ISPARTA (İHA) - Süleyman Demirel Üniversitesi Şevket Demirel Kalp Merkezi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Turhan Yavuz, abdominal aort anevrizması hastalığının özellikle erkeklerde ve sıkılıkla yaşlılarda görülen bir hastalık olduğuna dikkat çekerek, “Abdominal aort anevrizmaları toplumun yüzde 10'unda rastlanan bir hastalık. Karın ağrısı, karında şişlik, nabız alınan hareketli kitle şikayetleri ile hasta hekime başvurmaktadır. 5 cm üzerinde genişleyen abdominal aort yırtılması durumunda ölüme neden olabilir” dedi.
BÖLGEDE İLK KEZ ISPARTA’DA YAPILIYOR
Bu hastalığın son yıllara kadar genel anestezi altında karından büyük bir kesi ile ciddi bir ameliyatla, bu damardan aşağıya kadar yapay damar yerleştirilerek tedavi edildiğini anımsatan Doç.Dr. Yavuz, “Son yıllarda bu anevrizma tamirinde 'Evar' denilen endovasküler tedavi yöntemleri kullanılmaya başlamıştır. Kasıktan lokal anestezi altında yapılan bir işlemle, hastalık tedavi edilmeye başlandı. Türkiye’de belirli merkezlerde yapılan bu yöntemi uygulamaya Akdeniz Bölgesinde ilk olarak 3 ay önce başladık. Son olarak 87 yaşındaki bir bayan hastaya işlemi başarı ile uygulayarak hastamızı ayağa kaldırdık” diye konuştu.
YAŞLI HASTALARDA BİLE SON DERECE GÜVENLİ YÖNTEM
Yaşlı genel durumu kötü hastalarda bile son derece güvenle bu işlemi uyguladıklarını dile getiren Doç. Dr. Yavuz, abdominal aort anevrizması bulunan hastaların Şevket Demirel Kalp Merkezi’ne başvurabileceklerini aktardı. Kasıktan girerek hastanın karnındaki damarı değiştirildiğini kaydeden Yavuz, “Özellikle ana damardaki yırtıkların tedavisinde bu yöntemi kullanıyoruz. Yaklaşık 1 saat süren işlem sonunda hasta 1gün sonra taburcu edilebiliyor” şeklinde konuştu.