ABD'nin Irak Şam İslam Devleti'yle (IŞİD) mücadele için 'ılımlı muhalif' olarak tanımlanan Suriye'deki silahlı muhalifleri eğitme programına Suriyeli muhaliflerden eleştiri geldi.
Washington'un aralarında Türkiye'nin de bulunduğu bölge ülkeleriyle işbirliğine giderek yürüttüğü eğit-donat programı kapsamında eğitilen Suriyeli muhalif Yüzbaşı Ammar El Wawi, "Proje çok yavaş ilerliyor. 15 bin savaşçıdan oluşan bir ulusal ordudan bahsediliyordu. Para, silah ve havadan korumayla desteği verilecekti. Ama gerçekte altı ayda sadece 60 savaşçı eğitildi. Herkesi hazır etmek on yıllar sürecek" dedi.
TIKLAYIN - '30. BÖLÜK NUSRA CEPHESİ'YLE SAVAŞMAK İSTEMİYOR'
BBC'ye konuşan El Wawi, 30. Bölük olarak bilinen ve eğit-donat programına alındıktan sonra Suriye'deki çatışmalara giren birliklerin ABD tarafından 'yüz üstü bırakıldığını' söyledi.
"ABD bize hava desteği vereceğini açıklamıştı. Ancak cephede olan bitenler bu sözleri desteklemiyor" diyen El Wawi, geçen hafta Cuma günü Nusra Cephesi ile yaşanan çatışmada hava desteğinin çatışma sonlandıktan sonra geldiğini söyledi.
TIKLAYIN - ABD İLK KEZ SURİYE ORDUSUNU HEDEF ALABİLİR
El Wawi sözlerine "Savaşçılarımızı ya da 30. Bölüğü koruyacak herhangi bir uluslararası garanti yok" diyerek devam etti.
30. Bölüğe bağlı savaşçılar geçen hafta Nusra Cephesi'yle çatışmalara girmiş ve en az 5'i hayatını kaybederken, 10 savaşçı da kaçırılmıştı.
Eğit-donat programı kapsamında şu ana kadar sadece 54 kişi eğitim almış durumda.
ABD Başkanı Barack Obama, geçen yıl programı açıklarken yılda 5 bin savaşçının eğitilip IŞİD'e karşı cepheye gönderileceğini söylemişti.
Washington'un başlıca kriteri eğitilecek olan savaşçıların Suriye'deki 'ılımlı Sünni muhaliflerden' olması yönündeydi.
Ancak ABD Savunma Bakanlığı Pentagon, Beyaz Saray'ın kriterlerine uygun muhalifleri bulmakta zorlandığını açıklamıştı.