gibi önde gelen gazeteler de Çin merkezli siber saldırılara maruz kaldıkları yönünde açıklama yapmışlardı.
ABD-Çin siber savaşı kızışıyor
ABD'de görülen siber saldırı olaylarının neredeyse tümünde Çin'in ismi geçiyor.
Bazı tahminlere göre ülkede görülen siber casusluk vakalarının yüzde 90'ı Çin merkezli.
Son iddialar ardından, ABD yönetiminin, Çin'in ABD'yi hedef alan siber casusluk faaliyetleri nedeniyle bu ülkeye ekonomik yaptırımlar getirme hazırlığında olduğu da ileri sürülüyor.
Bazı ABD'li yetkililer, Çin'den kaynaklandığı belirlenen siber casusluk faaliyetleri nedeniyle bu ülkeye para cezaları ve başka ticari yaptırımlar getirmeyi düşündüklerini belirtti.
Yetkililer, ABD'ye yönelik siber casusluk faaliyetlerine katılan tüm ülkeler için geçerli olacak yaptırımlar konusunda, Beyaz Saray'ın yeni bir plan hazırlayacağını duyurdu.
ABD hükümetinin kararında, siber güvenlik alanında faaliyet gösteren Mandiant şirketince hazırlanan raporun önceki gün açıklanması etkili oldu.
Raporda, Şanghay kentindeki Çin ordusuna bağlı gizli bir askeri birliğin, ABD şirketlerine yönelik yıllarca süren siber saldırılarla bağlantısına ait ayrıntılı bilgiler yer aldı.
ABD'deki 140'ı aşkın şirkete yönelik siber casusluk faaliyetlerinin analiz edildiği raporda, bu saldırıların Çin Halk Kurtuluş Ordusu ile bağlantılı olabileceği sonucuna varıldı.
"Çin tehdidi" artıyor
Pentagon'un raporunda Çin ordusunun modernleşme süreci de değerlendiriliyor.
Raporda, Çin'in askeri kapasitesi hakkında "şeffaflıktan yoksun" olunmasının bölgede gerilimi artırdığı da kaydediliyor.
Çin Mart ayında yaptığı açıklamada, yıllık askeri bütçesinin 114 milyar dolar olduğunu bildirmişti.
Bu yüzde 10,4'lük bir artışa işaret ediyor.
Ancak Pentagon Çin'in 2012 yılındaki toplam askeri harcamasının 135 ila 215 milyar dolar olduğunu ileri sürüyor.
Raporda, Çin'in balistik füzeler, anti-uzay silahlar ve askeri siber sistemlerine yaptığı yatırımı artırdığı kaydediliyor.
Pentagon yetkilisi David Helvey, bu yatırımın Çin'in Batı Pasifik'e ulaşımı sınırlama ve bölgede askeri operasyon kapasitesini artırdığını söylüyor.
Helvey Çin'in bölgede hak iddialarını artırdığına da dikkat çekiyor.
Çin, gerek Güney Çin Denizi gerekse Doğu Çin Denizi'nde diğer ülkelerle toprak anlaşmazlıkları yaşıyor.