HABER

ABD ve Rusya'ya ait 'casus takas' uçakları Viyana'ya indi

Casusları taşıdığı söylenen iki uçak, iki ülke arasındaki takas anlaşması gereği Avusturya'nın başkentine indi. ABD, Rusya için casuslukla suçladığı 10 kişiyi, bu ülkede aynı suçtan hüküm giyen dört kişinin iadesi karşılığı sınırdışı etmişti.

ABD ve Rusya'ya ait 'casus takas' uçakları Viyana'ya indi

Amerika Birleşik Devletleri ile Rusya arasında varılan "casus takası" anlaşması gereği, her iki taraftan casusları taşıdığı söylenen iki uçak, Avusturya'nın başkenti Viyana'ya indi.

ABD'de Rusya için casusluk yaptıkları söylenen beşi kadın 10 kişinin, Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen dört kişinin iadesi karşılığı sınırdışı edilmelerine karar verilmişti.

Rusya Federasyonu Başkanı Dimitri Medvedev de anlaşma gereği Rusya'da casusluk yapmaktan hüküm giyen bu dört kişiyi affetmişti.

Rusya'da suçlarını kabul ettikleri söylenen bu kişilerin adları; Igor Sutyagin, Sergei Skripal, Alexander Zaporozhsky ve Gennadiy Vasilenko olarak açıklandı.

Son gelen haberlere göre ise New York'tan havalanan Vision Havayolları'na ait uçakla hemen hemen aynı dakikalarda, Rus Olağanüstü Hal Bakanlığı'na ait bir uçak da Viyana'ya ulaştı.

Televizyonlarda yayımlanan video kayıtlarda, iki uçağın uçak pistinde yan yana park ettikleri görüldü.

BBC Viyana muhabiri Bethany Bell, Avusturyalı yetkililerin, 'casus takası'na ilişkin henüz resmi bir açıklamada bulunmadıklarını, ancak takasın hiç kimse resmen bu ülkeye girmeden, uçak pistinde de yapılabileceği yolunda görüşler bulunduğunu aktardı.

Önde gelen bir Rus yetkili, AFP haber ajansına Rus ajanların Cuma günü ülkelerine dönmelerinin beklendiğini söyledi.

Avusturya medyası da Rusya'nın serbest bıraktığı kişilerden İgor Sutyagin'in avukatının, müvekillinin Moskova'dan ayrıldığını doğruladığını duyurdu.

Suçlamalar düşürüldü ABD'de Rusya için casusluk yaptıkları söylenen 10 kişi, bu ülkede çıkarıldıkları mahkemede "yabancı bir hükümetin yasadışı temsilcisi olarak faaliyet göstermek için komplo kurmakla" suçlanmışlar ve bu suçu kabul etmişlerdi.

Onlar hakkındaki diğer suçlamalar ise bunun üzerine düşürülmüştü.

Amerikalı savcılar gözaltına alınan kişilerin ABD'deki siyasi çevrelere sızma girişiminde bulunduklarını iddia etmişti.

Yine casusluk yaptığı iddiasıyla Kıbrıs'ta gözaltına alınan bir diğer kişiden ise kefaletle serbest bırakılması sonrası haber alınamamıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, 10 casusun uzun süreli hapis cezalarına çarptırılmalarının, ülkenin ulusal güvenliğine önemli bir yarar sağlamayacağını bildirmişti.

Bakanlıktan yapılan açıklamada ayrıca, bu kişilerin Rusya'ya gönderilmelerinin, bazılarının sağlık durumları kötü dört mahkumun serbest bırakılması için de bir fırsat olduğu belirtilmişti.

En Çok Aranan Haberler